Τι είναι οι προκαρκινικές αλλοιώσεις;

Ο τράχηλος της μήτρας είναι ο λεπτός σωλήνας με μυϊκά τοιχώματα, που συνδέει την κοιλότητα της μήτρας με τον κόλπο. Δια του σωλήνα αυτού εισέρχεται το σπέρμα, ώστε να γονιμοποιήσει το ωάριο μέσα στη σάλπιγγα και δια αυτού εξέρχεται το νεογνό στο φυσιολογικό τοκετό.

Το τμήμα αυτό της μήτρας ενδέχεται να παρουσιάσει καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας. Η «γενεσιουργός αιτία» του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι ο ιός HPV.

Αυτής καθαυτής της εμφάνισής του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας προηγείται η εμφάνιση των λεγομένων «προκαρκινικών αλλοιώσεων». Πρόκειται για αλλοιώσεις στους ιστούς του τραχήλου, η οποίες δεν αποτελούν «πραγματικό» καρκίνο, αλλά ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Τις αλλοιώσεις αυτές είμαστε σε θέση να τις ανιχνεύσουμε, ώστε να προτείνουμε τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία, η ποιότητα ζωής και η γονιμότητα της γυναίκας.

Πώς μπορούμε να ανιχνεύσουμε τις προκαρκινικές αλλοιώσεις;

Η ανίχνευση των αλλοιώσεων αυτών εδράζεται σε δύο πυλώνες:

•    Την κυτταρολογική εξέταση
•    Την ιστολογική εξέταση

Τι είναι η κυτταρολογική εξέταση;

Η κυτταρολογική εξέταση διενεργείται από ιατρούς ειδικευμένους στην κυτταρολογία. Η κυτταρολογία είναι μία ειδικότητα της ιατρικής, που (όπως άλλωστε και ο ίδιος ο όρος υποδηλώνει) ασχολείται με τη μελέτη των κυττάρων.

Μέσω της εξέτασης αυτής γίνεται διάγνωση ενδεχόμενων ανωμαλιών στη δομή ή τη λειτουργία των ιστών του σώματός μας.

Οι κυτταρολόγοι εξετάζουν κάτω από το μικροσκόπιο κύτταρα, που προήλθαν από:

•    Σωματικά υγρά (π.χ. αίμα και ούρα)

•    Υγρά που προήλθαν από αναρρόφηση με σύριγγα κύστεων ή ελεύθερου υγρού από κοιλότητες του σώματος (π.χ. κοιλιά)

•    Υγρά, που συνελέγησαν μετά από την έκπλυση («ξέπλυμα») ιστών του σώματος με φυσιολογικό ορό

•    Υλικό, που συνελέγη μετά από ξέση («ξύσιμο») ιστών, το οποίο απλώνεται σε ειδικά γυάλινα πλακίδια (αντικειμενοφόρες πλάκες) και ονομάζεται επίχρισμα. Το επίχρισμα πρώτα ψεκάζεται με ειδικό υγρό ώστε να μονιμοποιηθεί (να «διατηρηθεί» δηλαδή) και κατόπιν τίθεται κάτω από το μικροσκόπιο του κυτταρολόγου. Εναλλακτικά, το επίχρισμα αυτό ενδέχεται να «διαλυθεί» σε ειδικό υγρό και κατόπιν να εξετασθεί από τον κυτταρολόγο.

Το γνωστό test Παπανικολάου εμπίπτει στην τελευταία αυτή κατηγορία  κυτταρολογικών εξετάσεων. Ο γυναικολόγος συλλέγει το δείγμα ξέοντας («ξύνοντας») απαλά τα τοιχώματα του κόλπου, τον τράχηλο της μήτρας, αλλά και το εσωτερικό του αυλού (του σωλήνα) του τραχήλου της μήτρας χρησιμοποιώντας ειδική μικρή ξύλινη σπάθη (σπάτουλα Aylesbury) και μικρή ψήκτρα (βούρτσα) (βλ εικόνα).

 

Με την κυτταρολογική εξέταση του «επιχρίσματος κατά Παπανικολάου» (αυτή είναι και η «επίσημη» ορολογία) μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το ενδεχόμενο ύπαρξης προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο. Αν τα ευρήματα της κυτταρολογικής εξέτασης υποδηλούν την ύπαρξη προκαρκινικών αλλοιώσεων, τότε προχωράμε στην ιστολογική εξέταση.

Τι είναι η ιστολογική εξέταση;

Η ιστολογική εξέταση γίνεται πάνω σε τεμάχιο ιστού, που λαμβάνεται από τον τράχηλο. Την εξέταση αυτή την διενεργεί ο παθολογοανατόμος, ο οποίος είναι ιατρός εξειδικευμένος, στην εξέταση ιστών κάτω από το μικροσκόπιο προκειμένου να εντοπίσει την ύπαρξη παθολογικών αλλοιώσεων στη δομή των ιστών αυτών.

Η λήψη του τεμαχίου ιστού του τραχήλου μπορεί να γίνει από το γυναικολόγο κατά τη διάρκεια κολποσκόπησης, ή μετά από χειρουργική αφαίρεση τμήματος του τραχήλου στα πλαίσια της αντιμετώπισης προκαρκινικών αλλοιώσεων, οι οποίες έχουν υψηλή πιθανότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας