Λίγα λόγια για το πώς γίνεται η γονιμοποίηση…

Αν εντός 12 έως 24 ωρών μετά την ωοθυλακιορρηξία το ωάριο έρθει σε επαφή με σπερματοζωάρια, τότε θα επέλθει η γονιμοποίηση.

Συγκεκριμένα, μετά την εκσπερμάτωση εντός του κόλπου, το σπέρμα, το οποίο περιέχει εκατομμύρια σπερματοζωάρια, εισέρχεται στην ενδομητρική κοιλότητα δια του τραχήλου της μήτρας.

Το πέρασμα των σπερματοζωαρίων από το τραχηλικό στόμιο, είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία της γονιμοποίησης.

Τις γόνιμες ημέρες, το επιθήλιο, που καλύπτει τα τοιχώματα του ενδοτραχηλικού σωλήνα, παράγει βλέννη.

Τα σπερματοζωάρια πρέπει, προκειμένου να εισέλθουν στην ενδομητρική κοιλότητα να διατρέξουν αυτόν τον γεμάτο βλέννη σωλήνα. Η βλέννη λειτουργεί ως ένα φίλτρο, που κατακρατεί τα σπερματοζωάρια, τα οποία έχουν άτυπη μορφολογία. Τα σπερματοζωάρια με άτυπη μορφολογία κατακρατούνται εντός της ενδοτραχηλικής βλέννης, διότι η μορφή τους δεν είναι αρκετά «υδροδυναμική» προκειμένου να υπερβούν το τοίχωμα της βλέννης. Έτσι μόνον τα σπερματοζωάρια με φυσιολογική μορφολογία εισέρχονται στην ενδομητρική κοιλότητα.

Στη συνέχεια τα σπερματοζωάρια κινούνται προς τα σαλπιγγικά στόμια, δια των οποίων εισέρχονται εντός των σαλπίγγων. Η γονιμοποίηση του ωαρίου θα λάβει χώρα εντός της σάλπιγγας. Ενώ πολλά σπερματοζωάρια θα έρθουν σε επαφή με το ωάριο, μόνον ένα θα το γονιμοποιήσει τελικά.

Στη συνέχεια το γονιμοποιημένο ωάριο, που τώρα ονομάζεται ζυγωτό,  ξεκινάει το ταξίδι του μέσα στη σάλπιγγα, για να φθάσει στην ενδομητρική κοιλότητα.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής του μέσα στη σάλπιγγα, το ζυγωτό διαιρείται στην αρχή σε δύο κύτταρα, μετά σε τέσσερα και στη συνέχεια σε οκτώ, οπότε και ονομάζεται μορίδιο. Στη φάση αυτή εισέρχεται και στην ενδομητρική κοιλότητα, συνήθως 4 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση.

Οι κυτταρικές διαιρέσεις συνεχίζονται και περνάμε στο στάδιο της βλαστοκύστης, οπότε και εμφυτεύεται στο ενδομήτριο περίπου 8 με 9 ημέρες από τη γονιμοποίηση. Η λειτουργική στοιβάδα του ενδομητρίου στη φάση αυτή είναι πλούσια σε θρεπτικά υλικά και αγγεία.

Έτσι ξεκινάει η ανάπτυξη του εμβρύου.

Τι γίνεται αμέσως μετά την εκσπερμάτωση του άνδρα μέσα στον κόλπο;

Υφίσταται η εσφαλμένη εντύπωση, πως μετά την εκσπερμάτωση του άνδρα μέσα στον κόλπο τα σπερματοζωάρια, που βρίσκονται μέσα στο σπέρμα, τρόπον τινά «κολυμπάνε» μέχρι να φθάσουν στο τραχηλικό στόμιο, προκειμένου να εισέλθουν εντός του τραχηλικού σωλήνα.

Στην πραγματικότητα μετά από τον ανδρικό οργασμό το σπέρμα «εκτοξεύεται» από την έξοδο της ουρήθρας με ταχύτητα περίπου 15 χιλιομέτρων την ώρα.

Κατά συνέπεια το σπερματοζωάριο στην πραγματικότητα δεν κολυμπάει για να φθάσει στην είσοδο της μήτρας. Αντίθετα, αμέσως μετά την εκσπερμάτωση ποσότητα σπέρματος φθάνει κατευθείαν στον τράχηλο, αφού άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις η κεφαλή του πέους ακουμπάει στον τράχηλο κατά την ερωτική πράξη.

Επομένως, εντός δευτερολέπτων από την εκσπερμάτωση πολλά σπερματοζωάρια εντοπίζονται πάνω στον τράχηλο, ενώ αριθμός εξ’ αυτών διεισδύουν μέσα στον τραχηλικό αυλό και ξεκινάνε την πορεία τους προς την ενδομητρική κοιλότητα και τις σάλπιγγες, προκειμένου να «συναντήσουν» το προς γονιμοποίηση ωάριο.

Υπάρχει τελικά κάποια στάση, που να αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, που θα φθάσουν στην ενδομητρική κοιλότητα;

Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια στάση, που να αυξάνει ουσιωδώς τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, τα οποία τελικά θα εισέλθουν στον τραχηλικό αυλό, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες σύλληψης.

Αυτό άλλωστε φαίνεται να επιβεβαιώνεται και τα από τα επιστημονικά στοιχεία, εκ των οποίων δεν προκύπτει κάποια στάση του σεξ, που να καθιστά πιθανότερη τη γονιμοποίηση του ωαρίου.

Από τι εξαρτώνται κατά κύριο λόγο η πιθανότητες σύλληψης;

Οι πιθανότητες αυτές εξαρτώνται κυρίως από τη φάση του κύκλου, στην οποία το ζευγάρι θα έρθει σε επαφή: αν η γυναίκα είναι σε αυτές, που ονομάζουμε γόνιμες ημέρες, τότε αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες σύλληψης.

Αντί επιλόγου…

Η διαδικασία της σύλληψης συχνά αποτελεί λόγο εμφάνισης άγχους τόσο στον άνδρα, όσο και στη γυναίκα. Όσο προσπαθούν να «πιάσουν» – όπως λέμε – παιδί και δεν βλέπουν θετικό test κύησης, ή η γυναίκα δεν εμφανίζει συμπτώματα εγκυμοσύνης, τόσο η αγωνία τους καταλαμβάνει και προσπαθούν να βρουν «φυσικούς» τρόπους να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας.

Ένας από τους φυσικούς αυτούς τρόπους είναι και η προσπάθεια εύρεσης της στάσης του σεξ, που «βελτιώνει» τις πιθανότητες γονιμοποίησης.

Σε κάθε περίπτωση, αν υφίσταται οποιαδήποτε υποψία υπογονιμότητας καλόν είναι να απευθυνθούν στον ειδικό. Δια της επαφής μαζί του είναι δυνατόν να εντοπισθούν οι όποιοι λόγοι ανδρικής ή γυναικείας υπογονιμότητας και να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

 

Δείτε το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην επιστημονική ομάδα του οποίου ανήκουμε!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας