Χρειάζεστε περισσότερες θερμίδες

Οι ενεργειακές σας ανάγκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται. Γενικά, κατά την εγκυμοσύνη χρειάζεστε ημερησίως περίπου 300 με 340 θερμίδες επιπλέον, ώστε να καλυφθούν οι μεταβολικές σας ανάγκες. Κατά το τρίτο τρίμηνο όμως οι ανάγκες αυτές αυξάνονται στις 450.

Μη βιαστείτε να «υποκύψετε» σε όλους τους πειρασμούς, που σας περιβάλλουν, γιατί πρέπει να προσέχετε το βάρος σας!

Ας δούμε μερικά παραδείγματα τροφών και την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες, ώστε να σχηματίσουμε μια εικόνα, των 450 θερμίδων:

•    Ένα ποτήρι (250 ml) γάλακτος με 1% λιπαρά περιέχει περίπου 115 θερμίδες
•    100 γραμμάρια γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά περιέχει 120 θερμίδες περίπου, ενώ ένα κύπελο (170 γραμμάρια) περιέχει 210 θερμίδες
•    1 φλυτζάνι λευκό ρύζι περιέχει 200 θερμίδες
•    1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκάλι περιέχει περίπου 85 θερμίδες
•    1 μερίδα των 100 γραμμαρίων στήθος γαλοπούλας περιέχει 147 θερμίδες

Σημασία έχει και από πού παίρνετε τις θερμίδες!

Κατά τη διάρκεια της κύησης το ποσοστό των θερμίδων, που λαμβάνετε από λιπαρά συνιστάται να μην υπερβαίνει το 30% του συνόλου των προσλαμβανόμενων θερμίδων.

Από πειράματα σε ποντίκια έχει παρατηρηθεί, πως αν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ειδικά κατά τα ύστερα στάδιά της, η μητέρα τρέφεται με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες, τα μωρά της να είναι παχύσαρκα σε όλη τους τη ζωή.

Φαίνεται μάλιστα, πως η πλούσια σε λιπαρά δίαιτα της μητέρας (πάντα αναφερόμαστε σε ποντίκια), όσο αυτή είναι έγκυος επηρεάζει τη διαμόρφωση μιας περιοχής του εγκεφάλου του ποντικιού, που ονομάζεται υποθάλαμος, η οποία ρυθμίζει το μεταβολισμό. Η επιρροή αυτή είναι μάλλον εντονότερη, όταν η πλούσια σε λιπαρά δίαιτα χορηγείται στο κυοφορούν ποντίκι κατά τα ύστερα στάδια της κύησης, δηλαδή στην περίοδο, που αντιστοιχεί στο τρίτο τρίμηνο σε μία ανθρώπινη εγκυμοσύνη.

Ανάλογες παρατηρήσεις έχουν γίνει και στους ανθρώπους. Αν στην εγκυμοσύνη η μητέρα τείνει να καταναλώνει τροφές με χαμηλή διατροφική αξία, οι οποίες είναι πλούσιες σε λιπαρά (όπως είναι τα γλυκά), τότε είναι πιο πιθανό και το παιδί της να προτιμά στη ζωή του αυτού του είδους τις τροφές.

Επομένως, θα μπορούσε κανείς να πει, πως το τι τρώτε εσείς, όσο είστε έγκυος, καθορίζει έως ένα βαθμό, το πώς θα διατρέφονται και τα παιδιά σας.

Δηλαδή να σταματήσω να καταναλώνω λιπαρά στην εγκυμοσύνη;

Όχι, γιατί τα λιπαρά σας είναι απαραίτητα, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τόσο του σώματός σας, όσο και του μωρού σας. Απλά αποφεύγετε να τα λαμβάνετε από τροφές με χαμηλή διατροφική αξία, όπως είναι κάποιες τυποποιημένες τροφές, τα γλυκά ή τα γεύματα από ταχυφαγεία.

«Καλές» πηγές είναι:

•    Οι ξηροί καρποί (κυρίως καρύδια)
•    Το αβοκάντο
•    Το ελαιόλαδο
•    Κάποια ψάρια (όπως ο σολομός)
•    Το γάλα και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Τα δόντια σας είναι πιο ευαίσθητα

Φαίνεται, πως οι ορμονικές αλλαγές, που συνδέονται με την εγκυμοσύνη, επηρεάζουν τα δόντια και τα ούλα σας. Έτσι συχνά τα ούλα σας είναι πιο ευαίσθητα και ματώνουν πιο εύκολα.

Τροφές, που περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης, είναι πιθανό να καταστήσουν την ευαισθησία αυτή των ούλων σας ακόμα εντονότερη και αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ουλίτιδας. Γι’ αυτό συνιστάται η κατανάλωση των τροφών αυτών να είναι κατά το δυνατόν περιορισμένη.

Μπορώ να σταματήσω να λαμβάνω τα συμπληρώματα διατροφής;

Οι ανάγκες του οργανισμού σας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι υψηλές κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Συνεπώς, θα συνεχίσετε να λαμβάνετε τα συμπληρώματα διατροφής σας για όσο καιρό σας συσταθεί από τον ιατρό σας.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο θέμα της εγκυμοσύνης, σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!
 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας