Η Αμερικανική Κοινότητα Ακτίνων Roentgen (American Roentgen Ray Society – ARRS ) είναι μια κοινότητα Ακτινολόγων της Αμερικής ιδρυθείσα το 1900, η οποία ασχολείται με τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των Ακτινολόγων. Στο ετήσιο συνέδριο του μεγάλου αυτού οργανισμού, που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2015 στο Τορόντο του Καναδά, παρουσιάστηκε μεταξύ άλλων μελέτη, από τα συμπεράσματα της οποίας προκύπτει ένα ενδιαφέρον «παράπλευρο» όφελος της Ψηφιακής Μαστογραφίας, αυτό της πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι μία προληπτική ακτινολογική εξέταση, που έχει μειώσει σημαντικά τις δυσάρεστες συνέπειες του καρκίνου του μαστού. Συνίσταται πρακτικά στη λήψη ειδικών ακτινογραφιών των μαστών της γυναίκας, μέσα από τις οποίες είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε ενδεχόμενα πρώιμα σημεία καρκίνου του μαστού, οπότε και οι πιθανότητες θεραπείας είναι αυξημένες, με το σωματικό και ψυχικό βάρος της γυναίκας από τις θεραπείες αυτές να περιορίζεται σημαντικά.

Ένα σύνηθες εύρημα στην τυπική ψηφιακή μαστογραφία είναι η εύρεση εντός των μαστών σχηματισμών ασβεστίου, οι οποίοι, ανάλογα με το σχήμα τους μπορεί να αποτελούν πρόδρομα σημεία καρκίνου του μαστού. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις οι σχηματισμοί αυτοί του ασβεστίου θεωρούνται ένα εύρημα χωρίς παθολογική σημασία.

Ο στόχος της μελέτης, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της ARRS στις 22 Απριλίου 2015 (αύξων αριθμός περίληψης – Abstract – 1226), και συμπεριελάμβανε στοιχεία από ψηφιακές μαστογραφίες 371 γυναικών, ήταν να συσχετίσει τον αριθμό, το μέγεθος και την πυκνότητα των σχηματισμών ασβεστίου, που εντοπίζονται στους μαστούς με την συνήθη ψηφιακή μαστογραφία με τον κίνδυνο, που η γυναίκα διατρέχει για την εκδήλωση καδιαγγειακών παθήσεων.

Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων της μελέτης αυτής, πράγματι επιβεβαίωσε πως μπορούμε να προβλέψουμε ποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, παρατηρώντας τον αριθμό, το μέγεθος και την πυκνότητα των σχηματισμών ασβεστίου, που η ψηφιακή μαστογραφία εντοπίζει στους μαστούς της.

Σε μαστογραφία υποβάλλονται γυναίκες, που βρίσκονται σε ηλικία, στην οποία υφίσταται αυξημένος κίνδυνος και για την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων. Επομένως, θα ήταν πολύ χρήσιμο να μπορούσαμε με μια τόσο απλή και φθηνή εξέταση να εντοπίσουμε όχι  μόνον τα πρώιμα σημεία καρκίνου του μαστού, αλλά και τις γυναίκες, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων, ώστε να ληφθούν νωρίτερα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Αν και δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να συμπεριλάβουμε τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής στην πάγια κλινική πρακτική, τα συμπεράσματα, τα οποία εξήχθησαν από αυτή, δίνουν στις γυναίκες ένα επιπλέον κίνητρο για να μην ξεχνάνε να υποβάλλονται τακτικά σε Μαστογραφία.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας