ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ

Ο ΙΑΤΡΟΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΑΡΘΡΑ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

VIDEOS

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ

Γιατί ενδέχεται να χρειαστεί να χορηγηθεί σε μία έγκυο φαρμακευτική αγωγή;

Σύμφωνα με κάποιες στατιστικές άνω το 50% των εγκύων λαμβάνουν κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή σε κάποια φάση της κύησης. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί πως από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και έπειτα έχει υπερδιπλασιαστεί το ποσοστό των εγκύων, οι οποίες για διάφορους λόγους λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της κύησης 4 ή περισσότερες φαρμακευτικές ουσίες.

Σε ποιες κατηγορίες κατατάσσονται τα παυσίπονα;

Σχηματικά διακρίνουμε δύο μεγάλες κατηγορίες αναλγητικών:

•    Οπιοειδή
•    Μη οπιοειδή

Η βασική διαφορά τους έγκειται στη περιεκτικότητα προϊόντων προερχόμενων από το όπιο. Συγκεκριμένα τα οπιοειδή περιέχουν υποπροϊόντα του οπίου, ενώ τα μη οπιοειδή όχι.

Τι είναι τα αντιβιοτικά;

Ετυμολογικά η λέξη «αντιβίωση» σημαίνει «ενάντια στη ζωή». Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα, που είτε σκοτώνουν τα μικρόβια είτε περιορίζουν την ανάπτυξή τους (εξού και ο όρος «αντιμικροβιακή» θεραπεία). Η φαρμακευτική αγωγή αυτού του είδους χρησιμοποιείται στα πλαίσια της αντιμετώπισης ή της πρόληψης μικροβιακών λοιμώξεων.

Ολίγη από ιστορία...

Από τότε που ο Jenner το 1798 εμβολίασε για πρώτη φορά τον άνθρωπο κατά της ευλογιάς έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι. Η εφαρμογή του εμβολιασμού σε ευρείες πληθυσμιακές ομάδες οδήγησε στην εξαφάνιση ασθενειών, που μάστιζαν τον άνθρωπο για γενιές και γενιές. Φυσικά η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση και, όπως συμβαίνει με τη χορήγηση οποιασδήποτε θεραπείας, έτσι και εμβολιασμός έχει ορισμένους περιορισμούς.

Τι είναι η αλλεργία;

Το σώμα μας, προκειμένου να προφυλαχθεί από βλαπτικούς παράγοντες, όπως είναι οι ιοί, τα μικρόβια, αλλά και ο καρκίνος, διαθέτει ένα «αμυντικό σύστημα», το οποίο ονομάζεται ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν το σύστημα αυτό «εντοπίσει» κάποιον εν δυνάμει βλαπτικό παράγοντα, αντιδρά καταστέλλοντας τη δράση του παράγοντα αυτού και καταστρέφοντάς τον.

Τι είναι η φαινυλεφρίνη;

Η φαινυλεφρίνη είναι μια φαρμακευτική ουσία, της οποίας η συνηθέστερη χρήση είναι αυτή του αποσυμφορητικού. Δηλαδή την ουσία αυτή τη χρησιμοποιούμε, προκειμένου να ανακουφιστούμε – παροδικά – από τη βουλωμένη μύτη.

Τι είναι η προγεστερόνη;

Η προγεστερόνη είναι μια εκ των ορμονών, που εκκρίνεται από τις ωοθήκες και συγκεκριμένα από ένα προσωρινό όργανο, που σχηματίζεται επ' αυτών και ονομάζεται ωχρό σωμάτιο, οι οποιές ρυθμίζουν γεννητικό σύστημα της γυναίκας.

Το όνομα της ορμόνης αυτής είναι λατινογενές και σε ελληνική απόδοση σημαίνει «ουσία, που ευνοεί την κύηση».

Από το όνομά της και μόνο φαίνεται, πως, όπως παρατήρησαν και αυτοί, που την ονομάτισαν τη δεκαετία του 1930, η προγεστερόνη έχει ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά την ομαλή εξέλιξη της κύησης.

Η προγεστερόνη είναι μία σημαντική ορμόνη, η οποία έχει εξέχουσα θέση στη λειτουργιά του γεννητικού συστήματος της γυναίκας, καθότι συμμετέχει στη ρύθμιση του εμμηνορρυσιακού κύκλου, ενώ έχει επικουρική δράση σε ό,τι αφορά την ομαλή εξέλιξη της κύησης.

Το όνομά της η προγεστερόνη το έλαβε το 1930 και έχει λατινική προέλευση (pro + gestare). Σε ελεύθερη μετάφραση προγεστερόνη είναι η ουσία, η οποία ευνοεί την κύηση. Είναι επομένως σαφές από το όνομά της και μόνο, πως η προγεστερόνη έχει σημαντικό ρόλο στην εγκυμοσύνη.

Η κατάθλιψη είναι ένα εξαιρετικά συνηθισμένο ψυχικό νόσημα, αφού μία στις τέσσερις γυναίκες θα εμφανίσουν ανάλογα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Εντούτοις, αφενός η σχετική συμπτωματολογία συχνά υποτιμάται, αφετέρου έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί ενδοιασμοί σχετικά με την ασφάλεια της χορήγησης αγωγής κατά την κύηση. Στο video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, δείτε τα νεότερα στοιχεία!

 

Έχετε κολπική ξηρότητα, ακράτεια ούρων ή αντιμετωπίζετε πόνο στη σεξουαλική επαφή;

 

Οι υπέρηχοι HIFU και η έγχυση ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ είναι η ΜΟΝΙΜΗ λύση για εσάς! (ενημερωθείτε ΕΔΩ)

 

 

 ΑΛΛΑΞΤΕ τη ζωή σας! 

Κλείστε ΤΩΡΑ το ραντεβού σας ΕΔΩ! 

Bρείτε μας στο You Tube!

Ακολουθήστε μας στο Facebook!