Η αντισύλληψη κατά τη σεξουαλική επαφή μετά από τον τοκετό είναι βασικό στοιχείο του οικογενειακού προγραμματισμού.

1.    Ο θηλασμός ως μέθοδος αντισύλληψης

Σε γενικές γραμμές, όσο η γυναίκα θηλάζει αναστέλλεται η ωοθυλακιορρηξία. Ο θηλασμός ως μέθοδος αντισύλληψης είναι αξιόπιστος μόνο υπό προϋποθέσεις. Τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των γευμάτων του νεογνού δεν πρέπει να υπερβαίνουν σε διάρκεια τις τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις έξι ώρες τη νύχτα. Το συμπλήρωμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το  5% με 10% της συνολικής ημερήσιας ποσότητας γάλακτος, που λαμβάνει το νεογνό. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις φαίνεται πως το ποσοστό νέων κυήσεων για τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό κυμαίνεται από 0,45% μέχρι 2,45% για ζευγάρια, που βασίζονται για την αντισύλληψη μόνο στον θηλασμό. Μετά τους έξι μήνες όμως η αξιοπιστία του θηλασμού ως μεθόδου αντισύλληψης μειώνεται δραματικά. Έτσι μετά τους έξι μήνες είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν άλλες μέθοδοι αντισύλληψης. Η χρήση άλλων μεθόδων αντισύλληψης πρέπει να επισπευσθεί, αν η έμμηνος ρύση ξεκινήσει πριν τη συμπλήρωση έξι μηνών από τον τοκετό.

2.    Η διακεκομμένη επαφή

Όταν χρησιμοποιείται η διακεκομμένη επαφή, ο άνδρας δεν εκσπερματώνει εντός του κόλπου, αλλά εκτός αυτού. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε, πως πριν από την καθαυτή εκσπερμάτωση εκ της ουρήθρας εξέρχεται το λεγόμενο προσπερματικό υγρό.

Πρόκειται για ένα διαυγές υγρό το οποίο εισέρχεται στην ουρήθρα του άνδρα και τρόπον τινά «προετοιμάζει» το περιβάλλον για το σπέρμα, που θα ακολουθήσει. Το υγρό αυτό περιέχει μικρό αριθμό σπερματοζωαρίων. Επομένως, η πιθανότητα εγκυμοσύνης με το προσπερματικό υγρό είναι μικρή μεν, υπαρκτή δε.

3.    Η χρήση προφυλακτικού

Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσουμε, πως σε περίπτωση, που η ξηρότητα του κόλπου μετά τον τοκετό δυσκολεύει τη σεξουαλική επαφή και απαιτείται η χρήση λιπαντικού μέσου, θα πρέπει το λιπαντικό μέσο να μην καταστρέφει το προφυλακτικό. Έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται λιπαντικές γέλες, που σαν βάση τους έχουν το νερό και είναι υδατοδιαλυτές.

4.    Αντισυλληπτικά δισκία

Η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων αυτή καλόν είναι να αποφεύγεται τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, διότι την περίοδο αυτή μπορεί να προκαλέσει θρομβώσεις, ενώ μειώνει και την ποσότητα του γάλακτος των θηλαζουσών.

5.    Το ενδομήτριο σπείραμα (spiral)

Μία άλλη αξιόπιστη μέθοδος αντισύλληψης είναι και η τοποθέτηση ενδομητρίου σπειράματος (spiral), το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και δύο μήνες μετά τον τοκετό.

Η ιδανική διάρκεια του μεσοδιαστήματος μεταξύ διαδοχικών κυήσεων είναι από ιατρικής πλευράς αντικείμενο συζήτησης. Εντούτοις, η αντισύλληψη είναι συνυφασμένη με τον οικογενειακό προγραμματισμό και καλόν είναι να μην παραμελείται.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

 

Δημοσιεύθηκε στους ιστοτόπους iatropedia.gr και mytwins.gr