Δρ Μενέλαος Κωνσταντίνου Λυγνός, MSc, PhD
Χειρουργός Μαιευτήρ Γυναικολόγος

Ο ιατρός Μενέλαος Λυγνός μετά την αποφοίτησή του από το Κολλέγιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Ιατρική στο πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, από το οποίο και έλαβε το πτυχίο του με βαθμό «Άριστα» το 1999.

Στη συνέχεια επέστερεψε στην Ελλάδα προκειμένου να ειδικευθεί  στη Μαιευτική και Γυναικολογία και να εκπληρώσει τις Στρατιωτικές του υποχρεώσεις.
Κατά τη Στρατιωτική του θητεία, επελέγη από το Γενικό Επιτελείο Στρατού κατόπιν διαγωνισμού, να υπηρετήσει ως Ιατρός της Ελληνικής Αποστολής στο Στρατηγείο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (Ν.Α.Τ.Ο.) στη Νεάπολη Ιταλίας (Allied Joint Force Command, Naples – πρώην Allied Forces Southern Europe),  όπου και του επεδόθη εύφημος μνεία προς αναγνώρισιν των υπηρεσιών του.

Στη συνέχεια υπηρέτησε στο Εθνικό Συστημα Υγείας και ειδικότερα στο Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο Βούλας» και στο Περιφεριακό Γενικό Νοσοκομείο – Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου».

Κατά την υπηρεσία του στο Γενικό Νοσοκομείο – Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» εκπαιδεύτηκε στο Τμήμα Υπερήχων, Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, Προγεννητικού Ελέγχου, Κολποσκοπήσεων, Υστεροσκοπήσεων, ενώ εκτέλεσε πλήθος γυναικολογικών και μαιευτικών χειρουργικών επεμβάσεων και απέκτησε ευρεία πείρα στην αντιμετώπιση της κύησης υψηλού κινδύνου.

Τον τίτλο ειδικότητας του Μαιευτήρος – Γυναικολόγου τον έλαβε κατόπιν εξετάσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώπιον επιτροπής αποτελουμένης από καθηγητές ιατρικής και ιατρούς του ΕΣΥ, το 2011 και έκτοτε ασκεί την Ιατρική σε ιδιωτική βάση, ενώ λαμβάνει μέρος σε πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων, προς συνέχισιν της επαίδευσής του.

Επίσης κατόπιν εξετάσεων, απέκτησε την Πιστοποίηση της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης το 2012.

Κατόπιν εκπαίδευσής του στο τμήμα Προγεννητικού Ελέγχου του Γενικού – Νοσοκομείου “Έλενα Βενιζέλου” και εξετάσεων, οι οποίες διεξήχθησαν  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας ενώπιον επιτροπής αποτελουμένης από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς ιατρούς, απέκτησε το Δεκέμβριο του 2018 και την ειδική άδεια εκτέλεσης εξειδικευμένου υπερηχογραφικού ελέγχου στα πλαίσια της Μαιευτικής και Γυναικολογίας.

Εξάλλου, την 1η Μαρτίου 2024, ο ιατρός απέκτησε μετά από εκπαίδευση στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Μοντέρνας Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας και υποβολή σε εξετάσεις το διεθνώς αναγνωρισμένο Προχωρημένο Επαγγελματικό Δίπλωμα στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Κλινική Υπνοθεραπεία, χάρη στο οποίο την 9η Απριλίου 2024 αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Εταιρεία Ύπνωσης (International Hypnosis Association) ως πιστοποιημένος υπνοθεραπευτής και έγινε δεκτός ως ισόβιο μέλος της.

Παράλληλα με την άσκηση της Μαιευτικής και Γυναικολογίας ασχολήθηκε με την εκπόνηση της Διδακτορικής του Διατριβής στο Πανεπιστήμιο Ηρακλείου, με θέμα την ειδική δράση παραγόντων αγγειογένεσης στη φυσιολογική κύηση καθώς και στην κύηση υψηλού κινδύνου και συγκεκριμένα στην κύηση, που επιπλέκεται από διαβήτη ή υπέρταση. Καθομολογήθηκε Διδάκτωρ της Μαιευτικής και Γυναικολογίας το 2007 με βαθμό «Άριστα». Τα δε αποτελέσματα της μελέτης του αυτής δημοσιεύθηκαν σε διεθνές ιατρικό περιοδικό.

Επίσης είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στην Προγεννητική Γενετική και Εμβρυομητρική Ιατρική (Prenatal Genetics and Fetal Medicine), τον οποίον και απέκτησε φοιτώντας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London). Στα πλαίσια της εκπαίδευσής του στην Αγγλία ασχολήθηκε με τη μελέτη της επαπειλούμενης αποβολής. Πάνω στο θέμα αυτό εκπόνησε μεταπτυχιακή επιστημονική εργασία, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν σε διεθνές ιατρικό περιοδικό.

Εκτός από την ενασχόλησή του με τα καθήκοντα, που άπτονται άμεσα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας, ο ιατρός ασχολείται συστηματικά και με την αρθρογραφία τόσο σε ηλεκτρονικά, όσο και σε έντυπα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία έχουν ευρεία απήχηση και εγνωσμένη εγκυρότητα. Είναι επίσης μέλος της συντακτικής ομάδας των ενημερωτικών ιστοτόπων  mothersblog.gr και mytwins.gr

Στον ελεύθερό του χρόνο αρέσκεται να ασχολείται με τον αθλητισμό (αντισφαίριση, κολύμβηση), ενώ ομιλεί άπταιστα Αγγλικά, Ιταλικά και Γαλλικά.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!