Η πρώτη φορά, που η έφηβη θα δει περίοδο είναι ένα ορόσημο της ζωής της. Είναι το γεγονός, που κατά κάποιον τρόπο σηματοδοτεί την έναρξη της μετάβασης της νεαρής από το στάδιο του «κοριτσιού» στο στάδιο της «γυναίκας».
Σε ποια ηλικία ένα κορίτσι βλέπει για πρώτη φορά περίοδο;
Ολίγη από ιστορία…
Ο «επίσημος» όρος, με τον οποίο αναφερόμαστε στους πόνους περιόδου είναι «δυσμηνόρροια». Η δυσμηνόρροια επηρεάζει τη ζωή πάρα πολλών γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.
Μια γυναίκα έχει κατά τη διάρκεια της ζωής της περίπου τετρακόσιες πενήντα περιόδους. Είναι όμως όλες αυτές ίδιες μεταξύ τους; Στο video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο www.mothersblog.gr, βρείτε όλες τις απαντήσεις!
Τι είναι Ωορρηξία;
Με τον όρο Ωορρηξία ή Ωοθυλακιορρηξία, αναφερόμαστε στην απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη, δια της ρήξης του ωοθυλακίου, δηλαδή της σφαίρας (θυλάκιο) μέσα στην οποία το ωάριο φθάνει στην πλήρη ωρίμανσή του.
Τι είναι το Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο;
Το Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο είναι ευρύτερα γνωστό με το αγγλικό αρκτικόλεξο P.M.S. (Premenstrual Syndrome). Με τον όρο αυτόν περιγράφουμε το σύνολο των ψυχολογικών, αλλά και σωματικών συμπτωμάτων, που ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες ακόμα και δύο εβδομάδες πριν από την έλευση της έμμηνου ρύσης (της περιόδου δηλαδή).
Το πρώτο βήμα είναι να γνωρίσετε πώς ακριβώς το Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο εμφανίζεται σε εσάς…
Αυτό ακούγεται απλό, αφού όλες οι γυναίκες γνωρίζουν πώς περίπου το σώμα τους λειτουργεί, όσο πλησιάζει η περίοδος, ενώ έχουν και συνείδηση της επιρροής της περιόδου στην διάθεση, την ψυχολογία και τη συμπεριφορά τους. Έτσι γνωρίζουν μέσες – άκρες ποια είναι τα συμπτώματα, τα οποία σχετίζονται με το Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο και τις ταλαιπωρούν εν όψει περιόδου.
Τι είναι το Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο;
Με τον όρο Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (Premenstrual Syndrome – P.M.S.) αναφερόμαστε στο σύνολο των σωματικών (πρήξιμο, μαστωδυνία, πονοκέφαλο κ.α.) και ψυχολογικών συμπτωμάτων, που μία γυναίκα βιώνει τις ημέρες, που προηγούνται της έλευσης της έμμηνου ρύσης.
Η αντιμετώπιση του συνδρόμου αυτού περιλαμβάνει τόσο επεμβάσεις στον τρόπο ζωής (διατήρηση σωματικού βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα, διακοπή καπνίσματος κ.α.), όσο και τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.
Λίγα λόγια για το πεπτικό σύστημα…
Ό,τι τρώμε ή πίνουμε, πρέπει πρώτα να «αποσυντεθεί» σε μικρά μόρια προκειμένου να απορροφηθεί από τον οργανισμό μας, να περάσει στο αίμα και μέσω των αγγείων του κυκλοφορικού συστήματος να φθάσει στα διάφορα μέρη του σώματός μας.
Πέψη ονομάζεται η διαδικασία, κατά την οποία οι τροφές και τα ληφθέντα υγρά, διαλύονται στα συστατικά τους, ώστε να αφομοιωθούν από τον οργανισμό και να μετατραπούν σε θρεπτικά στοιχεία για τα κύτταρά του και ενέργεια, απαραίτητη για την επιτέλεση των διαφόρων βιοχημικών διεργασιών του.
Παρακάτω έχουμε μία σχηματική απεικόνιση του πεπτικού συστήματος.
Η περίοδος ή, για να χρησιμοποιήσουμε τον επιστημονικό όρο, ο καταμήνιος κύκλος είναι ένα φαινόμενο, που καθορίζει εν πολλοίς τη ζωή της γυναίκας. Πολλές φορές όμως ο κύκλος αυτός παρουσιάζει διαταραχές, οι οποίες ταλαιπωρούν τη γυναίκα.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του κύκλου;
• Το πρώτο χαρακτηριστικό του κύκλου είναι το μήκος του, δηλαδή το πόσες ημέρες μεσολαβούν από την πρώτη ημέρα μίας περιόδου μέχρι την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου.
• Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η διάρκεια της έμμηνου ρύσης, δηλαδή το πόσες ημέρες διαρκεί η εκροή αίματος από τον κόλπο.
• Φυσικά μεταξύ των χαρακτηριστικών του κύκλου δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και την ποσότητα αίματος, που η εκρέει από τον κόλπο κατά την έμμηνο ρύση.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Τι είναι η περίοδος;
Η περίοδος (ο «επιστημονικός» όρος είναι εμμηνορρυσιακός κύκλος) αναφέρεται στις κυκλικές μεταβολές, στις οποίες υπόκειται το ενδομήτριο (δηλαδή ο ιστός, που καλύπτει εσωτερικά την ενδομητρική κοιλότητα), υπό την επιρροή των ορμονών, που παράγονται από τις ωοθήκες.
Έχετε κολπική ξηρότητα, ακράτεια ούρων ή αντιμετωπίζετε πόνο στη σεξουαλική επαφή;
Οι υπέρηχοι HIFU και η έγχυση ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ είναι η ΜΟΝΙΜΗ λύση για εσάς! (ενημερωθείτε ΕΔΩ)