Ας προσπαθήσουμε να ορίσουμε τον οργασμό…

Σε μελέτη του 2005 ο οργασμός ορίσθηκε ως «μία κατάσταση, η οποία κινείται προς τη βίωση της σεξουαλικής απόλαυσης».

Ως οργασμό θα μπορούσαμε να ορίσουμε την απότομη εκτόνωση στην κορύφωση της ερωτικής πράξης της συσσωρευμένης ερωτικής έντασης.

Είναι αυτός ο ορισμός του οργασμού πλήρης;

Σε καμία περίπτωση!

Ορισμός για τον οργασμό είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατυπωθεί και το βασικό πρόβλημα είναι, πως αλλιώς τον ορίζουν οι ασχολούμενοι με τις «βιολογικές» επιστήμες, όπως είναι εν μέρει και η ιατρική και αλλιώς οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, μεταξύ των οποίων φυσικά συγκαταλέγονται και ιατροί…

Τι είναι ο «ενισχυτής συμπεριφοράς»;

Για να εξηγήσουμε τι σημαίνει «ενισχυτής συμπεριφοράς», χρήσιμο θα ήταν να περιγράψουμε εν συντομία το πείραμα, που είναι γνωστό ως «κουτί του Skinner», από το όνομα του γνωστού ψυχολόγου του 20ου αιώνα.

Ένας ποντικός τοποθετείται μέσα σε ένα κουτί. Εκεί βρίσκεται ένας μοχλός, τον οποίο το ζώο μπορεί εύκολα να πιέσει. Η πίεση του μοχλού ως αποτέλεσμα έχει την είσοδο στο κουτί ενός σβόλου τροφής. Ο ποντικός μαθαίνει, πως η πίεση του μοχλού ως αποτέλεσμα έχει τη λήψη τροφής. Η αμοιβή της τροφής φθάνει να «εξαρτήσει» τη συμπεριφορά του ποντικού ενισχύοντας τη συμπεριφορά πίεσης του μοχλού, με αποτέλεσμα όλες οι άλλες συμπεριφορές του ζώου να εξασθενίσουν.

Ενισχυτής συμπεριφοράς ονομάζεται οποιοδήποτε επακόλουθο, που αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης μίας συμπεριφοράς. Στο ανωτέρω περιγραφέν πείραμα ο ενισχυτής είναι η τροφή, η παροχή της οποίας αυξάνει τις πιθανότητες να εκδηλώσει ο ποντικός τη συμπεριφορά, που χαρακτηρίζεται από την πίεση του μοχλού.

Ο οργασμός ως ενισχυτής της συμπεριφοράς

Όπως αναφέρεται και σε μελέτη του 2016 ο οργασμός θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ενισχυτής συμπεριφοράς, όσον αφορά την αναπαραγωγική διαδικασία: ο οργασμός είναι το ευχάριστο επακόλουθο (όπως η τροφή στην περίπτωση του ποντικού) και η συμπεριφορά, που τον προκαλεί είναι η γενετήσια (σεξουαλική) επαφή, η οποία με τη σειρά της είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγική διαδικασία.

Έτσι η αναμονή του οργασμού αυξάνει τις πιθανότητες μία γυναίκα να επιδιώξει σεξουαλική επαφή.

Όπως εξάλλου αναφέρεται και σε μελέτη του 1999 όταν η «ανταμοιβή», που αναμένεται μετά από συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν «έρχεται» κάθε φορά, τότε το υποκείμενο επιδιώκει ακόμα συχνότερα τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, προκειμένου να λάβει την αναμενόμενη ανταμοιβή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα αυτού, που παίζει «κουλοχέρη»: επιμένει να παίζει με μεγαλύτερη «εμμονή», όταν η ανταμοιβή δεν έρχεται κάθε φορά, που τραβάει το μοχλό του μηχανήματος. Κατ’ αντιστοιχία ο γυναικείος οργασμός δεν είναι πάγιο επακόλουθο της σεξουαλικής επαφής, οπότε ενδεχομένως να αυξάνονται οι πιθανότητες αυτή να επιδιώξει σεξουαλική επαφή.

Αφού ο οργασμός φαίνεται, πως δρα ως τρόπον τινά «ενισχυτής» της αναζήτησης σεξουαλικής επαφής, θα μπορούσε να θεωρηθεί τμήμα της αναπαραγωγικής διαδικασίας…

Ο οργασμός και η επιλογή συντρόφου από τη γυναίκα

Οι πιθανότητες μία γυναίκα να επιτύχει οργασμό ενδεχομένως – με βάση τις υποθέσεις, που διατυπώνονται στην προαναφερθείσα μελέτη του 2016 – να καθορίζει έως ένα βαθμό και την επιλογή του συντρόφου της. Έτσι η γυναίκα τείνει να επιλέγει συντρόφους, που θα τη φέρουν ευκολότερα σε οργασμό. Οι σύντροφοι αυτοί συνήθως φαίνεται, πως έχουν τα σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά, τα οποία συνδέονται με υγεία. Επομένως, η σεξουαλική επαφή με αυτούς είναι πιθανότερο να οδηγήσει και στην απόκτηση υγιών απογόνων.

Ο οργασμός και η σχέση μεταξύ των συντρόφων

Τέλος τόσο η μελέτη του 2016, όσο και η μεταγενέστερη μελέτη του 2020, τείνουν να συνδέσουν την επίτευξη οργασμού με τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των συντρόφων, επακόλουθο της οποίας θα είναι και η παροχή ασφαλέστερου περιβάλλοντος για τους απογόνους.

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή χάρη στους υπερήχους HIFU!

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή χάρη στο υαλουρονικό οξύ!

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Διαβάστε ακόμα:

– Γιατί η γυναίκα έρχεται σε οργασμό; Θεωρίες μέσα από την εξέλιξη…

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Bancroft J. The endocrinology of sexual arousal. J Endocrinol. 2005 Sep;186(3):411-27. doi: 10.1677/joe.1.06233. PMID: 16135662.

Fleischman DS. An evolutionary behaviorist perspective on orgasm. Socioaffect Neurosci Psychol. 2016;6:32130. Published 2016 Oct 25. doi:10.3402/snp.v6.32130

Pryor K. Dont shoot the dog. Bantam; 1999. Όπως ανακτήθηκε από την ιστοσελίδα: http://www.k9events.com/Anxious-dogs/pdf’s/Don’tshoot the dog.pdf – στις 11/1/2023

Thierry Lodé (2020) A brief natural history of the orgasm, All Life, 13:1, 34-44, DOI: 10.1080/21553769.2019.1664642