Πλησιάζει η ώρα της «συνάντησής» σας με το μωράκι σας!

Το «ραντεβού» με το μωράκι σας πλησιάζει και τρόπον τινά το γεγονός αυτό σας βοηθάει να συνειδητοποιήσετε, πως σύντομα πλέον η οικογένειά σας θα αποκτήσει νέο μέλος (ή νέα μέλη).

Η συνειδητοποίηση της πραγματικότητας αυτής ωθεί την πλειοψηφία των γυναικών, που διανύουν το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, να πάψουν να έχουν τις όποιες αμφιβολίες σχετικά με αυτή καθαυτή την κύηση. Σε σημαντικό βαθμό αίρονται οι συχνές αμφιταλαντεύσεις, που η έγκυος αισθανόταν κατά τα προηγούμενα τρίμηνα.

Η γυναίκα αμφισβητεί πια λιγότερο το κατά πόσο πραγματικά επιθυμούσε να γίνει μητέρα, αλλά και το κατά πόσο είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της μητρότητας.

Το μωράκι σας σταδιακά «μπαίνει» στη ζωή σας.

Πολλές θα πείτε, πως το μωρό σας «κατέλαβε» τη θέση του στη ζωή σας, ήδη από την πρώτη στιγμή που επιβεβαιώθηκε η κύηση με ένα test κύησης ή μία μέτρηση β – χοριακής.

Αυτό είναι εν μέρει ακριβές, καθότι ναι μεν ο σύνδεσμός σας με το μωράκι αρχίζει να σφυρηλατείται ήδη από το θετικό test κύησης και ειδικά από τη στιγμή, που θα ακούσετε για πρώτη φορά την καρδιά του με υπερηχογραφικό έλεγχο, και από τη στιγμή, που θα νιώσετε τα πρώτα του σκιρτήματα, αλλά μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο συνήθως το μωρό είναι – θα μπορούσαμε να πούμε – οιονεί παρόν.  Δηλαδή ναι μεν γνωρίζετε, πως το μωράκι σας μεγαλώνει στην κοιλιά σας και «κάποια στιγμή», θα το πάρετε αγκαλιά, αλλά συνήθως αυτό το «κάποια στιγμή» τοποθετείται ασυνείδητα στο (απώτερο συνήθως) μέλλον.

Στο τρίτο τρίμηνο όμως το «μέλλον» αυτό δεν είναι πια και «τόσο απώτερο», αφού η στιγμή του τοκετού είναι πια κοντά.

Έτσι το μωρό στο τρίτο τρίμηνο αποκτά στη συνείδηση τόσο της εγκύου, όσο και των οικείων της, υπόσταση και αυτόνομη ταυτότητα. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στον τρόπο, που όλοι αναφέρονται πλέον στο μωρό. Όλο και λιγότεροι αναφέρονται σε αυτό με τον όρο «έμβρυο», αλλά χρησιμοποιούν τον όρο «μωρό» ή διάφορα υποκοριστικά και χαϊδευτικά προσωνύμια. Αν μάλιστα έχει αποφασιστεί και το όνομά του, αφού πλέον μπορούμε να δούμε το φύλο του νωρίς στην κύηση, κάποιοι δεν θα διστάσουν να το χρησιμοποιήσουν, όταν μιλάνε για αυτό.

Επανέρχεται το άγχος…

Μετά το σχετικά ήρεμο δεύτερο τρίμηνο, στο τρίτο το άγχος συχνά επανέρχεται. Εν αντιθέσει όμως με το άγχος του πρώτου τριμήνου, το οποίο σχετίζεται κατά κύριο λόγο με την πιθανότητα αποβολής, πηγή άγχους στο τρίτο τρίμηνο είναι η αυτή καθαυτή η διαδικασία του τοκετού.

Αν μάλιστα είναι η πρώτη φορά, που η γυναίκα ετοιμάζεται να γίνει μητέρα, συχνά ο τοκετός φαντάζει ως κάτι «απειλητικό». Πολλά θα διαβάσει στο διαδίκτυο και πολλά θα ακούσει από φίλες και γνωστές, ενώ καθόλου δεν βοηθάνε σκηνές από τοκετό, που θα δει σε κάποιο έργο ή σε κάποια τηλεοπτική σειρά.

Συχνά, η διαδικασία του τοκετού στα διάφορα κινηματογραφικά έργα ή τηλεοπτικές σειρές, παρουσιάζεται «ποιητική αδεία», από το σκηνοθέτη  πιο «δραματική», από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το πώς μια γυναίκα περιγράφει τον τοκετό στον περίγυρό της και ειδικά στις φίλες της, έχετε υπόψη σας, πως τα πραγματικά γεγονότα συχνά «διανθίζονται» και παρουσιάζονται πιο δραματικά.

Αυτό δεν σημαίνει, πως η αφηγήτρια εμφορείται από κάποιου είδους «σαδισμού» και θέλει να σας τρομάξει, απλά η περιγραφή του τοκετού της είναι ανθρώπινο να της προκαλεί ψυχική φόρτιση. Οι συναισθηματικά φορτισμένες αναμνήσεις της αφηγήτριας από τον τοκετό της «παρεισφρύουν» στη διήγησή της και την καθιστούν πιο «έντονη».

Η συναισθηματική αυτή φόρτιση, που η αφηγήτρια αισθάνεται, όταν αναθυμάται τον τοκετό της, δεν είναι σπάνιο να «περάσει» στην έγκυο, που περιμένει το δικό της τοκετό και είναι ψυχικά ευαίσθητη και εύκολα μπορεί να επηρεαστεί και ενδεχομένως να αγχωθεί.

Πώς το άγχος του τρίτου τριμήνου μπορεί να αντιμετωπισθεί;

Ο κατευνασμός του φόβου του τοκετού σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης της γυναίκας με το μαιευτήρα, που την παρακολουθεί.

Είναι πολύ καθησυχαστικό η έγκυος αλλά και ο σύντροφός της να εκθέτουν στον ιατρό τις απορίες και τους φόβους τους. Οι απαντήσεις, που ο ιατρός θα δώσει υπό το πρίσμα της ψύχραιμης αξιολόγησης των δεδομένων βοηθούν το ζευγάρι να σχηματίσει μία κατά το δυνατόν «καθαρή» εικόνα της διαδικασίας του τοκετού.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό το ζευγάρι να έχει κατανοήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις επιλογές, τα ενδεχόμενα προβλήματα, που θα προκύψουν και τις ενδεδειγμένες για αυτά λύσεις. Έτσι θα μπορεί να αντιμετωπίσει την όλη διαδικασία με σχετική ηρεμία.

Λίγα λόγια για τις γυναίκες, που κυοφορούν δίδυμα…

Οι γυναίκες, που κυοφορούν δίδυμα αξίζουν ειδικής μνείας. Μπορεί η δίδυμη κύηση να είναι κατά κάποιον τρόπο διπλή χαρά, αλλά συνεπάγεται και διπλές ευθύνες και αυξημένη πιθανότητα δυσκολιών κατά τον τοκετό. Κατά συνέπεια οι γυναίκες αυτές είναι πιθανό να παρουσιάσουν αυξημένα επίπεδα άγχους, σε σχέση τουλάχιστον με τις γυναίκες, που κυοφορούν ένα μωρό.

Η αντιμετώπιση του άγχους και των γυναικών που κυοφορούν δίδυμα βασίζεται εν πολλοίς στην όσο είναι δυνατόν πιο λεπτομερή περιγραφή των ενδεχόμενων προβλημάτων και των ενδεδειγμένων λύσεων από τον ιατρό.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

 

Διαβάστε για την ψυχολογία της εγκύου στο πρώτο τρίμηνο!

Διαβάστε για την ψυχολογία της εγκύου στο δεύτερο τρίμηνο!

 

Δείτε το video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr!

 

 

Δείτε το video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο Medvoi365!

 

 

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε και υπολογίστε την πιθανή ημερομηνία τοκετού!

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας