Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το μέγεθος της κοιλιάς στην εγκυμοσύνη;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το μέγεθος της κοιλιάς στην εγκυμοσύνη θα μπορούσαν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς, που σχετίζονται με τη μήτρα και σε αυτούς, που δεν σχετίζονται με τη μήτρα.

Παράγοντες, που επηρεάζουν το μέγεθος της κοιλιάς και σχετίζονται με τη μήτρα είναι:

•    το μέγεθος αυτής καθαυτής της μήτρας
•    η ανατομία της μήτρας (αν έχει πρόσθια ή οπίσθια κλίση)
•    η θέση του μωρού μέσα στη μήτρα

Παράγοντες, που επηρεάζουν το μέγεθος της κοιλιάς και δεν σχετίζονται με τη μήτρα είναι:

•    το ύψος της εγκύου
•    η κατάσταση των κοιλιακών μυών της εγκύου
•    το σωματικό βάρος της εγκύου
•    η κατακράτηση υγρών

Ας δούμε πώς ο κάθε ένας από τους παράγοντες, που σχετίζονται με τη μήτρα, επηρεάζει το μέγεθος της κοιλιάς της εγκύου…

Το ύψος της εγκύου

Κατά κανόνα οι ψηλότερες γυναίκες έχουν και μακρύτερο κορμό. Επομένως, «δίδεται περισσότερος χώρος» στη μήτρα – και φυσικά και στο μωρό – να μεγαλώσει μέσα στην κοιλιά τους, αφού αυτή συχνά μεγαλώνει κατά μήκος του κορμού, δηλαδή προς το θώρακα και όχι προς το κοιλιακό τοίχωμα. Έτσι η κοιλιά μίας ψηλότερης εγκύου ενδέχεται να φαίνεται ελαφρώς μικρότερη από την κοιλία μίας μικρότερου ύψους εγκύου, που βρίσκεται στην ίδια ηλικία της κύησης, αφού η μήτρα της δεύτερης «αναγκαστικά» μεγαλώνει προς την κοιλιά της.

Η κατάσταση των κοιλιακών μυών

Όταν ένα άτομο είναι αρκούντως γυμνασμένο διακρίνουμε τους καλοσχηματισμένους «κοιλιακούς» του. Ο μυς, που διαγράφεται κάτω από το δέρμα είναι ο λεγόμενος ορθός κοιλιακός μυς.

Πρόκειται για έναν μυ, ο οποίος στην πραγματικότητα δημιουργείται από δύο ξεχωριστούς ορθούς κοιλιακούς μύες (βλ. εικόνα). Οι μύες αυτοί εκτείνονται από το άνω άκρο των οστών της λεκάνης, μέχρι το κάτω άκρο του στέρνου και των κατώτερων πλευρών. Το ζεύγος των ορθών κοιλιακών μυών χωρίζεται από τη Λευκή Γραμμή, η οποία αποτελείται από συνδετικό ιστό.

 

Όσο μεγαλώνει η μήτρα, αυξάνεται και η πίεση, που ασκείται στους κοιλιακούς. Για το λόγο αυτό, όπως φαίνεται και από την παραπάνω εικόνα, οι δύο ορθοί κοιλιακοί μύες τείνουν να απομακρυνθούν μεταξύ τους. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών.

Όσο πιο έντονο είναι το φαινόμενο της διάστασης των ορθών κοιλιακών μυών, τόσο μεγαλύτερη φαίνεται η κοιλιά της εγκύου.

Διάσταση των ορθών κοιλιακών μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε γυναίκα, εντούτοις οι πιθανότητες εμφάνισης του φαινομένου αυτού αυξάνονται αν:

•    Η ηλικία της εγκύου είναι μεγαλύτερη των 35 ετών

•    Αν η πρόσληψη βάρους κατά την εγκυμοσύνη είναι υψηλή

•    Αν η γυναίκα είναι πολύτοκος, δηλαδή δεν πρόκειται για την πρώτη της κύηση, αφού οι ορθοί κοιλιακοί μύες έχουν «δοκιμαστεί» από προηγούμενη εγκυμοσύνη

•    Αν κυοφορούνται πλέον του ενός μωρού (π.χ. δίδυμα)

Αντίθετα, αν η γυναίκα πριν την εγκυμοσύνη ασκείτο τακτικά και οι ορθοί κοιλιακοί μύες της ήταν «γυμνασμένοι», τότε η κοιλιά της ενδεχομένως να φαίνεται μικρότερη. Αυτό συμβαίνει, διότι με τη γυμναστική βελτιώνεται ο μυϊκός τόνος τους.

Με τον όρο «μυϊκός τόνος» αναφερόμαστε στην ιδιότητα των μυών να βρίσκονται υπό μερική τάση (δηλαδή «σφιγμένοι», αλλά όχι με τη μέγιστη δύναμή τους), ακόμα και όταν βρίσκονται εν ηρεμία.

Αν ο τόνος των ορθών κοιλιακών μυών είναι αυξημένος, αυτό κατ’ ουσίαν σημαίνει, πως η κοιλιά είναι «σφικτή». Έτσι το κοιλιακό τοίχωμα τρόπον τινά «αντιστέκεται» στην αύξηση του μεγέθους της μήτρας και η κοιλιά φαίνεται μικρότερη.

Το σωματικό βάρος της εγκύου

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνιστάται η μέλλουσα μαμά να μην πάρει περισσότερα από τα ενδεδειγμένα για την περίπτωσή της κιλά. Όμως όσο περισσότερο το βάρος της αυξηθεί κατά τη διάρκεια της κύησης, τόσο μεγαλύτερη θα φαίνεται – όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο – και η κοιλιά της.

Η κατακράτηση υγρών

Αυτή καθαυτή η εγκυμοσύνη είναι παράγων προδιάθεσης για κατακράτηση υγρών, διότι τότε ο οργανισμός παράγει έως και 50% περισσότερο αίμα, αλλά και σωματικά υγρά. Έχει μάλιστα υπολογισθεί, πως το επιπλέον βάρος, που μια γυναίκα θα πάρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οφείλεται αποκλειστικά στην κατακράτηση υγρών, αγγίζει το 25% του συνολικού προσληφθέντος βάρους.

Είναι γεγονός, πως τα κατακρατηθέντα υγρά συλλέγονται κατά κύριο λόγο στα κάτω άκρα και για το λόγο αυτό τα πόδια παρουσιάζονται συχνά οιδηματώδη, ειδικά σε πιο προχωρημένη κύηση.

Εντούτοις, μέρος της ποσότητας των υγρών αυτών «κατανέμεται» και στο υπόλοιπο σώμα, άρα και στην κοιλιά. Έτσι, όσο εντονότερη είναι η κατακράτηση υγρών, τόσο μεγαλύτερη φαίνεται και η κοιλιά της εγκύου.  

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!

 

 

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας