Πόσο βάρος να πάρω κατά την κύηση;

Η επίτευξη ιδανικού σωματικού βάρους στην εγκυμοσύνη, είναι ένα μέσο πρόληψης προβλημάτων.

Εδώ κάθε ιατρός, που σέβεται τον εαυτόν του, θα υπέκυπτε στον πειρασμό να αναφερθεί, με το ανάλογο περισπούδαστο φυσικά ύφος, στα λόγια του πνευματικού πατέρα της συντεχνίας του, του Ιπποκράτη: «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν».

Για τη μακροπρόθεσμη επιρροή του υψηλού ή και του χαμηλού σωματικού βάρους στην υγεία, υπάρχει πλήθος επιστημονικών στοιχείων. Η κύηση, όμως έχει μία ιδιαιτερότητα: οι σωματικές αλλαγές, περιλαμβανομένου και του βάρους, είναι θεαματικές και εξελίσσονται σε ένα πολύ βραχύ χρονικό διάστημα. Έτσι και η επιρροή του βάρους στην υγεία της εγκύου είναι μεγαλύτερη, απ’ ότι στη μη έγκυο.

Μας ρωτάτε σας απαντάμε: Πόσο βάρος μπορώ να πάρω στην εγκυμοσύνη;

Παχύσαρκες κυοφορούσες, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στην εγκυμοσύνη διαβήτη, υπέρταση και θρομβοφλεβίτιδα, να μετατρέψουν δηλαδή μία κατάσταση υγείας σε κατάσταση παθολογίας. Δεν πρέπει εξάλλου να υποτιμηθεί και η αισθητική πλευρά του προβλήματος, αφού φευ η απώλεια βάρους είναι πολύ δυσκολότερη από την απόκτησή του.

Ο υπολογισμός του βάρους, που ενδείκνυται μία γυναίκα να πάρει κατά τη διάρκεια της κύησης, εξαρτάται από το βάρος της πριν από την εγκυμοσύνη. Το ιδανικό βάρος συναρτάται με το ύψος της γυναίκας και υπολογίζεται με βάση έναν μαθηματικό τύπο, το Δείκτη Μάζας Σώματος (Body Mass Index – BMI). Έτσι οι γυναίκες χωρίζονται σε λιποβαρείς, νορμοβαρείς, υπέρβαρες και παχύσαρκες.

Ανάλογα με το αρχικό βάρος της γυναίκας υπολογίζεται και το βάρος, που αυτή θα πρέπει να πάρει κατά τη διάρκεια στην εγκυμοσύνη. Σε αδρές γραμμές, οι λιποβαρείς γυναίκες μπορούν ακινδύνως να πάρουν 12 με 18 κιλά στην εγκυμοσύνη, ενώ αντίστοιχα οι νορμοβαρείς 11 με 14 κιλά, οι υπέρβαρες 6 με 11 κιλά και οι παχύσαρκες 5 με 9 κιλά. Γενικά μία γυναίκα με φυσιολογικό βάρος αναμένεται να πάρει περίπου 1 με 2 κιλά κατά το πρώτο τρίμηνο και ½ με 1 κιλό κάθε εβδομάδα για το υπόλοιπο της κύησης.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει για την αύξηση βάρους σε γυναίκες, οι οποίες κυοφορούν δίδυμα. Φυσικά η αύξηση του βάρους σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις μονήρεις κυήσεις. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες, οι οποίες πριν από την κύηση είχαν φυσιολογικό βάρος μπορούν να πάρουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης 16 έως 25 κιλά. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως η πρόσληψη 11 περίπου κιλών μέχρι την 24η εβδομάδα της κύησης σε γυναίκες με φυσιολογικό αρχικό βάρος, οι οποίες κυοφορούν δίδυμα, συνδέεται με μείωση της πιθανότητας για πρόωρο τοκετό. Όσον αφορά τώρα τις υπέρβαρες γυναίκες, που κυοφορούν δίδυμα, η ενδεδειγμένη πρόσληψη βάρους είναι 14 έως 23 κιλά, ενώ σε ότι αφορά τις παχύσαρκες η ενδεδειγμένη πρόσληψη βάρους είναι 11 έως 20 κιλά. Για τις λιποβαρείς γυναίκες, που κυοφορούν δίδυμα, δεν υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες και η πρόσληψη βάρους εξαρτάται από τη γενική εικόνα της εγκύου και των εμβρύων.

Στις περισσότερες υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες δεν συνιστάται η απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια στην εγκυμοσύνη. Είναι προτιμότερο, η απώλεια βάρους να επιτευχθεί σταδιακά μετά τον τοκετό, ήτοι συνιστάται η γυναίκα να θέσει σαν στόχο την επίτευξη του ιδανικού βάρους μέσα σε περίπου ένα έτος από τον τοκετό.

Αν και η ήπια σωματική άσκηση φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σωματικού βάρους κατά την κύηση, το μόνο επιβεβαιωμένα αποτελεσματικό μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η σωστή διατροφή.
Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε, χαριτολογώντας, να πούμε, πως το σωματικό βάρος κατά την κύηση, ώς παράγων της σωματικής και ψυχικής ισορροπίας της εγκύου, έχει μεγάλο «ειδικό βάρος» και αξίζει της προσοχής μας.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο θέμα εγκυμοσύνης σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

Δημοσιεύθηκε στον ισττοτόπους: “Οδηγός για το παιδί 0 – 12“,  “Iatropedia.gr” και “mytwins.gr