1. Το προφυλακτικό προφυλάσσει απόλυτα από τον HPV

Μύθος.

Η λοίμωξη από τον ιό HPV αποτελεί το συνηθέστερο αφροδίσιο νόσημα (αφροδίσια ονομάζονται τα νοσήματα, που μεταδίδονται με την ερωτική επαφή). Το προφυλακτικό δεν προσφέρει απόλυτη προστασία απέναντι στη λοίμωξη αυτή.

Δεν έχουν πλήρως διαλευκανθεί οι λόγοι, που το προφυλακτικό δεν προστατεύει απόλυτα. Φαίνεται πως ο ιός αυτός εντοπίζεται σε μέρη του σώματος, όπως είναι το όσχεο του άνδρα και τα μεγάλα χείλη του αιδοίου, τα οποία δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό.

Εντούτοις, φαίνεται πως η χρήση προφυλακτικού, αν και δεν προσφέρει απόλυτη προφύλαξη, προσφέρει μερική προφύλαξη από τη λοίμωξη από τον HPV.

2. Αν κολλήσω HPV κινδυνεύω σοβαρά να πάθω καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Μύθος.

Είναι πλέον διαπιστωμένο, πως ο ιός HPV είναι η αιτία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η οικογένεια των HPV αριθμεί περί τα 200 και πλέον στελέχη (μέλη). Μεταξύ των στελεχών αυτών υπάρχουν αυτά, που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, τα οποία είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, και αυτά που θεωρούνται μέσου ή χαμηλού κινδύνου.

Ακόμα όμως και αν έχετε προσβληθεί από κάποιο στέλεχος υψηλού κινδύνου, οι πιθανότητες να εμφανίσετε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι μάλλον εξαιρετικά χαμηλές, αρκεί να παρακολουθείστε τακτικά από το γυναικολόγο σας. Ο γυναικολόγος, χάρη στο test Παπανικολάου και στην κολποσκόπηση, μπορεί να εντοπίσει ενδεχόμενες προκληθείσες από τον ιό προκαρκινικές αλλοιώσεις (αλλοιώσεις, που ενδεχομένως να εξελιχθούν σε πραγματικό καρκίνο) σε πρώιμα στάδια. Τότε οι θεραπευτικές επιλογές είναι αρκετά απλές και δεν θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη γονιμότητά σας.

3. Αν κάνω το εμβόλιο του HPV δεν χρειάζεται να παρακολουθούμαι με test Παπανικολάου

Μύθος.

Το εμβόλιο κατά του HPV είναι εξαιρετικά χρήσιμο, αλλά σας καλύπτει μόνο έναντι συγκεκριμένων στελεχών υψηλού κινδύνου.

Αυτό σημαίνει, πως δεν αποκλείεται να έρθετε σε επαφή με κάποιο εκ των στελεχών, που δεν καλύπτονται από το εμβόλιο.

Με το test Παπανικολάου εντοπίζουμε της αλλοιώσεις, που οποιοδήποτε στέλεχος ενδέχεται να προκαλέσει και επεμβαίνουμε νωρίς.

4. Αν καπνίζω είναι πιο πιθανό να διαγνωστώ με HPV

Αλήθεια.

Αυτή καθαυτή η συνήθεια του καπνίσματος δεν αυξάνει τις πιθανότητες να έρθετε σε επαφή με τον ιό. Το κάπνισμα όμως καταστέλλει (αδυνατίζει δηλαδή) το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο σας προστατεύει από λοιμώξεις.

Έτσι, αν καπνίζετε, το ανοσοποιητικό σας σύστημα καθίσταται λιγότερο ικανό να αντιμετωπίσει τον ιό και είναι πιθανότερο να προκληθούν αλλοιώσεις από αυτόν.

5. Η λοίμωξη από HPV έχει πάντα συμπτώματα

Μύθος.

Αν και κάποια στελέχη του ιού ενδέχεται να προκαλέσουν την εμφάνιση κονδυλωμάτων στο περίνεο, γενικά η λοίμωξη από τον HPV είναι ασυμπτωματική. Ειδικά δε σε ό,τι αφορά τον άνδρα η ανίχνευση της ιογενούς αυτής λοίμωξης είναι εξαιρετικά δυσχερής.

Ακόμα και άτομα χωρίς κανένα σύμπτωμα της λοίμωξης ενδέχεται να μεταδώσουν τον ιό.

6. Ο HPV ενδέχεται να εμπλέκεται στην εμφάνιση ειδών καρκίνου, εκτός του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Αλήθεια.

Ο ιός αυτός έχει εμπλακεί στην παθογένεση καρκίνου του αιδοίου, του πρωκτού αλλά και στοματικής κοιλότητας και του λάρυγγα.

Αυτός είναι και ο λόγος, που μελετάται η χρησιμότητα του εμβολιασμού έναντι του ιού ακόμα και των αγοριών.

7. Η λοίμωξη από HPV είναι εξαιρετικά συνηθισμένη.

Αλήθεια.

Αξιόπιστα στοιχεία για το ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού, που έχει έρθει σε επαφή με τον ιό, δεν υπάρχουν, αφού η ανίχνευση της λοίμωξης στον άνδρα είναι δυσχερής.

Εντούτοις, με δεδομένο πως τα στοιχεία μας καταδεικνύουν, ότι το ποσοστό των γυναικών που είναι θετικές στον ιό ανέρχεται στο 75% περίπου των ερωτικά ενεργών γυναικών, μπορούμε να υποθέσουμε, πως και το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ανδρών είναι αναλόγως υψηλό.

8. Ο HPV κολλάει με τα ρούχα ή την τουαλέτα

Μύθος.

Η μόνη επιστημονικά τεκμηριωμένη οδός μετάδοσης του ιού είναι η ερωτική επαφή.

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία, που να κατατείνουν, πως υφίσταται πιθανότητα μετάδοσης με τα ρούχα ή την τουαλέτα.

9. Το εμβόλιο κατά του HPV είναι επικίνδυνο

Μύθος!

Το εμβόλιο του HPV χρησιμοποιείται για πάνω από μία δεκαετία και έχουν χορηγηθεί εκατομμύρια δόσεις. Δεν έχει προκύψει κάποια σοβαρή παρενέργεια πλην σε κάποιες – λίγες – περιπτώσεις τοπική αντίδραση στο σημείο του εμβολιασμού, η οποία όμως παρέρχεται εντός ημερών, χωρίς να περαιτέρω επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού.

Φόβοι για σύνδεση του εμβολιασμού γενικότερα (όχι μόνο κατά του HPV) με τον αυτισμό έχει αποδειχθεί, πως είναι αβάσιμη.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας