Μπορώ να ταξιδέψω με πλοίο τώρα, που είμαι έγκυος;
Το πλοίο είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος για να επισκεφθεί κανείς τα ελληνικά νησιά.
Το ταξίδι με το πλοίο στην εγκυμοσύνη, καταρχήν δεν απαγορεύεται, υπόκειται όμως σε κάποιους περιορισμούς.
Πριν ξεκινήσετε για το λιμάνι βεβαιωθείτε, πως η εταιρεία επιτρέπει την επιβίβαση και σε εγκύους. Για παράδειγμα η πολιτική των εταιρειών κρουαζιέρας είναι να μην επιτρέπουν το ταξίδι σε εγκύους, που έχουν συμπληρώσει την εικοστή τέταρτη εβδομάδα της κύησης.
Επίσης, έχετε υπόψη σας, πως η ναυτία της κύησης, μπορεί να γίνει πιο έντονη πάνω στο καράβι. Γι’ αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα φάρμακα, για την αντιμετώπισή της. Το αίσθημα της ναυτίας συχνά περιορίζεται, αν φάτε λίγα κρακεράκια ή μια δυο φρυγανιές. Αν γνωρίζετε, πως η κίνηση του πλοίου σας προκαλεί ούτως ή άλλως ναυτία, ενδεχομένως οι ορμόνες της κύησης να επιτείνουν το σύμπτωμα αυτό.
Επίσης, δεν έχει πιστοποιηθεί η ασφάλεια των φαρμάκων κατά της λεγόμενης ναυτίας των ταξιδιωτών σε ό,τι αφορά την κύηση. Επομένως, αν πάσχετε από τέτοιου είδους ναυτία, ίσως να πρέπει να ξανασκεφθείτε το ταξίδι με το πλοίο, όσο είστε έγκυος.
Ευτυχώς το πλοίο προσφέρει τη δυνατότητα να περπατήσετε και να τεντώσετε τα πόδια σας. Εκμεταλλευτείτε το! Προσπαθήστε πάντως να εξασφαλίσετε κάποιο κάθισμα μέσα στο πλοίο. Όσο κάθεστε καλό θα ήταν τα ακουμπάτε τα πόδια σας πάνω σε ένα σκαμνάκι ή στις αποσκευές σας, ώστε να περιορίσετε το οίδημα των κάτω άκρων. Αν επιλέξετε τα λεγόμενα αεροπορικά καθίσματα, προτιμήστε μια θέση προς το διάδρομο. Έτσι θα μπορείτε να σηκώνεστε πιο εύκολα και να επισκέπτεστε την τουαλέτα, αφού η συχνουρία είναι συχνός σύντροφος μιας εγκύου.
Τέλος, μην παραλείψετε να επιλέξτε άνετα υποδήματα, που δεν πιέζουν εντός εισαγωγικών το πόδι σας.
Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!
Μπορώ να ταξιδέψω με αυτοκίνητο τώρα, που είμαι έγκυος;
Η εγκυμοσύνη δεν είναι αντένδειξη σε ό,τι αφορά τη χρήση αυτοκινήτου. Υπάρχουν όμως κάποιοι κανόνες ασφαλείας.
Καταρχήν χρησιμοποιείτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας. Το διαγώνιο τμήμα της φροντίστε να περνάει μεταξύ των μαστών σας, ενώ το οριζόντιο τμήμα δεν πρέπει να ακουμπάει πάνω στην κοιλιά σας, αλλά κάτω από αυτή. Οι συντάκτες μελέτης, στα πλαίσια της οποίας ελήφθησαν υπόψη στοιχεία από το ιστορικό 322.704 εγκύων, εκ των οποίων οι 8.938 είχαν εμπλακεί σε κάποιου είδους τροχαίο κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως οι έγκυες, που ενεπλάκησαν σε τροχαίο και φορούσαν ζώνη ασφαλείας δεν αντιμετώπιζαν ουσιωδώς αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης επιπλοκών της κύησης εν σχέσει με τις γυναίκες, που δεν είχαν τέτοιου είδους ατύχημα. Αντίθετα, αυτές, που δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας διέτρεχαν 1,3 φορές υψηλότερο κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο ένα λιποβαρές νεογνό, 2 φορές υψηλότερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν σοβαρή αιμορραγία και 2,8 φορές υψηλότερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου σε σχέση με τις εγκύους, που φορούσαν ζώνη ασφαλείας (Hyde και συνεργάτες, 2003).
Ο αερόσακος προσθέτει στην ασφάλειά σας και τώρα, που είστε έγκυος, αρκεί να έχετε προσδεθεί με τη ζώνη ασφαλείας (Vladutiu & Weiss, 2012). Σε κάθε περίπτωση, ο αερόσακος φαίνεται, πως δεν αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης βλάβης στο μωρό (Schiff και συνεργάτες, 2010), αλλά ούτε τις πιθανότητες πρόκλησης αποκόλλησης του πλακούντα (Metz & Abbott, 2006).
Γενικά, αν και είστε σε θέση να οδηγήσετε κατά την εγκυμοσύνη, προτιμάτε, να είστε συνεπιβάτης. Αν επιλέξετε να είστε οδηγός, τότε συνιστάται να ακολουθείτε κάποια μέτρα ασφαλείας. Εν πρώτοις, προσπαθείτε η κοιλιά σας να απέχει από το τιμόνι τουλάχιστον εικοσιπέντε εκατοστά. Φυσικά, αν έχετε ναυτία, ή γενικά δεν αισθάνεστε καλά μην πιάσετε το τιμόνι.
Από μια ενδιαφέρουσα καναδική έρευνα προέκυψε, πως οι πιθανότητες να προκληθεί ατύχημα, όταν οδηγείτε παρουσιάζονται αυξημένες κατά το δεύτερο τρίμηνο. Οι ερευνητές απέδωσαν αυτή την αύξηση του κινδύνου για ατύχημα, στο ότι μετά από το άγχος του πρώτου τριμήνου, στο δεύτερο τρίμηνο κατά κάποιον τρόπο η γυναίκα εντός εισαγωγικών απελευθερώνεται και ίσως να οδηγεί με λιγότερη προσοχή (Redelmeier και συνεργάτες, 2014). Πάντως, φαίνεται, πως η πιθανότητα εμπλοκής της γυναίκας σε τροχαίο ατύχημα μειώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (Chang και συνεργάτες, 2023). Εν πάσει περιπτώσει, κακό δεν κάνει, ειδικά τώρα, που είστε έγκυος να ακολουθείτε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας με ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πιθανότητα ατυχήματος σε σχέση με τις ενδεχόμενες συνέπειες για το μωρό. Έχει διατυπωθεί η άποψη, πως οι μετωπικές συγκρούσεις με χαμηλή ταχύτητα συνδέονται με χαμηλότερες πιθανότητες πρόκλησης τραυματισμών στην έγκυο, αλλά και εκδήλωσης επιπλοκών στην κύηση. Αντίθετα, οι υψηλές ταχύτητες (μεγαλύτερες των 80 χιλιομέτρων την ώρα) και οι πλαγιομετωπικές συγκρούσεις ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο για τόσο για την κυοφορούσα, όσο και για το έμβρυο, όπως είναι η αποκόλληση του πλακούντα, αλλά και ο θάνατος της γυναίκας. Γενικά, τα όποια συμπτώματα εκδηλώνονται αμέσως μετά το ατύχημα. Επομένως, αν τέτοια συμπτώματα απουσιάζουν, συνήθως αρκεί η παρακολούθηση της γυναίκας για λίγες ώρες (Aitokallio-Tallberg & Halmesmäki, 1997). Η στενή παρακολούθηση πάντως της εγκύου μετά από ατύχημα είναι κεφαλαιώδους σημασίας, ακόμα και αν οι όποιες – αρχικές τουλάχιστον – συνέπειες του όποιου αυτοκινητιστικού ατυχήματος μοιάζουν μικρές (Owattanapanich και συνεργάτες, 2021).
Αξίζει να σημειωθεί, πως εξαιρετικά υψηλές πιθανότητες να αντιμετωπίσουν εν δυνάμει σοβαρότατες συνέπειες διατρέχουν οι έγκυοι, που ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα ως επιβαίνοντες δικύκλου (Chang και συνεργάτες, 2023).
Σε ό,τι αφορά τώρα τα μακρινά ταξίδια με το αυτοκίνητο, καλόν είναι να προβλέπετε να κάνετε στάσεις κάθε ενενήντα λεπτά με δύο ώρες το πολύ, ώστε να τεντώσετε τα πόδια σας και να ενυδατωθείτε.
Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!
Μπορώ να ταξιδέψω με αεροπλάνο τώρα, που είμαι έγκυος;
Η εγκυμοσύνη γενικά δεν αποτελεί αντένδειξη για αεροπορικό ταξίδι. Αν αντιμετωπίζετε υψηλό κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού ή αν έχετε προδρομικό πλακούντα, καλό θα ήταν να αφήσετε το ταξίδι για μετά τον τοκετό.
Προτιμήστε θέση στο διάδρομο, ώστε να μπορείτε λίγο να τεντώσετε τα πόδια σας, αλλά και για να γίνονται οι επισκέψεις σας στην τουαλέτα, πιο εύκολες.
Ειδικά σε ταξίδια μεγαλύτερα των τριών ωρών φοράτε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, ώστε να περιορίζεται κατά το δυνατόν το οίδημα των κάτω άκρων.
Φοράτε πάντα τη ζώνη σας και προσέχετε να πιάνει κάτω από την κοιλιά σας.
Οι ανιχνευτές μετάλλων στο αεροδρόμιο χρησιμοποιούν μαγνητικά πεδία χαμηλής έντασης, τα οποία δεν φαίνεται να είναι επικίνδυνα για το μωρό. Τα μηχανήματα ακτίνων Χ, με τα οποία ελέγχονται οι αποσκευές, εκπέμπουν χαμηλή ακτινοβολία, η οποία είναι απίθανο να βλάψει το έμβρυο.
Κάποιες γυναίκες ανησυχούν για τη λεγόμενη κοσμική ακτινοβολία, στην οποία είμαστε όλοι εκτεθειμένοι, αλλά είναι πιο ισχυρή στα υψόμετρα, που πετά το αεροπλάνο. Επιστήμονες έχουν εκφράσει την άποψη, πως η ακτινοβολία αυτή ενδέχεται να είναι βλαπτική για όσες από εσάς ταξιδεύουν πολύ συχνά ή αποτελούν μέρος πληρώματος αεροπλάνου. Για το λόγο αυτό ορισμένες εταιρείες μεταθέτουν προσωρινά τις εγκύους υπαλλήλους τους σε υπηρεσίες εδάφους. Εντούτοις, είναι μάλλον απίθανο η περιστασιακή χρήση του αεροπλάνου να βλάψει το μωράκι σας.
Είναι γνωστό, πως όσο πιο ψηλά βρίσκεται κανείς, τόσο λιγότερο είναι το οξυγόνο. Τα μεγάλα αεροπλάνα έχουν συμπιεσμένες καμπίνες, που σημαίνει, πως η πίεση του αέρα εκεί διατηρείται με τεχνητά μέσα αρκετά υψηλή, ώστε να μην μειώνεται ουσιωδώς η παροχή οξυγόνου σε εσάς και στο μωρό σας.
Τέλος, πριν κλείσετε εισιτήριο φροντίστε να πληροφορηθείτε για την πολιτική της αεροπορικής εταιρείας σχετικά με τη φιλοξενία εγκύων.
Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεκινήσετε κάποιο ταξίδι είτε με πλοίο, είτε με αυτοκίνητο, είτε με αεροπλάνο, χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον ιατρό σας!
Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο θέμα εγκυμοσύνης σας απασχολεί!
Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
Ενδεικτική βιβλιογραφία
Aitokallio-Tallberg A, Halmesmäki E. Motor vehicle accident during the second or third trimester of pregnancy. Acta Obstet Gynecol Scand. 1997 Apr;76(4):313-7. doi: 10.1111/j.1600-0412.1997.tb07984.x. PMID: 9174423.
Chang YH, Chien YW, Chang CH, Chen PL, Lu TH, Hsu IL, Li CY. Maternal outcomes in association with motor vehicle crashes during pregnancy: a nationwide population-based retrospective study. Inj Prev. 2023 Apr;29(2):166-172. doi: 10.1136/ip-2022-044810. PMID: 36941051.
Chang YH, Chien YW, Chang CH, Chen PL, Lu TH, Li CY. Risks of motor vehicle crash before and during pregnancy: A population-based controlled study in Taiwan. Injury. 2023 Dec;54(12):111094. doi: 10.1016/j.injury.2023.111094. Epub 2023 Oct 5. PMID: 37845171.
Hyde LK, Cook LJ, Olson LM, Weiss HB, Dean JM. Effect of motor vehicle crashes on adverse fetal outcomes. Obstet Gynecol. 2003 Aug;102(2):279-86. doi: 10.1016/s0029-7844(03)00518-0. PMID: 12907100.
Metz TD, Abbott JT. Uterine trauma in pregnancy after motor vehicle crashes with airbag deployment: A 30-case series. J Trauma. 2006 Sep;61(3):658-61. doi: 10.1097/01.ta.0000209599.76059.06. PMID: 16967003.
Owattanapanich N, Lewis MR, Benjamin ER, Wong MD, Demetriades D. Motor vehicle crashes in pregnancy: Maternal and fetal outcomes. J Trauma Acute Care Surg. 2021 May 1;90(5):861-865. doi: 10.1097/TA.0000000000003093. PMID: 33496550.
Redelmeier DA, May SC, Thiruchelvam D, Barrett JF. Pregnancy and the risk of a traffic crash. CMAJ. 2014 Jul 8;186(10):742-50. doi: 10.1503/cmaj.131650. Epub 2014 May 12. PMID: 24821870; PMCID: PMC4081196.
Schiff MA, Mack CD, Kaufman RP, Holt VL, Grossman DC. The effect of air bags on pregnancy outcomes in Washington State: 2002-2005. Obstet Gynecol. 2010 Jan;115(1):85-92. doi: 10.1097/AOG.0b013e3181c4e94f. PMID: 20027039.
Vladutiu CJ, Weiss HB. Motor vehicle safety during pregnancy. Am J Lifestyle Med. 2012;6(3):241-249. doi: 10.1177/1559827611421304. PMID: 23710161; PMCID: PMC3662299.