Μόλις αποκτήσατε δίδυμα! Οι ευτυχία σας είναι διπλή και δεν πρέπει να επισκιάζεται από ανησυχίες για προβλήματα, που έχουν τη λύση τους. Ένα από αυτά είναι και ο θηλασμός των νέων μελών της οικογενείας. Δεν χρειάζεται να αναρωτιέστε, αν κάτι τέτοιο είναι δυνατόν. Και δυνατόν είναι και, αφού περάσετε μία σύντομη περίοδο προσαρμογής εσείς και τα μωράκια σας, απλό είναι.

Καταρχήν, καλόν είναι να έχουμε υπόψη μας, πως το κάθε μωρό έχει τη δική του ιδιοσυγκρασία και τις δικές του μικρές «ιδιοτροπίες». Επομένως, χρειάζεται λίγος χρόνος για να γνωρίσετε αυτές τις ατομικές ιδιαιτερότητες του κάθε μωρού. Για το λόγο αυτό, τουλάχιστον στην αρχή, καλόν είναι να θηλάζετε το κάθε μωρό ξεχωριστά.
Ο ατομικός θηλασμός συνεπάγεται και λιγότερο ελεύθερο χρόνο για εσάς. Όμως σας δίνεται έτσι η ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα τα μωρά σας και να ανακαλύψετε τις προτιμήσεις του καθενός ξεχωριστά. Εξάλλου ο ατομικός θηλασμός στην αρχή, είναι απαραίτητος για να επιτευχθεί το σωστό πιάσιμο της θηλής. Επίσης, με τον ατομικό θηλασμό θα καταλάβετε πόσο χρόνο χρειάζεται το κάθε μωρό στη θηλή και σε ποια ποσότητα γάλακτος αρκείται.
Μετά την αρχική περίοδο προσαρμογής μερικές γυναίκες επιλέγουν να θηλάσουν το κάθε μωρό ξεχωριστά, ενώ άλλες προτιμούν το συγχρονισμένο θηλασμό των δύο μωρών. Η επιλογή αυτή δεν είναι αποκλειστικά της μητέρας, διότι είναι αλήθεια πως μερικά μωρά δυσκολεύονται όταν θηλάζουν συγχρόνως με το αδελφάκι τους και δείχνουν να δυσανασχετούν. Ίσως χρειαστεί να δοκιμαστούν διαφορετικοί συνδυασμοί μέχρι να βρεθεί ο σωστός. Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε για κάποιο διάστημα να θηλάζετε ένα μωρό τη φορά κατά τις νυχτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα θηλάσετε συγχρόνως.
Αν τελικά επιλεγεί ο συγχρονισμένος θηλασμός των διδύμων, τότε θα χρειαστεί να βρεθεί και μία βολική στάση θηλασμού. Μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε το κάθε μωράκι κάτω από τη μασχάλη ώστε να θηλάσει από την ομόπλευρη θηλή, όσο το κεφαλάκι του θα στηρίζεται στην παλάμη σας. Έτσι,  το μωρό που θα βρίσκεται κάτω από τη δεξιά μασχάλη σας, θα θηλάζει από τη δεξιά θηλή και το κεφαλάκι του θα στηρίζεται στη δεξιά σας παλάμη. Επίσης υπάρχουν πολλές γυναίκες, που προτιμούν να θηλάζουν όσο βρίσκονται αναπαυτικά ξαπλωμένες ανάσκελα σε ελαφρά ανάκληση.
Σε γενικές γραμμές ο θηλασμός των διδύμων δεν είναι τόσο δύσκολος, όσο φαίνεται στην αρχή. Προϋποθέτει όμως μία περίοδο προσαρμογής, κατά τη διάρκεια της οποίας είναι πιθανό να χρειαστεί να ζητήσετε και αρωγή από τους οικείους σας. Ειδικά αν επιλέξετε να θηλάζετε και τα δύο μωρά ταυτόχρονα κάποιος καλό θα ήταν να μπορεί να σας βοηθήσει να τα τοποθετήσετε στη σωστή θέση, έως ότου να μπορέσετε να το επιτύχετε μόνη σας.

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

 

Δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο mytwins.gr και στον ιστότοπο iatropedia.gr