Δείτε πώς μπορείτε να χαρείτε την θάλασσα, όταν έχετε περίοδο: απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις!

 

1. Μπορώ να μπω στη θάλασσα όταν έχω περίοδο; Έχει σημασία σε ποια μέρα της περιόδου μου βρίσκομαι;

Δεν υπάρχουν στοιχεία, τα οποία να υποδηλώνουν πως η κολύμβηση κατά τη διάρκεια της περιόδου απαγορεύεται.

Φυσικά όσο κολυμπάτε μπορεί να υπάρξει απώλεια αίματος μέσα στη θάλασσα, η οποία ενδεχομένως να σας φέρει σε δύσκολη θέση.

Η χρήση σερβιέτας δεν ενδείκνυται για κολύμπι, διότι μόλις αυτή μουσκευτεί χάνει τις απορροφητικές της ιδιότητες και αυξάνονται η πιθανότητες για διαρροή.

Μπορείτε να απολαύσετε τη θάλασσα ακόμα και όταν έχετε περίοδο χρησιμοποιώντας ταμπόν, αρκεί όμως να είστε εξοικειωμένες με τη χρήση του. Γι’ αυτό πριν αποφασίσετε πως θέλετε να πάτε μια εκδρομή στην παραλία, όσο έχετε περίοδο, φροντίστε να έχετε μάθει το σωστό τρόπο εισαγωγής του ταμπόν στον κόλπο σας και δοκιμάστε το στο σπίτι, οπού θα έχετε την άνεση να δείτε και πώς θα κρύψετε το κορδονάκι μέσα στο μαγιό.

Σημαντική είναι και η επιλογή της σωστής ποιότητας ταμπόν. Με δεδομένο πως η ροή δεν είναι σταθερή όλες τις ημέρες της περιόδου, φροντίστε να έχετε μαζί σας ταμπόν των οποίων η απορροφητικότητα να είναι κατάλληλη για τη ροή σας.

Επίσης μην παραλείψετε να πάρετε μαζί σας αρκετά ταμπόν ώστε να τα αλλάζετε τακτικά. Η αλλαγή εξαρτάται από τη ροή και μπορεί να γίνεται κάθε 3 με 4 ώρες, σε ημέρες μεγαλύτερης ροής ή ακόμα και κάθε 8 ώρες, το οποίο όμως είναι και το ανώτατο όριο, αν η ροή είναι πιο περιορισμένη. Υπολογίστε πως μπορεί να θέλετε να καθίσετε περισσότερη ώρα στην παραλία, θα ήταν κρίμα να αναγκαστείτε να διακόψετε πρώιμα μια όμορφη μέρα στη θάλασσα, γιατί δεν είχατε αρκετά ταμπόν.

Η πιθανότητα διαρροών, όταν φοράτε το ταμπόν σωστά και το αλλάζεται τακτικά, είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Εντούτοις, αν παρ’ όλα αυτά φοβάστε πως μπορεί να φανεί κάποια κηλίδα στο μαγιό, αποφύγετε τα μαγιό με ανοιχτά χρώματα και προτιμήστε ένα σκούρο χρώμα.

 

2. Αν κάποια γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει, μπορεί να επηρεαστεί η γονιμότητά της αν κάνει μπάνιο στη θάλασσα όταν έχει περίοδο;

Καταρχήν οι πιθανότητες σύλληψης κατά τη διάρκεια της περιόδου είναι εξαιρετικά χαμηλές. Οι γόνιμες ημέρες μίας γυναίκας είναι +3 ημέρες και -3 ημέρες από το μέσο του κύκλου της. Άρα μία γυναίκα με διάρκεια κύκλου 28 ημέρες είναι γόνιμη από τη 12η μέχρι τη 17η ημέρα του κύκλου της.

Δεν υπάρχουν στοιχεία, τα οποία να συνδέουν το κολύμπι κατά τη διάρκεια της περιόδου με ενδεχόμενα προβλήματα στη γονιμότητα.

Αντίθετα, η ψυχολογική πίεση και το άγχος, αποδεδειγμένα, κάθε άλλο παρά βοηθούν τη σύλληψη. Επομένως, η ευεξία, που η θάλασσα προσφέρει, ίσως και να επιδράσει ευεργετικά στις προσπάθειες του ζευγαριού να συλλάβει….

Συνεπώς, αν προσπαθείτε να επιτύχετε εγκυμοσύνη, η περίοδος δεν πρέπει να σας εμποδίσει να απολαύσετε την παραλία και τις χαρές της θάλασσας, κάθε άλλο!
Φυσικά αν καταφέρετε να προγραμματίσετε τις διακοπές σας κοντά στις γόνιμες ημέρες σας, ακόμα καλύτερα!

Υπολογίστε τις γόνιμες ημέρες σας ΕΔΩ!

 

3. Γιατί καμιά φορά, όταν κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα με περίοδο την επόμενη μέρα η περίοδος σταματάει; Είναι ανησυχητικό;

Το φαινόμενο αυτό δεν χρειάζεται να προκαλεί καμίαν ανησυχία.

Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε τα ακριβή οργανικά αίτια του φαινομένου αυτού. Έχει παρατηρηθεί, πως συχνά η έλευση ή η διακοπή της έμμηνου ρύσης συνδέεται με συναισθηματικά ερεθίσματα. Έτσι συχνά παρατηρούμε το φαινόμενο η περίοδος να παρουσιάζει ανωμαλίες σχετικές τόσο με την έλευση ή τη διακοπή της, όσο και με τη διάρκειά της, όταν η γυναίκα βιώνει μία κατάσταση με έντονα συναισθήματα, τόσο αρνητικά, όσο και θετικά.

Υπάρχει λοιπόν το ενδεχόμενο η απότομη διακοπή της περιόδου μετά από μπάνιο στη θάλασσα να μην συνδέεται τόσο με αυτή καθεαυτή τη δραστηριότητα της κολύμβησης, αλλά με τα έντονα συναισθήματα, που η θάλασσα και το γενικότερο περιβάλλον των διακοπών προκαλούν.

Σύμφωνα με μία εναλλακτική θεωρία, η χαμηλή θερμοκρασία του νερού μπορεί να προκαλέσει σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων της μήτρας και αυτή τελικά να είναι η αιτία διακοπής της περιόδου μετά από το μπάνιο στη θάλασσα.

 

4. Το κρύο νερό της θάλασσας αυξάνει τους πόνους της περιόδου;

Η παθογένεση της κοινής δυσμηνόρροιας δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί πλήρως.

Φαίνεται όμως πως στο ενδομήτριο (έτσι ονομάζεται το ειδικό «δέρμα», που καλύπτει την κοιλότητα της μήτρας) των πασχουσών γυναικών εμφανίζει αυξημένη συγκέντρωση σε μία κατηγορία ουσιών, που ονομάζονται προσταγλανδίνες. Οι προσταγλανδίνες προκαλούν συσπάσεις της μήτρας. Οι έντονες συσπάσεις της μήτρας είναι δυνατόν να προκαλέσουν συμπίεση των αιμοφόρων αγγείων της μήτρας, διακόπτοντας παροδικά την αιμάτωσή της. Η παροδική διακοπή της αιμάτωσης της μήτρας φαίνεται πως είναι και το αίτιο του πόνου.

Υπάρχει σοβαρό λοιπόν ενδεχόμενο το κρύο νερό να επιτείνει τις συσπάσεις αυτές της μήτρας, οπότε να αυξηθεί έτσι η ένταση του πόνου.

Αν η θάλασσα επιτείνει τους πόνους περιόδου σε υπερβολικό βαθμό μην πιέζετε τον εαυτό σας. Μπορείτε να χαρείτε την υπόλοιπη ημέρα με την παρέα σας στην παραλία. Αν έχετε γενικά επώδυνες περιόδους να αποφύγετε να κολυμπήσετε, απολαύστε καλύτερα τη θαλάσσια αύρα πάνω σε μία ξαπλώστρα, κάτω από μια ομπρέλα ή στη σκιά ενός δέντρου πίνοντας κάτι δροσερό μαζί με την παρέα σας.

Η ασφάλεια πάντα προέχει, καλόν είναι, όταν έχετε περίοδο να μην κολυμπάτε μόνη σας και να μην απομακρύνεστε από την ακρογιαλιά. Υπάρχει η πιθανότητα να αισθανθείτε απροειδοποίητα έντονο πόνο ή κράμπα, που να σας προκαλέσει αδιαθεσία. Τότε θα πρέπει να μπορείτε εύκολα να βγείτε στη στεριά. Οι πιο συντηρητικές από εσάς ίσως να προτιμήσουν να κολυμπήσουν μόνο στα ρηχά, εκεί που πατώνουν…. κακό δεν κάνει αυτό…..

 

5. Ο ήλιος και οι μεγάλες θερμοκρασίες αυξάνουν την ροή του αίματος;

Ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες είναι γεγονός πως μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της ροής του αίματος της περιόδου. Είναι πιθανό η αύξηση αυτή να οφείλεται στη λεγόμενη αγγειοδιαστολή, τη διόγκωση δηλαδή των αγγείων, η οποία προκαλείται από την αυξημένη θερμοκρασία. Η αγγειοδιαστολή με τη σειρά της φαίνεται πως είναι και αυτή, που προκαλεί την τελική αύξηση της ροής του αίματος.

 

6. Μπορώ να καθυστερήσω ή να διακόψω την περίοδο μου τις ημέρες των διακοπών;

Η διακοπή ή η καθυστέρηση της περιόδου είναι εφικτή με τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Εντούτοις, τα ποσοστά επιτυχίας της αγωγής αυτής είναι υψηλότερα, όσο νωρίτερα ξεκινήσει η χορήγηση της συγκεκριμένης αγωγής. Επομένως, αν είναι εκ των προτέρων γνωστή η πιθανή ημερομηνία αναχώρησης για διακοπές, καλόν είναι να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας έγκαιρα, για να προγραμματιστεί καλύτερα η χορήγηση της αγωγής.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

 

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας