Ας προσπαθήσουμε να ορίσουμε τον οργασμό…

Ως οργασμό θα μπορούσαμε να ορίσουμε την απότομη εκτόνωση στην κορύφωση της ερωτικής πράξης της συσσωρευμένης ερωτικής έντασης.

Είναι αυτός ο ορισμός του οργασμού πλήρης;

Σε καμία περίπτωση!

Ορισμός για τον οργασμό είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατυπωθεί και το βασικό πρόβλημα είναι, πως αλλιώς τον ορίζουν οι ασχολούμενοι με τις «βιολογικές» επιστήμες, όπως είναι εν μέρει και η ιατρική και αλλιώς οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, μεταξύ των οποίων φυσικά συγκαταλέγονται και ιατροί…

Πώς αντιμετωπίζουν τον οργασμό, όσοι ασχολούνται με τις «βιολογικές» επιστήμες;

Οι επιστήμονες αυτοί επικεντρώνουν την προσοχή τους σε βιολογικές διεργασίες, που εκτυλίσσονται, όταν ένα άτομο έρθει σε οργασμό.

Έτσι, αν πρόκειται για γυναίκα θα αναφερθούν στις ακούσιες και ρυθμικές συσπάσεις του κόλπου και ενίοτε του πρωκτού, οι οποίες κατά μέσον όρο έρχονται ανά λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο, ενώ η συνολική διάρκεια του γυναικείου οργασμού κυμαίνεται συνήθως μεταξύ των 20 και των 35 δευτερολέπτων, όπως μετρήθηκε σε μελέτη του 2004.

Αν αντίθετα πρόκειται για άνδρα, θα αναφερθούν στις συσπάσεις των μυών της πυέλου καθώς και του προστάτη, οι οποίες προκαλούν την απότομη έξοδο σπέρματος από την ουρήθρα, δηλαδή την εκσπερμάτωση.

Πώς αντιμετωπίζουν τον οργασμό οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας;

Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας επικεντρώνουν την προσοχή τους, όπως είναι και το αναμενόμενο στην αλληλεπίδραση μεταξύ του οργασμού και της ψυχικής κατάστασης του ατόμου.

Έτσι θα αναφερθούν στο αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης, το οποίο ακολουθεί τον οργασμό καθώς και στη σύνδεσή του με την έκφραση σεξουαλικής ικανοποίησης. Ο οργασμός είναι εξάλλου στο κοινό υποσυνείδητο συνυφασμένος σε σημαντικό βαθμό με τη σεξουαλική ικανοποίηση της γυναίκας κατά κύριο λόγο.

Στο παρελθόν διατυπώθηκε η άποψη, πως γυναίκες είναι δυνατόν να νιώσουν σεξουαλική ικανοποίηση και ελλείψει οργασμού (βλ. Blackledge, 2004). Πάντως η άποψη αυτή σε καμία περίπτωση δεν είναι καθολικά αποδεκτή.

Όπως αναφέρεται και σε μελέτη του 2016, αν μία γυναίκα δεν έφθασε σε οργασμό στην τελευταία ερωτική της επαφή, οι πιθανότητες να χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη εμπειρία ως μη ευχάριστη ανήρχετο στο 38%. Αν αντίθετα η γυναίκα είχε οργασμό στην τελευταία της ερωτική επαφή, οι πιθανότητες να τη χαρακτηρίσει μη ευχάριστη ήταν ελάχιστες.

Πάντως οι ασχολούμενοι με την «ψυχική πλευρά» του οργασμού, ασχολούνται εκτενώς και με τα ενδεχόμενα ψυχικά προσκόμματα, τα οποία παρεμποδίζουν την εκδήλωσή του.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με την προαναφερθείσα μελέτη του 2016, οι πιθανότητες μία γυναίκα να φθάσει σε οργασμό εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από την ποιότητα της σχέσης της με το σύντροφό της.

Μόνον ψυχολογικοί είναι οι λόγοι, που ενδεχομένως να εμποδίζουν μία γυναίκα να έρθει σε οργασμό;

Οι ψυχολογικοί λόγοι έχουν αδιαμφισβήτητα το δικό τους ειδικό βάρος. Σε αρκετές περιπτώσεις όμως η γυναίκα δυσκολεύεται να έρθει όχι μόνον σε οργασμό, αλλά και σε σεξουαλική επαφή ακόμη και εξαιτίας «σωματικών» προσκομμάτων. Τέτοια προσκόμματα συνδέονται με την εκδήλωση πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή, η οποία είναι γνωστή με τον όρο δυσπαρευνία.

Τα αίτια της δυσπαρευνίας είναι ποικίλα και η διερεύνησή τους γίνεται από το γυναικολόγο. Εντούτοις, σε πολλές περιπτώσεις το δυσάρεστο αυτό σύμπτωμα συνδέεται με την κολπική ξηρότητα.

Η κολπική ξηρότητα εμφανίζεται συχνά, όσο η γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση, αλλά και μετά την εγκυμοσύνη και ιδιαίτερα, όσο διαρκεί ο θηλασμός. Βέβαια η κολπική ξηρότητα δεν αποκλείεται να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε φάση της ζωής της γυναίκας.

Σήμερα, η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα, χάρη στους Εστιασμένους Υπερήχους Υψηλής Έντασης (HIFU).

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή χάρη στους υπερήχους HIFU!

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή χάρη στο υαλουρονικό οξύ!

Δείτε ΕΔΩ πώς η Ιατρική Κλινική Υπνοθεραπεία (Ύπνωση) μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και στη δική σας περίπτωση!

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Διαβάστε ακόμα:

– Ο οργασμός βοηθάει στη σύλληψη;

– Οργασμός στην εγκυμοσύνη: Μια χαρά, που δεν χρειάζεται να στερηθείτε!

– Είναι φυσιολογικό μία γυναίκα να μην έχει οργασμό;

– Από ποιους παράγοντες εξαρτάται η ικανότητα μίας γυναίκας να έρθει σε οργασμό;

– Ο κύκλος της σεξουαλική απόκρισης

– Γιατί η γυναίκα έρχεται σε οργασμό; Θεωρίες μέσα από την εξέλιξη…

– Ο οργασμός ως μέρος της «αναπαραγωγικής συμπεριφοράς» της γυναίκας

– Η σεξουαλική δυσλειτουργία μεταξύ των διαβητικών γυναικών

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

 

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Meston CM, Levin RJ, Sipski ML, Hull EM, Heiman JR. Women’s orgasm. Annu Rev Sex Res. 2004;15:173-257. PMID: 16913280.

Blackledge C. The story of V: A natural history of female sexuality. New Brunswick, NJ: Rutgers University Press; 2004.

Kontula O, Miettinen A. Determinants of female sexual orgasms. Socioaffect Neurosci Psychol. 2016;6:31624. Published 2016 Oct 25. doi:10.3402/snp.v6.31624