Υπάρχουν γυναίκες, που αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν ταμπόν στην περίοδό τους, γιατί φοβούνται, πως το να το βάλουν και να το βγάλουν είναι μια περίπλοκη και επώδυνη διαδικασία.

Αυτό όμως απέχει παρασάγγας από την αλήθεια!

Πώς βάζω το ταμπόν με τον εφαρμοστή (applicator);

1.    Πλένετε τα χέρια σας!

2.    Αν χρησιμοποιείτε ταμπόν με πτυσσόμενο εφαρμοστή, πρέπει πρώτα να τραβήξετε το έμβολο.

3.    Βρείτε μια θέση, που να είναι βολική για εσάς. Κάποιες γυναίκες προτιμούν να είναι όρθιες με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα, ενώ κάποιες επιλέγουν να έχουν το ένα πόδι πάνω στη λεκάνη της τουαλέτας ή στη μπανιέρα, όπως φαίνεται στην εικόνα 1.

4.    Παίρνετε μια βαθιά ανάσα

5.    Κρατάτε τον εφαρμοστή από το ενδεδειγμένο σημείο (δείτε τις μικρές χαρακιές) με το μεσαίο δάκτυλο και τον αντίχειρα έχοντας το δείκτη πάνω στο έμβολο, ενώ το ειδικό σχοινάκι κρέμεται.

6.    Εισάγετε απαλά τον εφαρμοστή στον κόλπο σας και φροντίστε η κατεύθυνσή του να είναι προς τη μέση σας μέχρι τα δάκτυλά σας να αγγίζουν το αιδοίο σας.

7.    Με το δείκτη σπρώξτε το έμβολο μέχρι αυτό να μπει τελείως μέσα στον εφαρμοστή. Έτσι το ταμπόν μπαίνει στη θέση του.

8.    Κρατήστε τον εφαρμοστή με τα δάκτυλά σας και τραβήξτε τον απαλά, ώστε το ταμπόν να μείνει στη θέση του και το σχοινάκι να κρέμεται έξω από το αιδοίο σας.

Πώς βάζω ταμπόν χωρίς εφαρμοστή;

1.    Πλένετε τα χέρια σας!

2.    Βγάζετε το ταμπόν από τη συσκευασία και πιάνετε το σχοινάκι του και το κουνάτε απαλά δεξιά – αριστερά και πάνω – κάτω. Έτσι δημιουργείτε μια «φωλίτσα», στην οποία μπορεί να βάλετε το δάκτυλό σας.

3.    Βάζετε το δείκτη σας μέσα στη «φωλίτσα». Έτσι το δάκτυλό σας θα παραμείνει καθαρό.

4.    Κρατάτε το ταμπόν με το μεσαίο δάκτυλο και το δείκτη σας.

5.    Βρίσκετε μια θέση, που να είναι βολική για εσάς και παίρνετε μια βαθιά ανάσα.

6.    Με το ελεύθερο χέρι σας ανοίγετε απαλά την είσοδο του κόλπου.

7.    Εισάγετε στον κόλπο σας το ταμπόν με το δείκτη σας να είναι στραμμένος προς τη μέση σας (εικόνα 2).

8.    Όταν ο δείκτης μπει τελείως στον κόλπο, τον τραβάτε απαλά προς τα έξω και αφήνετε το σχοινάκι να κρέμεται έξω.

Πώς ξέρω, ότι το ταμπόν είναι στη σωστή θέση;

Κανονικά, αν το ταμπόν είναι στη σωστή θέση δεν θα πρέπει να το αισθάνεστε καθόλου. Αν το αισθάνεστε, τότε μάλλον δεν έχει μπει αρκετά βαθιά. Η δυσάρεστη αίσθηση, που τότε θα έχετε οφείλεται την τριβή του ταμπόν πάνω στους μυς της εισόδου του κόλπου.

Αν το αισθάνεστε και έχετε χρησιμοποιήσει ταμπόν με εφαρμοστή, τότε θα πρέπει να το βγάλετε και να χρησιμοποιήσετε καινούργιο. Στην περίπτωση πάλι, που αυτό έχει συμβεί και έχετε χρησιμοποιήσει ταμπόν χωρίς εφαρμοστή, τότε αρχικά δοκιμάστε να το σπρώξετε λίγο πιο βαθιά με το δάκτυλό σας, αν δεν διορθωθεί το πρόβλημα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε άλλο ταμπόν.

Πώς βγάζω το ταμπόν;

Κανονικά, αν το ταμπόν είναι γεμάτο βγαίνει χωρίς πρόβλημα και χωρίς πόνο:

1.    Πλένετε τα χέρια σας.

2.    Παίρνετε τη θέση, που σας βολεύει, όταν βάζετε το ταμπόν (εικόνα 3).

3.    Για να βγει το ταμπόν, οι μύες του κόλπου πρέπει να είναι χαλαροί. Γι’ αυτό πάρτε μια βαθιά ανάσα πριν το τραβήξετε. Αν είστε «άπειρη» μπορεί να αισθάνεστε μια ανησυχία, τότε μπορεί ο κόλπος σας να «σφίξει» λίγο. Στην περίπτωση αυτή, ίσως σας βοηθήσει πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία να ουρήσετε λίγο. Έτσι χαλαρώνουν οι μύες του κόλπου.

4.    Τραβήξτε το σχοινάκι. Το ταμπόν βγαίνει χωρίς αντίσταση.

5.    Το χρησιμοποιημένο ταμπόν μην το πετάξετε στην τουαλέτα, διότι δεν διαλύεται και μπορεί να βουλώσει του σωλήνες. Τυλίξτε το σε ένα χαρτί και πετάξτε το στα σκουπίδια.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Διαβάστε ακόμα:

– Πώς επιλέγω το κατάλληλο ταμπόν;

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας