Σε πολλές συζητήσεις, που σχετίζονται με την κύηση, αναφέρεται ο όρος «βιοχημική κύηση». Ο όρος αυτός δεν είναι αυστηρά «επιστημονικός», αφού δεν απαντάται σε ιατρικά εγχειρίδια. Εντούτοις, περιγράφει με αρκετή ακρίβεια το φαινόμενο της απώλειας μιας κύησης πριν καταστεί δυνατό αυτή να απεικονιστεί κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο.

Η απεικόνιση της κύησης στο διακολπικό υπερηχογράφημα προϋποθέτει επίπεδα της ορμόνης β-χοριακής γονιδοτροπίνης, η οποία είναι η «ορμόνη της κύησης», υψηλότερα των 2000 mIU/mL. Θετικό test κύησης όμως είτε με kit ανίχνευσης στα ούρα, είτε με την εξέταση αίματος ανιχνεύεται ακόμα και όταν τα επίπεδα της ορμόνης αυτής είναι σαφώς χαμηλότερα. Συνεπώς η έναρξη της κύησης επιβεβαιώνεται με «βιοχημικό» τρόπο πολύ πριν γίνει ορατή στο υπερηχογράφημα.

Το θετικό test κύησης όμως δεν συνεπάγεται, πως η κύηση σίγουρα θα προχωρήσει. Η ανάπτυξη δε βιοχημικών kits για ανίχνευση της β-χοριακής αυξημένης ευαισθησίας μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να ανιχνεύουμε κύηση ακόμα και πριν από αυτήν καθεαυτήν την καθυστέρηση έλευσης της έμμηνου ρύσης. Με τη χρήση αυτών των kits ανακαλύψαμε, πως το ποσοστό των αποβολών δεν ήταν 15% με 20%, όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις, αλλά 60% με 70%! Επομένως, περίπου τα 2/3 των γονιμοποιημένων ωαρίων δεν φτάνουν να γίνουν παιδί στην αγκαλιά. Συχνά δε η κολπική αιμόρροια, που ακολουθεί μια αποβολή έρχεται περίπου την στιγμή, που αναμένεται η έμμηνος ρύση και η γυναίκα δεν συνειδητοποιεί, πως στην πραγματικότητα επρόκειτο για αποβολή.

Το 50% με 65% των αποβολών οφείλεται σε ανωμαλίες στο γενετικό υλικό του εμβρύου. Η συχνότητα των ανωμαλιών αυτών αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας της μητέρας, οπότε ανάλογη αύξηση έχουμε και στις πιθανότητες βιοχημικής κύησης.

Η αποβολή πρώτου τριμήνου και η βιοχημική κύηση συνδέεται σε μερικές περιπτώσεις και με παθολογίες της μητέρας, όπως ο Σαχαρώδης Διαβήτης, η Αρτηριακή Υπέρταση, αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο Ερυθηματώδης Λύκος και ανωμαλίες στην πήξη του αίματος, όπως η Θρομβοφιλία. Παράλληλα και ο τρόπος ζωής της μητέρας, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες αποβολής. Συγκεκριμένα οι πιθανότητες αυτές αυξάνονται και με το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών και καφεΐνης, αλλά και με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Συνήθως η βιοχημική κύηση δεν απαιτεί παρέμβαση από τον ιατρό και το ζευγάρι, μπορεί να ξεκινήσει προσπάθειες τεκνοποίησης άμεσα. Μάλιστα μια βιοχημική κύηση μπορεί να θεωρηθεί και ένα ακόμα βήμα, που φέρνει το ζευγάρι πιο κοντά στο στόχο της απόκτησης παιδιού, διότι η πλειοψηφία των ζευγαριών, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας, εμφανίζουν δυσκολίες στο να πετύχουν σύλληψη. Επομένως, ένα ζευγάρι, που στο ιστορικό του έχει μια βιοχημική κύηση, γνωρίζει, πως μπορεί να πετύχει σύλληψη.

Εντούτοις, συνιστάται να ζητηθεί ιατρική συμβουλή μετά από 2 ή 3 συνεχόμενες απώλειες κύησης στο πρώτο τρίμηνο, έστω και αν αυτές ήταν «βιοχημικές», διότι το ζευγάρι αυτό αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο καθ’ έξιν αποβολών. Το ενδεχόμενο αυτό χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, ώστε να προταθούν και οι σχετικές λύσεις.

Η βιοχημική κύηση είναι λοιπόν μια κύηση, η οποία επιβεβαιώθηκε μόνο μέσω μιας εργαστηριακής εξέτασης είτε στο αίμα, είτε στα ούρα, της οποίας η ανάπτυξη ανεστάλη πριν γίνει δυνατή η απεικόνισή της μέσω υπερηχογραφικού ελέγχου.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας