Ολίγη από ιστορία

Ενδείξεις της νόσου αυτής εντοπίστηκαν σε σορό γυναίκας, που ανευρέθη στην νεκρόπολη Qubbet el-Hawa, η οποία φαίνεται πως έζησε στα χρόνια της 6ης Δυναστείας των Φαραώ (2345 π.Χ. – 2181 π.Χ.). Αυτή θα μπορούσαμε να πούμε, πως είναι και η αρχαιότερη «πιστοποιημένη» περίπτωση καρκίνου του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού έχει περιγραφεί τόσο από Αιγύπτιους, όσο και από Έλληνες ιατρούς της αρχαιότητας.

Μια από τις διάσημες γυναίκες της ιστορίας, η οποία απ’ ό,τι φαίνεται απεβίωσε λόγω του καρκίνου του μαστού ήταν η Αυτοκράτειρα Θεοδώρα, σύζυγος του Ιουστινιανού. Η Θεοδώρα απεβίωσε σε ηλικία 48 ετών το 548 μ.Χ.. Υπάρχουν δε ενδείξεις, πως ο ιατρός της Αυλής Ἀέτιος Ἀμιδηνός συνέστησε μαστεκτομή! Επομένως, η επέμβαση αυτή ενδέχεται να ήταν την εποχή εκείνη ήδη γνωστή. Βέβαια μάλλον τότε η μαστεκτομή θα ήταν συνδεδεμένη με υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Μέχρι τον 19ο αιώνα, ο καρκίνος του μαστού δεν φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα συχνή παθολογία των γυναικών. Τότε όμως βελτιώσεις στις συνθήκες υγιεινής οδήγησαν σε σημαντική αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Έτσι οι περιπτώσεις της νόσου πλήθυναν, αφού αυτή εμφανίζεται συνήθως μετά τα 40 έτη.

Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής κατά τον 20ο αιώνα, βελτιώθηκε σημαντικά τόσο οι πρόληψη, όσο και η θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του μαστού;

Καταρχήν, καίτοι ο καρκίνος του μαστού θεωρείται μια αμιγώς «θηλυκή» νόσος, αυτός εμφανίζεται σπανιότατα και στους άνδρες.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου, που εμφανίζεται στις γυναίκες και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο των «γυναικείων» καρκίνων.

Υπολογίζεται, πως περίπου το 12% των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο, θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του καρκίνο του μαστού.

Η συχνότητά του είναι υψηλότερη στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, στις οποίες μάλιστα η συχνότητα αυτή έχει αυξηθεί σε σχέση με τη δεκαετία του ’70. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στις αλλαγές του τρόπου ζωής.

Το ευχάριστο όμως είναι, πως η έχει επιτευχθεί σαφής μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, πως η θνησιμότητα από τη νόσο αυτή έχει μειωθεί κατά 39% μεταξύ των ετών 1989 και 2015. Αυτή η τάση μείωσης συνεχίζεται και οφείλεται κατά κύριο λόγο στα προγράμματα πρόληψης, που οδηγούν στην έγκαιρη διάγνωση.

Στην Ελλάδα σε ετήσια βάση διαγιγνώσκονται περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού;

•    Εμφάνιση ογκιδίου
•    Οίδημα μέρους ή όλου του μαστού (χωρίς να ψηλαφάται ογκίδιο)
•    Ερεθισμός του δέρματος ή όψη φλοιού πορτοκαλιού
•    Μαστωδυνία
•    Εισολκή της θηλής (η θηλή «γυρίζει» προς τα μέσα) ή αλλαγή της θέσης της ή του σχήματός της
•    Ερυθρότητα, φολίδωση (γίνεται πιο «άγριο») ή πάχυνση του δέρματος
•    Απέκκριμα της θηλής (εκροή υγρού διαφορετικού από το γάλα)
•    Εμφάνιση ογκιδίου ή οιδήματος στην περιοχή της μασχάλης

Φυσικά όλα αυτά τα συμπτώματα συχνά συνδέονται με παθήσεις διάφορες του καρκίνου. Για το λόγο αυτό η εκτίμηση συνιστάται να γίνεται από τον ειδικό.

 Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

 

Διαβάστε ακόμα:

– Ποια είναι η ταξινόμηση του καρκίνου του μαστού;

– Καρκίνος του μαστού: Παράγοντες κινδύνου, που μπορούμε να επηρεάσουμε

– Καρκίνος του μαστού: Παράγοντες κινδύνου, που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε

– Καρκίνος του μαστού: πρόληψη και θεραπεία

– Νέα ελπιδοφόρος θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού…

– Πρώιμος εντοπισμός του καρκίνο του μαστού με απλή αιμοληψία;

– Νέο εμβόλιο για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Πόσο αποτελεσματικό είναι;

 

Δείτε το video για τον καρκίνο του μαστού, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο motherslbog.gr!

 

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας