Πώς μπορώ να δω, αν οι ημικρανίες μου σχετίζονται με την περίοδό μου;

Το πρώτο βασικό και απολύτως απαραίτητο βήμα στην αντιμετώπιση των ημικρανιών, που σχετίζονται με την περίοδο, είναι να επιβεβαιώσουμε, πως η συμπτωματολογία όντως συνδέεται με την περίοδο.

Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η σχέση της εμφάνισης της ημικρανίας με την περίοδο είναι χρήσιμη η καταγραφή των συμπτωμάτων σε ένα ημερολόγιο για τουλάχιστον 3 μήνες. Όσο περισσότερες πληροφορίες καταγράφονται, τόσο πιο εύκολο είναι να τεκμαρθεί η σχέση της εμφάνισης ημικρανίας με την έμμηνο ρύση.

Στο ημερολόγιο αυτό θα πρέπει να καταγράφονται πληροφορίες, που να περιλαμβάνουν:

•    την ημερομηνία έναρξης και λήξης της ημικρανίας
•    την ημερομηνία έναρξης και λήξης της έμμηνου ρύσης
•    τα συμπτώματα, που προηγούνται αυτής καθαυτής της ημικρανίας, μαζί με την ημερομηνία εμφάνισής τους
•    τα συνοδά της ημικρανίας συμπτώματα, μαζί με την ημερομηνία εμφάνισής τους
•    δραστηριότητες, που προηγήθηκαν της ημικρανίας
•    κατανάλωση τροφών και ποτών, που προηγήθηκαν της ημικρανίας

Πώς οι πληροφορίες αυτές, θα χρησιμεύσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος;

Καταρχήν, από τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης της ημικρανίας και της περιόδου, θα διαπιστωθεί, αν όντως υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο. Έτσι θα μπει και η διάγνωση «ημικρανίας σχετιζόμενης με την περίοδο».

Η γνώση των ημερομηνιών αυτών – βάσει των οποίων μπορούμε να προβλέψουμε, πότε θα έρθει η επόμενη περίοδος – σε συνδυασμό με τη γνώση των συμπτωμάτων, που ενδεχομένως προηγούνται της έλευσης αυτής καθαυτής της ημικρανίας, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η θεραπεία της σχετιζόμενης με την περίοδο ημικρανίας περιλαμβάνει τη χορήγηση τόσο συνηθισμένων αναλγητικών όσο και αναλγητικών ειδικών για την ημικρανία. Τα φάρμακα αυτά είναι πιο αποτελεσματικά αν χορηγηθούν πριν από την έναρξη αυτής καθαυτής της ημικρανίας.

Έτσι, αν ο εμμηνορρυσιακός κύκλος είναι σταθερός, συνιστάται έναρξη της λήψης των κατάλληλων αναλγητικών 2 με 3 ημέρες προ της αναμενόμενης πρώτης ημέρας της περιόδου, η οποία λήψη θα συνεχιστεί μέχρι και 2 με 3 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου.

Σε περίπτωση που ο κύκλος δεν είναι σταθερός, συχνά αρκεί η λήψη των αναλγητικών να ξεκινήσει με την πρώτη ημέρα της περιόδου και να συνεχισθεί για 2 με 3 ημέρες.

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις τέλος, που μπορεί να γίνει σύσταση για χορήγηση αντισυλληπτικών δισκίων κατά τέτοιον τρόπο ώστε να περιοριστεί η κάμψη των επιπέδων των οιστρογόνων, η οποία παρατηρείται λίγο πριν την έλευση της έμμηνου ρύσης και ενοχοποιείται για τις σχετιζόμενες με την περίοδο ημικρανίες. Ή λήψη αντισυλληπτικών δισκίων από γυναίκες, που πάσχουν από ημικρανίες στην περίοδο, είναι ωστόσο μάλλον αμφιλεγόμενη, αφού σε κάποιες περιπτώσεις η αγωγή αυτή ενδέχεται να επιτείνει τη συμπτωματολογία.

Η γνώση των συνοδών συμπτωμάτων είναι χρήσιμη, καθότι ενδέχεται να χρειαστεί να υπάρχει διαθέσιμη συμπωματική θεραπεία για τα συμπτώματα αυτά. Για παράδειγμα, ίσως χρειάζεται να υπάρχουν διαθέσιμα αντιεμετικά, ώστε να αντιμετωπιστεί η ναυτία.

Η γνώση τέλος των δραστηριοτήτων και της δίαιτας κατά το διάστημα, που προηγήθηκε της έναρξης της ημικρανίας είναι σημαντική για τον εντοπισμό των λεγόμενων εκλυτικών παραγόντων. Εκλυτικοί παράγοντες είναι καταστάσεις, που ενδεχομένως να προκαλούν την έναρξη της ημικρανίας.

Ο εντοπισμός των εκλυτικών παραγόντων, που μπορεί να είναι τροφές ή συνδυασμός τροφών και ποτών καθώς και συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως η έντονη γυμναστική, έχει ιδιαίτερη σημασία στα πλαίσια της αντιμετώπισης των επεισοδίων ημικρανίας.

Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων κατά τις ημέρες, που προηγούνται της έναρξης της περιόδου καθώς και κατά τις πρώτες ημέρες, που έπονται αυτής, να περιορίσει σημαντικά τόσο τη συχνότητα των επεισοδίων ημικρανίας, όσο και την έντασή τους.

Δείτε ΕΔΩ πώς η Ιατρική Κλινική Υπνοθεραπεία (Ύπνωση) μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ημικρανίας και στη δική σας περίπτωση!

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας