Τι είναι ο HPV;

Ο όρος HPV είναι ένα ακρωνύμιο, το οποίο αντιστοιχεί στο Human Papilloma Virus. Η μετάφραση του όρου στα Ελληνικά είναι Ανθρώπινος Ιός των Θηλωμάτων.

Όταν μιλάμε για τον HPV στην πραγματικότητα δεν αναφερόμαστε σε έναν μόνο ιό, αλλά σε μία οικογένεια ιών, η οποία αριθμεί σήμερα κοντά στα 200 στελέχη (μέλη). Τα καταγεγραμμένα στελέχη της οικογένειας αυτής ιών μάλιστα βαίνουν αυξανόμενα, αφού οι ερευνητές ανακαλύπτουν τακτικά νέα. Στο κάθε στέλεχος HPV αντιστοιχεί και ένας αριθμός.

Με ποια παθολογία συνδέεται η λοίμωξη από τον HPV;

Η λοίμωξη από τον ιό αυτό έχει συσχετισθεί με την εκδήλωση καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, αλλά και με τον καρκίνο του κόλπου, του πρωκτού και του λάρυγγα. Το 2008 μάλιστα απονεμήθηκε το Nobel ιατρικής στον Harald zur Hausen, διότι απέδειξε τη σχέση της λοίμωξης από τον ιό αυτό με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Όλα τα μέλη της οικογένειας του HPV είναι το ίδιο «επικίνδυνα»;

Τα στελέχη του HPV ανάλογα με την πιθανότητα να προκαλέσουν την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατατάσσονται σε υψηλού, μέσου και χαμηλού κινδύνου.

Μεταξύ των στελεχών υψηλού κινδύνου περιλαμβάνονται:

• HPV-16 (πολύ υψηλού κινδύνου)
• HPV-18 (πολύ υψηλού κινδύνου)
• HPV-31
• HPV-33
• HPV-35
• HPV-45
• HPV-52
• HPV-58

Τι είναι το DNA;

Το DNA είναι το μόριο, στο οποίο έχουν «αποθηκευθεί» οι πληροφορίες – τα «σχέδια» θα μπορούσε να πει κανείς – με βάση τις οποίες ο κάθε οργανισμός αναπτύσσεται, λειτουργεί και αναπαράγεται.

Με δεδομένο, πως το DNA είναι ξεχωριστό για κάθε στέλεχος HPV, υπό μίαν έννοια αποτελεί και την «ταυτότητα» του κάθε στελέχους.

Έτσι ανιχνεύοντας το DNA του ιού, μπορούμε να καταλάβουμε ποιο είναι το στέλεχος, με το οποίο η γυναίκα έχει έρθει σε επαφή.

Γιατί ο ιατρός ζητά να γίνει έλεγχος του HPV-DNA;

Αν από το test Παπανικολάου προκύψει η ύπαρξη κάποιας αλλοίωσης στον τράχηλό σας, δεν αποκλείεται ο ιατρός να σας ζητήσει να γίνει και έλεγχος HPV-DNA. Με το test αυτό θα διαπιστωθεί, αν έχετε προσβληθεί από στέλεχος υψηλού κινδύνου ή όχι. Έτσι θα μπορεί να καταρτισθεί το ενδεδειγμένο πρόγραμμα παρακολούθησής σας ή, αν αυτό κριθεί σκόπιμο, να συσταθούν θεραπευτικά μέτρα.

Η διαδικασία του test HPV-DNA είναι πολύπλοκη;

Η διαδικασία αυτή δεν είναι ούτε πολύπλοκη, αλλά ούτε και επίπονη. Κατά βάση είναι όμοια με τη διαδικασία λήψης του γνωστού test Παπανικολάου.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

 

Διαβάστε ακόμα:

– HPV – DNA test: κάθε πότε πρέπει να γίνεται;

– HPV – DNA test: είτε θετικό, είτε αρνητικό, μην πανικοβάλεστε!

– HPV – DNA test ή test Παπανικολάου: ομοιότητες και διαφορές

– HPV – DNA test: επηρεάζει τη γονιμότητα;

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας