Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος, η λεγόμενη περίοδος, είναι ένα γεγονός, που καθορίζει τη ζωή της γυναίκας, τόσο σε επίπεδο σωματικό, όσο και σε επίπεδο ψυχικό. Η εμφάνιση της πρώτης περιόδου στην εφηβεία, ονομάζεται εμμηναρχή, ενώ η αναστολή του εμμηνορρυσιακού κύκλου ονομάζεται εμμηνόπαυση. Λέμε, πως μια γυναίκα έχει μπει στην εμμηνόπαυση, όταν για δώδεκα συναπτούς μήνες δεν έχει περίοδο.

Πότε οι γυναίκες εισέρχονται στην εμμηνόπαυση;

Κατά μέσο όρο η εμμηνόπαυση επέρχεται στην ηλικία των 51 ετών. Το ηλικιακό φάσμα εντός του οποίου είναι πιθανότερο μια γυναίκα να έχει την εμπειρία της εμμηνόπαυσης κυμαίνεται μεταξύ των 48 και των 55 ετών.

Υπάρχει όμως και ποσοστό 1% περίπου των γυναικών, οι οποίες θα βιώσουν τη λεγόμενη πρόωρη εμμηνόπαυση πριν την συμπλήρωση του 40ου έτους της ηλικίας τους.

Τι είναι οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση;

Η πλειονότητα των γυναικών περιγράφουν τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση ως ένα αίσθημα αιφνιδίου και συντόμου ξεσπάσματος θερμότητας. Το αίσθημα αυτό ενδέχεται να εξαπλώνεται σε όλο το σώμα, αλλά συνηθέστερα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στο πρόσωπο, στο λαιμό και στο στήθος.

Οι εξάψεις σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύονται από εφίδρωση και παροδική ερυθρότητα του δέρματος, ειδικά στο πρόσωπο

Μία έξαψη ενδέχεται να διαρκέσει από 1 με 2 λεπτά, έως ακόμα και 5 λεπτά, ενώ συχνά συνοδεύεται από ταχυπαλμία και διαταραχές στη διάθεση (ταραχή). Η αποδρομή της έξαψης συνήθως συνοδεύεται από αίσθημα δροσιάς.

Όλες οι γυναίκες αναφέρουν εξάψεις στην εμμηνόπαυση;

Καταρχάς, εξάψεις εκδηλώνονται συχνά για πρώτη φορά πριν από αυτήν καθαυτήν την εμμηνόπαυση, ενώ η παρουσία τους γίνεται αισθητή για αρκετό καιρό (χρόνια) μετά από την οριστική «αναστολή» της περιόδου.

Έχει υπολογισθεί, πως το 75% των γυναικών, που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση θα αναφέρουν εξάψεις και στο ένα τέταρτο αυτών το σύμπτωμα θα είναι αρκετά ενοχλητικό, ώστε θα τις οδηγήσει να αναζητήσουν την αρωγή ιατρού.

Πόσες φορές μέσα στη μέρα είναι δυνατόν μία γυναίκα να έχει επεισόδια εξάψεων;

Δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί ούτε η συχνότητα, αλλά ούτε και η ένταση των εξάψεων. Εξάψεις είναι δυνατόν να εκδηλωθούν πρακτικά σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν επεισόδια εξάψεων επί καθημερινής βάσης, ενώ κάποιες φορές αυτά εκδηλώνονται και κατά τις νυκτερινές ώρες, διαταράσσοντας τον ύπνο.

Σε κάποιες δε περιπτώσεις η ένταση εκάστου επεισοδίου είναι τέτοια, που διαταράσσεται η καθημερινότητα της γυναίκας, η οποία δυσκολεύεται να φέρει εις πέρας τις δραστηριότητές της. Ενίοτε μάλιστα ενδέχεται εν μέσω έξαψης η γυναίκα να αισθανθεί και αμηχανία, ειδικά αν βρίσκεται μαζί με άλλους ανθρώπους.

Για πόσο καιρό μία γυναίκα ενδέχεται να παρουσιάζει εξάψεις;

Στην πράξη είναι αδύνατον να προβλεφθεί ούτε το πότε θα ξεκινήσουν, αλλά ούτε και πότε θα σταματήσουν οι εξάψεις.

Στην πλειοψηφία των γυναικών το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο αναφέρουν εξάψεις, διαρκεί από έξι μήνες έως και δύο χρόνια, ενώ υπάρχουν στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν, πως σε ένα σημαντικό ποσοστό των γυναικών, αυτό φθάνει ακόμα και τα επτά χρόνια. Εντούτοις, το διάστημα αυτό δεν αποκλείεται να έχει και σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια, που να προσεγγίζει ή και να υπερβαίνει ακόμα και τα δέκα χρόνια.

Υπάρχει και ένα πολύ μικρό ποσοστό των γυναικών, που αναφέρουν εξάψεις για όλη τους τη ζωή. Δεν είναι άλλωστε ασυνήθης και η «υποτροπή» των εξάψεων αρκετά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. Κάποιες βιώνουν το συγκεκριμένο σύμπτωμα εκ νέου σε ηλικία ακόμα και μεγαλύτερη των 70 ετών.

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή χάρη στους υπερήχους HIFU!

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή χάρη στο υαλουρονικό οξύ!

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

 Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!

Διαβάστε ακόμα:

– Γιατί κάποιες γυναίκες έχουν εξάψεις στην εμμηνόπαυση;

Υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση των εξάψεων στην εμμηνόπαυση;

– Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση χωρίς φάρμακα;

– Εξάψεις στην εμμηνόπαυση: Πώς επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή;

– Διαταραχές ύπνου στην κλιμακτήριο και στην εμμηνόπαυση

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας