ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ

Ο ΙΑΤΡΟΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΑΡΘΡΑ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

VIDEOS

ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Δεν είναι ευχάριστο η παρέα σας να έχει κανονίσει εξόρμηση στη θάλασσα και εσείς να θέλετε να ακολουθήσετε, αλλά να μην μπορείτε να κάνετε μπάνιο, διότι τυγχάνει να έχετε την περίοδό σας.

Το ότι έχετε την περίοδό σας δεν σημαίνει, πως δεν μπορείτε να κολυμπήσετε. Σερβιέτα όμως δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αφού μόλις αυτή βραχεί χάνει τις απορροφητικές της δυνατότητες και δεν εμποδίζει πλέον την όποια διαρροή. Ευτυχώς υπάρχει το ταμπόν!

Υπάρχουν γυναίκες, που αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν ταμπόν στην περίοδό τους, γιατί φοβούνται, πως το να το βάλουν και να το βγάλουν είναι μια περίπλοκη και επώδυνη διαδικασία.

Αυτό όμως απέχει παρασάγγας από την αλήθεια!

1.    Μέχρι πόση ώρα μπορώ να αφήσω το ταμπόν στον κόλπο;

Συνήθως, ένα ταμπόν μπορεί να μείνει στον κόλπο κατά την περίοδό σας μέχρι 4 ώρες, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Βέβαια, όταν είστε στην παραλία και έχετε περίοδο, είναι ένα σωστό πρόσθετο μέτρο υγιεινής η αλλαγή του ταμπόν να είναι λίγο συχνότερη του «συνηθισμένου» για εσάς, καθότι τόσο η άμμος, όσο και το νερό της θάλασσας ή τις πισίνας περιέχουν διάφορους μικροοργανισμούς, που μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστους ερεθισμούς.

Πώς βγάζω το ταμπόν, αν είναι «στεγνό» (δεν έχει γεμίσει τελείως);

Αν το ταμπόν είναι στεγνό, τότε προκαλείται τριβή μεταξύ αυτού και των τοιχωμάτων του κόλπου. Στην περίπτωση αυτή η όλη διαδικασία ενδέχεται να γίνει δυσάρεστη και ελαφρώς οδυνηρή, αλλά είναι μάλλον απίθανο να προκαλέσει πραγματικό τραυματισμό των τοιχωμάτων του κόλπου.

Τι είναι το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (Οξεία Τοξική Πυελίτις);

Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ (Toxic Shock Syndrome – TSS) είναι μία γενικευμένη λοίμωξη, η οποία μπορεί να προκληθεί, αν το ταμπόν μείνει για περισσότερες από 8 ώρες στον κόλπο σας.

Υπεύθυνο μικρόβιο είναι συνήθως το μικρόβιο Χρυσίζων Σταφυλόκοκκος (Staphylococcus Aureus)  και σπανιότερα ο Στρεπτόκοκκος ο Πυογόνος (β – αιμολυτικός ομάδας Α) (Streptococcus Pyogenes/ β-hemolytic Group A). Τα μικρόβια αυτά παράγουν τοξίνες, που ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα υγείας, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και το θάνατο.

Η παθολογία αυτή δεν συνδέεται μόνον με τη χρήση ταμπόν, αλλά και με τη μόλυνση χειρουργικών ή άλλων τραυμάτων καθώς και με την ύπαρξη εκτενών εγκαυμάτων.

Πόσο συχνό είναι το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ, όταν μια γυναίκα χρησιμοποιεί ταμπόν;

Ευτυχώς είναι μία σπάνια παθολογική κατάσταση. Με βάση τα στοιχεία των κατασκευαστών ταμπόν η συχνότητά της κυμαίνεται μεταξύ του 1 και των 17 περιστατικών ανά 100.000 γυναίκες με έμμηνο ρύση (περίοδο).

Ολίγη από ιστορία…

Οι πρώτες περιπτώσεις Συνδρόμου Τοξικού Σοκ, που συνδέονταν με τη χρήση ταμπόν καταγράφηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Την περίοδο εκείνη η εταιρεία Procter and Gamble έκανε μία έρευνα αγοράς, που κατέληξε στο συμπέρασμα, πως πολλές γυναίκες ζητούσαν ταμπόν υψηλής απορροφητικότητας, ώστε να μη χρειάζεται να τα αλλάζουν ει δυνατόν καθόλου μέσα στην ημέρα. Το ταμπόν αυτό (Rely tampon) εισήχθη στην αγορά τον Αύγουστο του 1978.Το ταμπόν αυτό ήταν κατασκευασμένο από αμιγώς συνθετικά υλικά και μπορούσε να  απορροφήσει υγρό, που ισοδυναμούσε με 20 φορές το αρχικό του βάρος.

Το 1980 επιδημιολόγοι παρατήρησαν σημαντική αύξηση στη συχνότητα των περιστατικών Συνδρόμου Τοξικού Σοκ μεταξύ γυναικών, που είχαν περίοδο και χρησιμοποιούσαν το ταμπόν αυτό. Μετά από τα ευρήματα αυτά το ταμπόν αποσύρθηκε από την αγορά το Σεπτέμβριο του 1980.

Έτσι η εμφάνιση της σοβαρής αυτής επιπλοκής συνδέθηκε με τη χρήση ταμπόν υψηλής απορροφητικότητας. Επιπλέον, έχει διατυπωθεί η υπόθεση, πως η χρήση ταμπόν, που κατασκευάζονται αποκλειστικά από βαμβάκι μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης αυτού του δυσάρεστου ενδεχομένου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Συνδρόμου Τοξικού Σοκ;

Τα συμπτώματα ενδέχεται να περιλαμβάνουν:

•    Ξαφνικό υψηλό πυρετό (από 38,8οC και πάνω)
•    Συστολική αρτηριακή πίεση κάτω των 90mmHg
•    Συμπτώματα, που μοιάζουν με την κοινή γρίπη (κεφαλαλγία, ρίγος, μυαλγίες, πονόλαιμος)
•    Αίσθημα κακουχίας και αδυναμίας
•    Διάρροια
•    Έμετο
•    Εξαπλωμένο εξάνθημα (ερυθρότητα  του δέρματος), που ομοιάζει με ηλιακό έγκαυμα πρώτου βαθμού
•    Έντονη ερυθρότητα του λευκού των ματιών, των χειλέων και της γλώσσας
•    Αίσθημα ζάλης και λιποθυμία
•    Δυσκολίες στην αναπνοή
•    Σύγχυση
•    Υπνηλία

Αν εμφανίσετε κάποια από τα συμπτώματα αυτά, βγάλτε το ταμπόν αμέσως, αναζητήστε πάραυτα ιατρική βοήθεια και ενημερώστε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τον θεράποντα, πως έχετε περίοδο και χρησιμοποιείτε ταμπόν!

Πώς αντιμετωπίζεται το Σύνδρομο Τοξικού Σόκ;

Καταρχήν, η αντιμετώπισή του δεν γίνεται κατ’ οίκον, αλλά σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Η βασική θεραπεία περιλαμβάνει τη χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβίωσης και υγρών. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις αξιολογείται η χρεία περαιτέρω θεραπευτικών μέτρων.

Πώς προλαμβάνεται το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ;

Καταρχήν, στο θέμα της πρόληψης έχουν εμπλακεί ενεργά μεγάλοι οργανισμοί όπως η Διαχείριση Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (Food and Drug Administration – FDA), αλλά και οι ίδιοι οι κατασκευαστές. Έτσι από την αγορά έχουν αποσυρθεί ταμπόν, που είτε λόγο σχεδιασμού, είτε λόγο υλικού κατασκευής, αυξάνανε τις πιθανότητες εμφάνισης της παθολογίας αυτής.

Επίσης, πλέον στην κάθε συσκευασία ταμπόν αναγράφεται με τρόπο απλό και κατανοητό η απορροφητικότητά του, ενώ εσωκλείονται και λεπτομερείς οδηγίες χρήσης.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να μειώσετε δραματικά την πιθανότητα εμφάνισης Συνδρόμου Τοξικού Σοκ αν ακολουθήσετε κάποια απλά μέτρα:

•    Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν βάλετε ή βγάλετε το ταμπόν, αλλά και μετά το πέρας της όλης διαδικασίας.
•    Επιλέγετε σωστά το ταμπόν σας: χρησιμοποιείτε αυτό με την ελάχιστη απορροφητικότητα, που καλύπτει τη ροή σας κάθε ημέρα της περιόδου.
•    Αλλάζετε το ταμπόν κάθε 4 ώρες και μην το αφήνετε στον κόλπο σας ποτέ πάνω από 8 ώρες.
•    Διαβάστε τις οδηγίες του κατασκευαστή.
•    Μην χρησιμοποιείτε ταμπόν πριν πάτε για ύπνο.

Φυσικά, συνιστάται να είστε πάντα σε εγρήγορση, όταν φοράτε ταμπόν, ώστε να εντοπίσετε έγκαιρα ενδεχόμενα αρχικά συμπτώματα του Συνδρόμου Τοξικού Σοκ, ώστε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Όσο πιο νωρίς εντοπιστεί η παθολογία αυτή, τόσο ευκολότερη είναι και η αντιμετώπισή της.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!


Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

Λίγα λόγια για το πώς γίνεται η γονιμοποίηση…

Αν εντός 12 έως 24 ωρών μετά την ωοθυλακιορρηξία το ωάριο έρθει σε επαφή με σπερματοζωάρια, τότε θα επέλθει η γονιμοποίηση.

Συγκεκριμένα, μετά την εκσπερμάτωση εντός του κόλπου, το σπέρμα, το οποίο περιέχει εκατομμύρια σπερματοζωάρια, εισέρχεται στην ενδομητρική κοιλότητα δια του τραχήλου της μήτρας.

Τι είναι το άσθμα;

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών, διαμέσου των οποίων ο αέρας, που αναπνέουμε φτάνει στους πνεύμονες. Η πάθηση αυτή επηρεάζει κυρίως τους λεπτούς σωλήνες, που οδηγούν τον αέρα, που αναπνέουμε στους πνεύμονες.

Για να απαντήσουμε στην ερώτηση αυτή είναι καταρχήν απαραίτητο να εξηγήσουμε τι είναι αυτό, που ονομάζουμε «περίοδο», ή – επιστημονικά – έμμηνο ρύση.

Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος, ρυθμίζεται με βάση ορμονικά ερεθίσματα και καθορίζει τις γόνιμες ημέρες της γυναίκας.

Ως έμμηνο ρύση, ορίζουμε την εκροή αίματος, εκκρίσεων και κατεστραμμένου βλεννογόνου του ενδομητρίου από τον κόλπο, η οποία επαναλαμβάνεται κυκλικά περίπου μία φορά το μήνα.

Καλοκαίρι σημαίνει αποδράσεις στις κοντινές ή λιγότερο κοντινές παραλίες, κολύμπι και ηλιοθεραπεία. Όλες αυτές οι δραστηριότητες όμως θέτουν σε δοκιμασία τους φυσικούς μηχανισμούς προστασίας της ευαίσθητης περιοχής και συχνά συνδέονται με ενοχλητικούς ερεθισμούς της περιοχής αυτής.

Οι φυσικοί αυτοί μηχανισμοί άμυνας της ευαίσθητης περιοχής συνδέονται με τον εποικισμό της από τη φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής. Με τον όρο χλωρίδα αναφερόμαστε σε ένα σύνολο μικροοργανισμών, οι οποίοι εντοπίζονται υπό φυσιολογικές συνθήκες εντός του κόλπου και θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε ως «καλούς» μικροοργανισμούς. Οι «καλοί» αυτοί μικροοργανισμοί εμποδίζουν την υπερβολική ανάπτυξη μικροοργανισμών βλαπτικών για το βλεννογόνο, δηλαδή του ειδικού δέρματος, που καλύπτει την κοιλότητα του κόλπου.

Η διάγνωση εξωμήτριου κύησης είναι ένα τραυματικό γεγονός, για τη γυναίκα: όχι μόνο οι ελπίδες της για την απόκτηση ενός υγιούς μωρού διαψεύδονται, αλλά συχνά χρειάζεται να υποβληθεί και σε ένα χειρουργείο, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενώ τη βασανίζει και ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητά της να τεκνοποιήσει στο μέλλον.