Πώς καθορίζεται το φύλο του μωρού;

Το φύλο του μωρού καθορίζεται από τα φυλετικά χρωμοσώματα. Πρόκειται για το μοναδικό ζεύγος χρωμοσωμάτων από τα 23 ζεύγη, που εντοπίζονται στα κύτταρα, του ανθρώπου, τα μέλη του οποίου μπορεί να είναι όμοια ή ανόμοια.

Όπως συμβαίνει και με τα άλλα μέλη των ζευγών χρωμοσωμάτων, το ένα μέλος προέρχεται από τον πατέρα και το άλλο από τη μητέρα.

Υπάρχουν δύο είδη φυλετικών χρωμοσωμάτων: το Χ και το Υ. Αν το ζεύγος φυλετικών χρωμοσωμάτων αποτελείται από δύο Χ χρωμοσώματα, τότε το μωρό είναι θήλυ, ενώ αν το ζεύγος αποτελείται από ένα Χ και ένα Υ χρωμόσωμα, τότε το μωρό είναι άρρεν.

Τα ωάρια περιέχουν μόνον Χ χρωμοσώματα, ενώ τα μισά σπερματοζωάρια περιέχουν Χ χρωμοσώματα και τα μισά Υ χρωμοσώματα. Αφού τα Υ είναι αποκλειστικά πατρικής προέλευσης, το φύλο του μωρού καθορίζεται από τα σπερματοζωάρια, δηλαδή από τον πατέρα. Έτσι, αν το σπερματοζωάριο έχει Χ χρωμόσωμα, θα γεννηθεί κορίτσι, ενώ αν έχει Υ χρωμόσωμα, θα γεννηθεί αγόρι.

Οι θεωρίες, που προσπαθούν να εντοπίσουν τις ημέρες του κύκλου, στις οποίες, αν γίνει επαφή, είναι αυξημένες οι πιθανότητες να γίνει σύλληψη αγοριού ή κοριτσιού, βασίζονται σε κάποια – εν πολλοίς υποθετικά – χαρακτηριστικά των σπερματοζωαρίων, τα οποία διαφέρουν ανάλογα με το αν αυτά περιέχουν Χ ή Υ χρωμόσωμα.

Η μέθοδος Shettles.

Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη και τρόπον τινά πιο αποδεκτή μέθοδο καθορισμού του φύλου του μωρού με βάση το χρονισμό της επαφής (δηλαδή με επιλογή συγκεκριμένων ημερών του κύκλου, στις οποίες είναι πιο πιθανό να γίνει σύλληψη εμβρύου του ενός ή του άλλου φύλου).

Ο Landrum B. Shettles (βλ. φωτογραφία) ήταν ένας Αμερικανός Βιολόγος, ο οποίος «έδρασε» τη δεκαετία του ’60. Δημοσίευσε για πρώτη φορά τη θεωρία του στο βιβλίο «How to chose the sex of your baby» των Shettles και Rovrik το 1971.

 

Η βασική παραδοχή αυτής της θεωρίας είναι πως τα σπερματοζωάρια, που περιέχουν Υ χρωμόσωμα κολυμπάνε γρηγορότερα, αλλά είναι και λιγότερο ανθεκτικά από τα σπερματοζωάρια με Χ χρωμόσωμα, τα οποία είναι μεν πιο αργά, αλλά ανθεκτικότερα.

Επομένως, για να αποκτήσει ένα ζευγάρι αγόρι, θα πρέπει να έχει επαφή όσο γίνεται πιο κοντά στην ωοθυλακιορρηξία, οπότε  οι γρήγοροι κολυμβητές Υ θα φθάσουν πιο γρήγορα στη σάλπιγγα και θα γονιμοποιήσουν το ωάριο. Αντίθετα για κορίτσι, σύμφωνα με τη μέθοδο Shettles, η επαφή πρέπει να λάβει χώρα τουλάχιστον 2 ½  με 3 ημέρες πριν ωοθυλακιορρηξία, οπότε τα Υ, θα φθάσουν μεν πιο γρήγορα στη σάλπιγγα, αλλά δεν θα βρουν ωάριο και έτσι τα Χ, αν και θα φθάσουν αργότερα θα έχουν την αντοχή να «περιμένουν» το ωάριο. Θυμίζει λίγο από το γνωστό μύθο του Αισώπου για το λαγό και τη χελώνα….

Πέραν από την «αντοχή» και την «ταχύτητα» των σπερματοζωαρίων, ανάλογα με το αν περιέχουν Χ ή Υ χρωμόσωμα, η μέθοδος Shettles λαμβάνει υπόψη και την «αντοχή» των σπερματοζωαρίων στην οξύτητα του περιβάλλοντος του κόλπου.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη θεωρία τα Υ σπερματοζωάρια είναι λιγότερο ανθεκτικά στην οξύτητα του κολπικού περιβάλλοντος, ενώ το περιβάλλον αυτό είναι περισσότερο όξινο κοντά στην είσοδο του κόλπου και λιγότερο όξινο κοντά στην είσοδο του τραχήλου.

Έτσι αν επιλεγεί στάση κατά τη σεξουαλική επαφή, που επιτρέπει τη «ρηχή» διείσδυση του πέους στον κόλπο, τότε ευνοούνται τα Χ σπερματοζωάρια, που είναι πιο ανθεκτικά στην οξύτητα και αυξάνονται οι πιθανότητες να γεννηθεί κορίτσι. Αν αντίθετα, η στάση επιτρέπει τη «βαθιά» διείσδυση του πέους, τότε το περιβάλλον, που θα συναντήσουν τα σπερματοζωάρια, θα είναι λιγότερο όξινο και ευνοούνται τα Υ σπερματοζωάρια, τα οποία είναι και πιο γρήγοροι κολυμβητές και γεννιέται αγόρι.

Επίσης, σύμφωνα με τη μέθοδο Shettles, ο οργασμός της γυναίκας καθιστά το περιβάλλον του κόλπου λιγότερο όξινο, οπότε ευνοούνται τα Υ σπερματοζωάρια και αυξάνονται οι πιθανότητες σύλληψης αγοριού.

Συνοπτικά, σύμφωνα με τη μέθοδο Shettles, αυξάνονται οι πιθανότητες σύλληψης για αγόρι αν:

•    η επαφή γίνει κοντά στην ωορρηξία
•    η διείσδυση του πέους στον κόλπο είναι «βαθιά»
•    η γυναίκα έρθει σε οργασμό

Αντίστοιχα, για κορίτσι αυξάνονται αν:

•    η επαφή κάποιες μέρες πριν την ωορρηξία
•    η διείσδυση του πέους στον κόλπο είναι «ρηχή»
•    η γυναίκα δεν έρθει σε οργασμό

Τα επιστημονικά δεδομένα, που αφορούν τη αποτελεσματικότητα της μεθόδου αυτής είναι αντικρουόμενα. Υπάρχουν μελέτες, που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό των συγγραφέων του βιβλίου για επιτυχία μεταξύ του 75% και του 90%, αλλά και μελέτες, που καταρρίπτουν τη θεωρία του.

Η μέθοδος Whelan

Η μέθοδος αυτή προτάθηκε από την Elizabeth Whelan στο βιβλίο της «Boy or Girl: You can pick the Sex of your Child», που εκδόθηκε το 1977.

Η μέθοδος Whelan προτείνει το ακριβώς αντίθετο από τη μέθοδο Shettles! Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, για να αποκτήσετε αγόρι η επαφή πρέπει να λάβει χώρα 4 έως 6 ημέρες πριν από την ωοθυλακιορρηξία, διότι τότε το βιοχημικό περιβάλλον του κόλπου, της ενδομητρικής κοιλότητας και των σαλπίγγων ευνοούν τα Υ σπερματοζωάρια, ενώ για κορίτσι πρέπει να η επαφή να λάβει χώρα 2 έως 3 ημέρες πριν από την ωοθυλακιορρηξία.

Οι επικριτές της μεθόδου αυτής θεωρούν πως η επαφή 6 ημέρες πριν την ωοθυλακιορρηξία βρίσκεται εκτός των γόνιμων ημερών και δεν δίνει μεγάλες πιθανότητες γονιμοποίησης.

Συμπερασματικά…

Η μέθοδος Shettles είναι μεν πιο διαδεδομένη και έως ένα βαθμό, πιο «αποδεκτή», αλλά αυτή και μόνον η ύπαρξη δύο διαφορετικών μεθόδων, των οποίων οι «συστάσεις» είναι εντελώς αντίθετες, μάλλον μαρτυρά κάποιο έλλειμα στην αξιοπιστία τους.

Ο μόνος αξιόπιστος τρόπος καθορισμού του φύλου του μωρού είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση σε συνδυασμό με τον προεμφυτευτικό έλεγχο.

Οι μέθοδοι αυτές έχουν βοηθήσει πάρα πολλά ζευγάρια να αποκτήσουν υγιή παιδιά. Όμως η εφαρμογή τους με αποκλειστικό στόχο την επιλογή του φύλου του μωρού, αν δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι, που να τεκμηριώνουν την χρησιμότητα της διαδικασίας, έχει σοβαρά νομικά (και ηθικά) κωλύματα.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομαδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!

 

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι πιο πιθανό να «πιάσετε» αγόρι και πότε κορίτσι, σύμφωνα με τη μέθοδο Shettles!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

 

Φωτογραφία του L.B. Shettles: http://en.wikipedia.org/wiki/File:ShettlesLandrum.jpg