Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το μέγεθος της κοιλιάς μετά την εγκυμοσύνη;

Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε σχηματικά τους παράγοντες, που επηρεάζουν το μέγεθος της κοιλιάς μετά την εγκυμοσύνη σε δύο κατηγορίες:

• παράγοντες, που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε

• παράγοντες, που μπορούμε να επηρεάσουμε

Οι παράγοντες, που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε είναι:

• το μέγεθος της μήτρας

• το ύψος της γυναίκας

Οι παράγοντες, που μπορούμε να επηρεάσουμε είναι:

• η κατάσταση των κοιλιακών μυών της γυναίκας

• το σωματικό της βάρος

• η κατακράτηση υγρών κατά την εγκυμοσύνη

Στο παρόν πόνημα θα ασχοληθούμε με τους παράγοντες, που μπορούμε να επηρεάσουμε.

Κατά πόσον η κατάσταση του κοιλιακού τοιχώματος επηρεάζει την ταχύτητα της «πτώσης» της κοιλιάς;

Όταν ένα άτομο είναι αρκούντως γυμνασμένο διακρίνουμε τους καλοσχηματισμένους «κοιλιακούς» του. Ο μυς, που διαγράφεται κάτω από το δέρμα είναι ο λεγόμενος ορθός κοιλιακός μυς.

Πρόκειται για έναν μυ, ο οποίος στην πραγματικότητα δημιουργείται από δύο ξεχωριστούς ορθούς κοιλιακούς μύες (βλ. εικόνα). Οι μύες αυτοί εκτείνονται από το άνω άκρο των οστών της λεκάνης, μέχρι το κάτω άκρο του στέρνου και των κατώτερων πλευρών. Το ζεύγος των ορθών κοιλιακών μυών χωρίζεται από τη Λευκή Γραμμή, η οποία αποτελείται από συνδετικό ιστό.

 

 

Όσο μεγαλώνει η μήτρα, αυξάνεται και η πίεση, που ασκείται στους κοιλιακούς. Για το λόγο αυτό, όπως φαίνεται και από την παραπάνω εικόνα, οι δύο ορθοί κοιλιακοί μύες τείνουν να απομακρυνθούν μεταξύ τους. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών.

Όσο πιο έντονο είναι το φαινόμενο της διάστασης των ορθών κοιλιακών μυών, τόσο μεγαλύτερη φαίνεται η κοιλιά της εγκύου.

Διάσταση των ορθών κοιλιακών μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε γυναίκα, εντούτοις οι πιθανότητες εμφάνισης του φαινομένου αυτού αυξάνονται αν:

• Η ηλικία της εγκύου είναι μεγαλύτερη των 35 ετών

• Αν η πρόσληψη βάρους κατά την εγκυμοσύνη είναι υψηλή

• Αν η γυναίκα είναι πολύτοκος, δηλαδή δεν πρόκειται για την πρώτη της κύηση, αφού οι ορθοί κοιλιακοί μύες έχουν «δοκιμαστεί» από προηγούμενη εγκυμοσύνη

• Αν κυοφορούνται πλέον του ενός μωρού (π.χ. δίδυμα)

Αντίθετα, αν η γυναίκα πριν την εγκυμοσύνη ασκείτο τακτικά και οι ορθοί κοιλιακοί μύες της ήταν «γυμνασμένοι», τότε η κοιλιά της ενδεχομένως να φαίνεται μικρότερη. Αυτό συμβαίνει, διότι με τη γυμναστική βελτιώνεται ο μυϊκός τόνος τους.

Με τον όρο «μυϊκός τόνος» αναφερόμαστε στην ιδιότητα των μυών να βρίσκονται υπό μερική τάση (δηλαδή «σφιγμένοι», αλλά όχι με τη μέγιστη δύναμή τους), ακόμα και όταν βρίσκονται εν ηρεμία.

Αν ο τόνος των ορθών κοιλιακών μυών είναι αυξημένος, αυτό κατ’ ουσίαν σημαίνει, πως η κοιλιά είναι «σφικτή». Έτσι το κοιλιακό τοίχωμα τρόπον τινά «αντιστέκεται» στην αύξηση του μεγέθους της μήτρας και η κοιλιά φαίνεται μικρότερη.

Συνεπώς, όσο εντονότερη είναι η διάταση των κοιλιακών μυών, τόσο πιο πολύ θα καθυστερήσει η κοιλιά της γυναίκας να «πέσει».

Όμως οι μύες αυτοί είναι δυνατόν να «τονωθούν» με τη γυμναστική μετά τον τοκετό. Σε γενικές γραμμές, ήπια γυμναστική, όπως είναι το περπάτημα ή το τροχάδην, μπορείτε να την ξεκινήσετε σχετικά σύντομα μετά τον τοκετό.

Για το κολύμπι, που είναι μια εξαιρετική άσκηση, με την οποία επιτυγχάνουμε ενδυνάμωση των μυών, χωρίς να επιβαρύνονται οι αρθρώσεις, θα χρειαστεί να περιμένετε περίπου έξι εβδομάδες.

Οι ασκήσεις, οι οποίες εστιάζουν την προβληματική περιοχή της κοιλιάς, κατά κανόνα αρχίζουν και αυτές λίγο αργότερα από το περπάτημα, ειδικά αν υποβληθήκατε σε καισαρική τομή.

Καλόν είναι δε οι ασκήσεις αυτές να συνδυάζονται και με ασκήσεις ενδυνάμωσης του περινέου, ώστε να μειώνεται το συχνό και αρκετά ενοχλητικό φαινόμενο της απώλειας ούρων κατά την προσπάθεια, που ενδέχεται να εμφανιστεί για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τον τοκετό.

Φυσικά όποιο πρόγραμμα γυμναστικής και να επιλεγεί, πρέπει να σέβεται τις σωματικές σας αντοχές, χωρίς να γίνονται υπερβολές.

Επίσης πριν ξεκινήσετε τη γυμναστική μην παραλείψετε να συμβουλευθείτε σχετικώς και τον ιατρό σας.

Κατά πόσον το σωματικό βάρος της γυναίκας επηρεάζει την ταχύτητα «πτώσης» της κοιλιάς μετά τον τοκετό;

Ο παράγων αυτός δεν χρειάζεται και πολλές διευκρινίσεις…

Όσα περισσότερα κιλά πήρατε στην εγκυμοσύνη, τόσο πιο αργά θα τα χάσετε και τόσο αργότερα θα πέσει και η κοιλιά σας!

Η απώλεια βάρους μετά τον τοκετό προϋποθέτει σωστή διατροφή. Θα πρέπει να σημειωθεί, πως αντενδείκνυνται «ταχείες» δίαιτες, ιδιαίτερα αν θηλάζετε. Συχνά τέτοιου είδους δίαιτες είναι «στερητικές» με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται ούτε οι δικές σας ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια, αλλά ούτε και αυτές του μωρού σας.

Κατά πόσον η κατακράτηση υγρών επηρεάζει την ταχύτητα «πτώσης» της κοιλιάς μετά τον τοκετό;

Αυτή καθαυτή η εγκυμοσύνη είναι παράγων προδιάθεσης για κατακράτηση υγρών, διότι τότε ο οργανισμός παράγει έως και 50% περισσότερο αίμα, αλλά και σωματικά υγρά. Έχει μάλιστα υπολογισθεί, πως το επιπλέον βάρος, που μια γυναίκα θα πάρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οφείλεται αποκλειστικά στην κατακράτηση υγρών, αγγίζει το 25% του συνολικού προσληφθέντος βάρους.

Είναι γεγονός, πως τα κατακρατηθέντα υγρά συλλέγονται κατά κύριο λόγο στα κάτω άκρα και για το λόγο αυτό τα πόδια παρουσιάζονται συχνά οιδηματώδη, ειδικά σε πιο προχωρημένη κύηση.

Εντούτοις, μέρος της ποσότητας των υγρών αυτών «κατανέμεται» και στο υπόλοιπο σώμα, άρα και στην κοιλιά. Έτσι, όσο εντονότερη είναι η κατακράτηση υγρών, τόσο μεγαλύτερη φαίνεται και η κοιλιά της εγκύου.

Ήδη τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό θα παρατηρήσετε, πως η ποσότητα των παραγομένων ούρων είναι αυξημένη. Αυτό αντικατοπτρίζεται τόσο στην συχνότητα, που επισκέπτεσθε την τουαλέτα, αλλά και στην ποσότητα των ούρων, που αποβάλλετε κάθε φορά. Έτσι ήδη μετά από τις πρώτες ημέρες θα παρατηρήσετε το οίδημα ειδικά στα κάτω άκρα να υποχωρεί.

Αν και ακούγεται οξύμωρο, η αποβολή των υγρών αυτών επιταχύνεται, όσο ενυδατώνεστε επαρκώς.

Δείτε ΕΔΩ, πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ΚΟΛΠΙΚΗ ΞΗΡΟΤΗΤΑ, τον ΠΟΝΟ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ και την ΑΚΡΑΤΕΙΑ μετά τον τοκετό ή την καισαρική τομή χάρη στους υπερήχους HIFU

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!

 

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού σας!

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας