Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος της ζωής της γυναίκας, που χαρακτηρίζεται από έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Η γυναίκα δεν παύει όμως να είναι γυναίκα και να ενδιαφέρεται για την εμφάνισή της. Έτσι ένα από τα ερωτήματα, που καλούμαστε να απαντήσουμε στα πλαίσια της παρακολούθησης μιας κύησης είναι: «μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου;»

Από τα λίγα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, τα οποία αφορούν την ασφάλεια της βαφής των μαλλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν έχει προκύψει κάποιος συγκεκριμένος κίνδυνος για το έμβρυο.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε τις δυσκολίες, που θα αντιμετώπιζε μια μελέτη της ασφάλειας των βαφών μαλλιών για την εγκυμοσύνη. Θα ήταν μάλλον απίθανο να καλούνταν κάποιες γυναίκες να βάψουν τα μαλλιά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου να ελέγξουμε, αν από κάτι τέτοιο θα προέκυπταν κίνδυνοι για το έμβρυο.

Επίσης υπάρχει μεγάλη ποικιλία ουσιών, που περιέχονται στις βαφές μαλλιών και ο εντοπισμός κάποιων εξ αυτών, οι οποίες θα ήταν ενδεχομένως επικίνδυνες για το έμβρυο, κάθε άλλο παρά εύκολος θα ήταν.

Υπάρχουν όμως κάποιες μελέτες, οι οποίες κατέδειξαν πως τα χημικά, που περιέχονται στις βαφές μαλλιών, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, αν η δόση είναι μεγάλη. Εντούτοις, οι δόσεις, που μελετήθηκαν, ήταν εξαιρετικά υψηλές, σε σχέση με την ποσότητα αυτών των χημικών, που περιέχονται στις βαφές.

Συνήθως συνιστάται η αναμονή μετά τη συμπλήρωση 12 εβδομάδων κύησης, οπότε και ο κίνδυνος για το έμβρυο είναι πολύ χαμηλότερος.

Αν βάφετε τα μαλλιά σας μόνη σας, καλόν είναι να φοράτε γάντια, να αφήνετε τη βαφή όσο λιγότερο χρόνο γίνεται, να εξασφαλίζετε τον επαρκή αερισμό του χώρου, όπου βρίσκεστε και να ξεπλένετε τα μαλλιά σας, αφού η βαφή σταθεροποιηθεί.

Επίσης προτιμάτε τις ανταύγειες. Με την τεχνική αυτή η βαφή απορροφάται από την τρίχα και δεν έρχεται σε επαφή με το τριχωτό της κεφαλής, στο οποίο εντοπίζεται πλήθος αγγείων. Μέσω των αγγείων αυτών υπάρχει ενδεχόμενο συστατικά της βαφής να εισέλθουν στην κυκλοφορία και να φτάσουν στο έμβρυο.

Φαίνεται, αν και τα στοιχεία, που διαθέτουμε είναι λίγα, πως οι φυτικές βαφές, όπως η χένα, είναι μια σχετικά ασφαλής εναλλακτική.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάτε πως, λόγω των ορμονικών μεταβολών της κύησης, τα μαλλιά σας είναι πιθανόν να αντιδρούν διαφορετικά απ’ ό,τι συνήθως στη βαφή. Έτσι μπορεί να απορροφούν τη βαφή ευκολότερα ή δυσκολότερα, ενώ μπορεί να γίνουν κατσαρά. Γενικά η αντίδραση των μαλλιών σας στη βαφή είναι μερικές φορές μη προβλέψιμη κατά τη διάρκεια της κύησης και καλόν είναι, πριν προχωρήσετε σε εκτεταμένη επέμβαση, να δοκιμάσετε τη βαφή σε μία τούφα. Στον τομέα αυτόν όμως περισσότερες συμβουλές θα σας δώσει ο κομμωτής ή η κομμώτριά σας.

Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί λοιπόν απόλυτη αντένδειξη για τη βαφή των μαλλιών, αλλά καλόν είναι να λαμβάνονται κάποια μέτρα ασφαλείας.

Δείτε το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με το mothersblog.gr!

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας