Μα οι υπέρηχοι δεν χρησιμοποιούνται για να βλέπουμε τα εσωτερικά όργανα και το μωρό, σε περίπτωση εγκυμοσύνης;

Καταρχήν δεν πρόκειται για τους ίδιους υπερήχους, που χρησιμοποιούμε για να εξετάσουμε τα εσωτερικά όργανα ή το μωρό, αν πρόκειται για εγκυμοσύνη.

Πρόκειται για μια «ειδική» κατηγορία υπερήχων, που ονομάζονται Εστιασμένοι Υπέρηχοι Υψηλής Έντασης (High Intensity Focused Ultrasound/ HIFU).

Οι υπέρηχοι αυτοί εκπέμπονται από ένα εξάρτημα, που ονομάζεται κεφαλή HIFU, το οποίο είναι συνδεδεμένο με ένα ειδικό μηχάνημα, όπως αυτό, που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα και μοιάζει στην όψη με την κολπική κεφαλή, που χρησιμοποιεί ο γυναικολόγος στο κολπικό υπερηχογράφημα.

Ο ιατρός εισάγει την κεφαλή στον κόλπο, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα και αρχίζει η εκπομπή των υπερήχων.

Οι Εστιασμένοι Υπέρηχοι Υψηλής Έντασης (HIFU), έχουν την ιδιότητα να εστιάζουν (να «κατευθύνουν» ή να «μαζεύουν» δηλαδή) την ενέργειά τους μόνο σε ένα σημείο, το οποίο ονομάζεται σημείο εστίασης. Στο σημείο εστίασης αυξάνεται η θερμοκρασία, χωρίς όμως να παρατηρείται ανάλογη αύξηση της θερμοκρασίας και στους παρακείμενους του σημείου εστίασης ιστούς ή στους ιστούς, που βρίσκονται μεταξύ της κεφαλής HIFU και του σημείου εστίασης. Η διαδικασία αυτή φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

Στην εικόνα αυτή φαίνεται εξάλλου, πως με τους υπερήχους HIFU «στοχεύουμε» σε συγκεκριμένο βάθος του τοιχώματος του κόλπου, συγκεκριμένα στα 3 και στα 4,5 χιλιοστά από την επιφάνεια του βλεννογόνου (έτσι ονομάζεται το επιφανειακό στρώμα του κόλπου).

Στα σημεία εστίασης προκαλείται για περίπου 0,1 δευτερόλεπτα αύξηση της θερμοκρασίας στους 65oC. Η αύξηση αυτή της θερμοκρασίας «ενεργοποιεί» τα κύτταρα, που παράγουν κολλαγόνο. Έτσι αυξάνεται η ποσότητα κολλαγόνου στους ιστούς του κόλπου.

Η αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου οδηγεί σε βελτίωση της ελαστικότητας του κόλπου, αλλά και σε αύξηση της αιμάτωσης του βλεννογόνου, η οποία οδηγεί σε βελτίωση της λίπανσής του και αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας. Επιπροσθέτως, οι ιστοί του κόλπου βελτιώνουν τη στήριξη, που παρέχουν στην ουροδόχο κύστη και στην ουρήθρα και αντιμετωπίζεται η ήπια ακράτεια των ούρων, η οποία εμφανίζεται είτε κοντά στην εμμηνόπαυση, είτε μετά τον τοκετό.

Πόση ώρα διαρκεί η όλη διαδικασία;

Η όλη διαδικασία διαρκεί 20 με 30 λεπτά.

Πονάει;

Οι περισσότερες γυναίκες περιγράφουν ένα ήπιο τσίμπημα (σαν «γαργάλημα»), το οποίο όμως δεν είναι επώδυνο. Καθότι, όμως η αίσθηση της ενόχλησης είναι υποκειμενική, είναι δυνατόν ο εκτελών την επέμβαση ιατρός να επέμβει στη λειτουργία του μηχανήματος σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να μειωθεί η ενόχληση αυτή.

Πού γίνεται η επέμβαση αυτή;

Η αναζωογόνηση του κόλπου με HIFU γίνεται χωρίς πρόβλημα στο ιατρείο.

Πότε θα δω αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Έτσι άμεσα θα δείτε αύξηση της λίπανσης του κόλπου, βελτίωση της ελαστικότητάς του, ενώ η εμπειρία σας από τη σεξουαλική επαφή θα βελτιωθεί σημαντικά. Επίσης θα μειωθεί σε σημαντικό βαθμό (συχνά μέχρι πλήρους εξαφανίσεως) η ακράτεια των ούρων. Η παραγωγή όμως κολλαγόνου συνεχίζεται. Έτσι το βέλτιστο αποτέλεσμα εμφανίζεται μετά από 2 με 3 μήνες.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε, πως ο βαθμός επιτυχίας της αντιμετώπισης της ακράτειας εξαρτάται από αυτόν καθαυτόν το βαθμό της ακράτειας. Η κολπική θεραπεία HIFU περιορίζει την ήπια ακράτεια. Βαρύτερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται μόνον χειρουργικά.

Πόσο κρατά το αποτέλεσμα;

Με τις συσκευές HIFU επιτυγχάνουμε αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου, αλλά η φυσιολογική καταστροφή του από τον οργανισμό συνεχίζεται. Η ταχύτητα καταστροφής του κολλαγόνου εξαρτάται από τη ηλικία σας και τον τρόπο ζωής σας. Τα αποτελέσματα διαρκούν λιγότερο, όσο πιο προχωρημένη είναι η ηλικία σας και αν καπνίζετε.

Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα διαρκεί για 1 με 2 χρόνια.

Ποιες γυναίκες, μπορεί να επωφεληθούν από το κολπικό HIFU;

•    Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση
•    Οι γυναίκες μετά τον τοκετό (πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 μήνες από τον τοκετό)
•    Οι γυναίκες στην κλιμακτήριο
•    Γυναίκες άνω των 30

Από ποια ηλικία αξίζει να ξεκινήσω θεραπεία HIFU;

Συνήθως η συμπτωματολογία αρχίζει να απασχολεί τη γυναίκα μετά τη συμπλήρωση των 30 ετών. Σε κάθε περίπτωση καλόν είναι η θεραπεία με κολπικό HIFU να ξεκινήσει πριν η συμπτωματολογία (ξηρότητα, πόνος στην επαφή, ακράτεια) επιδεινωθεί. Όσο πιο περιορισμένης έντασης είναι η συμπτωματολογία, τόσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει το αποτέλεσμα.

Η κολπική θεραπεία HIFU επηρεάζει τη γονιμότητα;

Η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από την κολπική θεραπεία HIFU.

Υπάρχει κάποια ειδική προετοιμασία πριν την κολπική θεραπεία HIFU;

Συνήθως, δεν χρειάζεται καμία προετοιμασία, αρκεί να έχει γίνει ένα πρόσφατο test Παπανικολάου.

Μετά την κολπική θεραπεία με HIFU, τι συμβαίνει;

Το σημαντικό πλεονέκτημα της κολπικής θεραπείας HIFU, είναι πως εκτός από την αποτελεσματικότητά της, δεν είναι επώδυνη και δεν απαιτεί τη λήψη ιδιαίτερων μέτρων μετά.

Μερικές φορές ενδέχεται να αισθανθείτε τον κόλπο σας λίγο «οιδηματώδη» αμέσως μετά τη θεραπεία. Αυτό όμως είναι ένα σύμπτωμα, που υποχωρεί εντός 4 με 5 ωρών.

Επίσης, συνιστάται να αποφεύγετε τη σεξουαλική επαφή για 3 με 5 ημέρες και την έντονη άσκηση για 1 με 2 ημέρες μετά τη θεραπεία.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Η κολπική θεραπεία HIFU αντενδείκνυται στις εξής περιπτώσεις:

•    Έντονη ατροφία στον κόλπο (συμβαίνει σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας – συνιστάται να προηγηθεί τοπική θεραπεία με κρέμα οιστρογόνου)
•    Έντονη φλεγμονή στον κόλπο ή στον τράχηλο (συνιστάται να προηγηθεί αντιμετώπισή της)
•    Αν φέρετε καρδιακό βηματοδότη ή παρόμοιες ηλεκτρονικές συσκευές
•    Αν λαμβάνετε θεραπεία για την ακμή (δισκία Isotretinoin)
•    Σε περίπτωση, που είστε υπό θεραπεία για καρκίνο
•    Αν πάσχετε από: καρδιακή νόσο
•    Αν πάσχετε από διαβήτη ή θυρεοειδοπάθεια, που δεν έχουν επαρκώς ρυθμιστεί (συνιστάται πρώτα να λάβετε την απαραίτητη θεραπεία).
•    Αν στον κόλπο υπάρχουν τραύματα, τα οποία δεν έχουν ακόμα επουλωθεί.
•    Αν είστε έγκυος
•    Έγχυση υαλουρονικού οξέος στα χείλη του αιδοίου.

Ρωτήστε μας περισσότερα για την αναγέννηση κόλπου με υπερήχους HIFU ΕΔΩ!

Δείτε πώς η θεραπεία με υπερήχους HIFU συνδυάζεται με την έγχυση Υαλουρονικού Οξέος, για απαλλαγή από την κολπική ξηρότητα, τον πόνο στη σεξουαλική επαφή και για καλύτερη σεξουαλική ζωή!

Δείτε πώς λειτουργεί η θεραπεία με τους υπερήχους HIFU!

 

Διαβάστε ακόμα:

– Αναγέννηση του αιδοίου με υπερήχους HIFU

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας