Οι πολύποδες της μήτρας είναι μικρά καλοήθη, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ογκίδια, που μπορουν να εμφανισθούν στην εσωτερική επένδυση της ενδομτηρικής κοιλότητος, δηλαδή στο ενδομήτριο (ενδομητρικός πουλύπους) ή στον τράχηλο της μήτρας (τραχηλικός πολύπους).

Οι πολύποδες της μήτρας μπορεί να έχουν μέγεθος, που κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά (όσο ένας κόκκος σουσάμι) μέχρι και αρκετά εκατοστά.
Οι πολύποδες μπορεί να έχουν μίσχο (μισχωτοί) ή να έχουν ευρεία βάση (άμισχοι).
Μερικές φορές οι μισχωτοί ενδομητρικοί πολύποδες μπορεί να έχουν τόσο μακρύ μίσχο, ώστε να προβάλλουν μέσα από το τραχηλικό στόμιο στον κόλπο (βλ. εικόνα 1).

Εικόνα 1: πολύποδες της μήτρας

Εικόνα 1: πολύποδες της μήτρας

Σε μία μήτρα μπορεί να εντοπίζονται ένας ή περισσότεροι πολύποδες.
Δεν έχουν εντοπισθεί τα αίτια δημιουργίας των πολυπόδων της μήτρας, φαίνεται όμως πως τα οιστρογόνα, που κυκλοφορούν στο αίμα, προκαλούν αύξησή τους.
Οι πολύποδες της μήτρας είναι συχνά ασυμπτωματικοί. Τα συμπτώματα, που μπορούν να εμφανιστούν, όταν υπάρχουν πολύποδες περιλαμβάνουν:

Οι πολύποδες της μήτρας συνήθως εμφανίζονται σε γυναίκες, που διανύουν την πέμπτη (τα σαράντα) ή την έκτη (τα πενήντα) δεκαετία της ζωής τους, δηλαδή σε γυναίκες λίγο πρίν την εμμηνόπαυσή ή μετά από αυτήν. Σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας εμφανίζονται σπανιότερα.
Εξάλλου, η εμφάνιση πολυπόδων στη μήτρα έχει συνδυαστεί με την παχυσαρκία και την υπέραταση καθώς και με τη χορήγηση ταμοξιφαίνης, ενός φαρμάκου, που χορηγείται στην θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
Οι ενδομητρικοί πολύποδες μπορούν να εντοπισθούν με διακολπικό υπερηχογράφημα (βλ. Εικόνα 2).

Εικόνα 2: Υπερηχογραφική απεικόνιση πολύποδα ενδομητρίου

Εικόνα 2: Υπερηχογραφική απεικόνιση πολύποδα ενδομητρίου

Επίσης η διάγνωση ύπαρξης πολύπόδων του ενδομητρίου γίνεται, όταν μία γυναίκα, που εμφανίζει τη χαρακτηριστική συμπτωματολογία, που αναφέρθηκε, υποβληθεί σε υστεροσκόπηση ή θεραπευτική απόξεση του ενδοτραχήλου και του ενδομητρίου. Οι δύο αυτές επεμβάσεις δεν είναι μόνο διαγνωστικές, αλλά και θεραπευτικές, αφού παράλληλα αφαιρούνται οι πολύποδες.
Οι τραχηλικοί πολύποδες εντοπίζονται με την απλή επισκόπηση του τραχήλου  (βλ. Φωτογραφία) κατά τη διάρκεια μιας τυπικής γυναικολογικής εξέτασης ή λήψης ενός test Παπανικολάου.

Φωτογραφία: Τραχηλικός πολύπους στην επισκόπηση του τραχήλου

Φωτογραφία: Τραχηλικός πολύπους στην επισκόπηση του τραχήλου

Και οι τραχηλικοί πολύποδες αφαιρούνται με υστεροσκόπηση ή θεραπευτική απόξεση.
Υπάρχουν περιπτώσεις επανεμφάνισης των πολυπόδων μετά από την αφαίρεσή τους, ενώ πολύ μικροί πολύποδες μπορεί να εξαφανισθούν από μόνοι τους.
Οι αφαιρεθέντες πολύποδες αποστέλλονται στο παθολογοανατομικό εργαστήριο, όπου και εξετάζονται. Η εξέταση αυτή είναι απολύτως απαραίτητη με δεδομένο ότι σε ποσοστό από 0,5% μέχρι 1%, οι πολύποδες, μπορεί να υποκρύπτουν καρκίνο του ενδομητρίου ή του τραχήλου, ανάλογα με τον εντοπισμός τους (ενδομήτριο ή τράχηλος), οπότε και απαιτείται περαιτέρω θεραπεία.
Οι πολύποδες της μήτρας είναι καλοήθη, στη στυντριπτική πλειοψηφία τους ογκίδια, που εντοπίζονται στον τράχηλο της μήτρας ή στο ενδομήτριο. Η αφαίρεσή τους είναι ασφαλής, γρήγορη και σχεδόν καθόλου επώδυνη.

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίζουμε όποιο γυναικολογικό θέμα σας απασχολεί!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

 

Διαβάστε ακόμα:

– Πώς ελέγχουμε το εσωτερικό της μήτρας δια υπερηχογραφήματος σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας;

– Πώς με το υπερηχογράφημα διαγιγνώσκουμε παθολογίες στο εσωτερικό της μήτρας, σε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας;

– Πώς με το υπερηχογράφημα διαγιγνώσκουμε παθολογίες στο εσωτερικό της μήτρας μετά την εμμηνόπαυση;

– Είχα πολύποδες στη μήτρα και αφαιρέθηκαν… Μπορεί να επανεμφανιστούν;

– Προκαλούν οι πολύποδες υπογονιμότητα;

– Προκαλούν οι πολύποδες αποβολές;

– Μπορεί οι πολύποδες της μήτρας να εξαλλαγούν σε καρκίνο;

 

Εικόνα: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Polyp.Uterus.jpg
Φωτογραφία: http://www.gfmer.ch/selected_images_v2/detail_list.php?cat1=4&cat2=23&cat3=125&cat4=2&stype=n