Σε ποια ηλικία σταματάει μία γυναίκα να υποβάλλεται σε test Παπανικολάου;

Υπάρχει συζήτηση, κατά πόσον ωφελείται μία γυναίκα από την υποβολή της στο test Παπανικολάου μετά την ηλικία των 65 ετών, αφού η πιθανότητα εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι μάλλον χαμηλή από το ορόσημο αυτό κι έπειτα.

Όμως, η φράση – κλειδί είναι «χαμηλές πιθανότητες», όπερ σημαίνει, πως πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι ακόμα και τότε υπαρκτές, καίτοι χαμηλές. Επομένως, η χρησιμότητα της εξέτασης αυτής στα πλαίσια του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου είναι μάλλον υπαρκτή.

Εν πάσει περιπτώσει ακόμα και αν η χρησιμότητα της υποβολής της γυναίκας σε test Παπανικολάου μετά την ηλικία των 65 ετών είναι συζητήσιμη, στην περίπτωση, που εκ του ιστορικού της δεν προκύπτουν λόγοι ανησυχίας σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αυτό δεν ισχύει στην αντίθετη περίπτωση.

Επομένως, αν η γυναίκα είχε στο παρελθόν παθολογικά tests Παπανικολάου ή κολποσκοπήσεις, τότε υφίσταται η σύσταση προς αυτήν να συνεχίσει να υποβάλλεται σε test Παπανικολάου σε τακτική βάση (τα μεσοδιαστήματα θα τα καθορίσει ο θεράπων ιατρός) στα πλαίσια του γυναικολογικού ελέγχου.

Και αν η γυναίκα έχει υποβληθεί σε υστερεκτομή, χρειάζεται να συνεχίσει να υποβάλλεται σε test Παπανικολάου;

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διακρίνουμε την ολική υστερεκτομή από την υφολική υστερεκτομή.

Στη ολική υστερεκτομή αφαιρείται η μήτρα (με ή χωρίς τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες) μαζί με τον τράχηλο και ενδεχομένως μικρό τμήμα του κόλπου. Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει τόσο δια της κολπικής οδού, όσο και με λαπαροτομία (διάνοιξη της κοιλιάς) ή λαπαροσκοπικά.

Η υφολική υστερεκτομή εκτελείται με λαπαροτομία ή λαπαροσκοπικά και στα πλαίσια αυτής αφαιρείται η μήτρα (με ή χωρίς τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες), αλλά ο τράχηλος της μήτρας παραμένει.

Συνεπώς, αν έχετε υποβληθεί σε υφολική υστερεκτομή, τότε συνιστάται να συνεχίσετε να υποβάλλεστε σε test Παπανικολάου, ανάλογα με τις οδηγίες του ιατρού σας.

Θεωρητικά, θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει, πως μετά από αφαίρεση της μήτρας ομού μετά του τραχήλου της, όπως συμβαίνει στην ολική υστερεκτομή, δεν χρειάζεται πλέον μία γυναίκα να υποβάλλεται σε test Παπανικολάου, αφού τράχηλος πλέον δεν υφίσταται, ώστε επ’ αυτού να εκδηλωθεί καρκίνος. Η άποψη αυτή εκ πρώτης άποψης είναι λογικοφανής.

Εντούτοις, ο ιός HPV, που είναι και η γενεσιουργός αιτία της εμφάνισης των προκαρκινικών αλλοιώσεων, οι οποίες ανιχνεύονται χάρη στο test Παπανικολάου στον τράχηλο και ενδέχεται να μετεξελιχθούν σε πραγματικό καρκίνο, είναι και η γενεσιουργός αιτία της εμφάνισης ανάλογων αλλοιώσεων και επί του κόλπου, οι οποίες ομοίως υφίσταται η πιθανότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο του κόλπου.

Επομένως, αν εκ του ιστορικού της γυναίκας προκύπτει το ενδεχόμενο αυτή να έχει μολυνθεί με τον HPV, ή η λοίμωξη από τον ιό αυτόν επιβεβαιωθεί από την ιστολογική εξέταση της αφαιρεθείσας μήτρας, τότε ο θεράπων ιατρός είναι πιθανό να συστήσει συνέχιση της υποβολής της γυναίκας σε tests Παπανικολάου ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Επιπροσθέτως, αν η αφαίρεση της μήτρας έγινε λόγω καρκίνου του ενδομητρίου (δηλαδή του ιστού, που καλύπτει εσωτερικά την κοιλότητα της μήτρας), τότε συστήνεται η συνέχιση της παρακολούθησης της γυναίκας με test Παπανικολάου παράλληλα με τις άλλες ενδεδειγμένες εξετάσεις, ώστε να ανιχνευθεί εγκαίρως ενδεχόμενη – αν και συνήθως όχι και τόσο πιθανή – τοπική υποτροπή της νεοπλασίας αυτής.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr στην ομάδα ειδικών, του οποίου ανήκουμε!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας