Μα πόσες γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν παιδί μετά τα 40;
Τα τελευταία χρόνια πολλές είναι οι γυναίκες, οι οποίες για λόγους κοινωνικούς, επαγγελματικούς ή για λόγους εκπαίδευσης, επιλέγουν να αναβάλλουν την τεκνοποίηση για αργότερα.
Ενδεικτικά είναι κάποια στατιστικά στοιχεία:
• Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Στατιστικής της Υγείας (National Center for Health Statistics), το 2012 ο αριθμός των γυναικών, που απέκτησαν το πρώτο τους παιδί σε ηλικία 35 ετών και άνω, ήταν εννέα φορές μεγαλύτερος, από τον αντίστοιχο αριθμό, που είχε καταγραφεί τα προηγούμενα 40 χρόνια
• Το ποσοστό των γυναικών, που επέλεξαν να κάνουν το πρώτο τους παιδί και είχαν ηλικία μεταξύ των 40 και των 44 ετών παρέμενε σταθερό καθ’ όλη τη δεκαετία του ’70 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’80, από το 1985 και έπειτα το ποσοστό αυτό τετραπλασιάστηκε από το 0,05% στο 0,23%.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί, πως μια γυναίκα μεγαλύτερη των 40 ετών μπορεί να φέρει εις πέρας μια εγκυμοσύνη με επιτυχία. Εντούτοις, υπάρχουν κάποιοι λόγοι επαγρύπνησης ακόμα και πριν αυτή συλλάβει, οι οποίοι συνδέονται με την ηλικία της.
Ας δούμε ποια είναι τα ενδεχόμενα προβλήματα, που μπορεί να προκύψουν πριν από αυτή καθαυτή την κύηση, αν μια γυναίκα αποφασίσει να μείνει έγκυος μετά τα 40.
Η ηλικία επηρεάζει τη γονιμότητα
Η γονιμότητα της γυναίκας – δηλαδή η ικανότητά της να συλλάβει και να φέρει εις πέρας μια κύηση – φθίνει με την ηλικία. Η φθίση (δηλαδή η «ελάττωση») της γονιμότητας φαίνεται, πως αρχίζει σταδιακά μετά τα 25 έτη (οπότε και παρουσιάζεται στατιστικά η «μέγιστη» γονιμότητα). Όμως μέχρι και τα 35 έτη αυτή είναι μάλλον μικρή – έως και ανεπαίσθητη. Μετά τα 35 το φαινόμενο αυτό γίνεται εντονότερο.
Ενδέχεται, η μειωμένη γονιμότητα να μη σχετίζεται τόσο με τη «γήρανση» της μήτρας (άλλωστε γυναίκες, που σε προχωρημένη ηλικία επέλεξαν να ξεκινήσουν κύηση με δωρεά ωαρίων, έχουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας), όσο με τη γήρανση των ωοθηκών.
Ενώ ο άνδρας παράγει συνεχώς σπερματοζωάρια από την εφηβεία κι έπειτα, μέχρι – θεωρητικά – και το γήρας, η γυναίκα έρχεται στον κόσμο με συγκεκριμένο αριθμό ανώριμων ωαρίων. Από τα ωάρια αυτά κάποια θα ωριμάσουν, ενώ τα υπόλοιπα θα καταστραφούν χωρίς ποτέ να φθάσουν στην πλήρη ωρίμανση. Από αυτά που θα ωριμάσουν λίγα είναι αυτά, που θα γονιμοποιηθούν, και από αυτά που θα γονιμοποιηθούν, ένα μεγάλο ποσοστό θα καταλήξει σε παλίνδρομη κύηση.
Έχει διατυπωθεί η άποψη, πως η «ποιότητα» των παραγόμενων ωαρίων επηρεάζεται δυσμενώς από την ηλικία της γυναίκας και αυτός είναι και ο λόγος, που η υπογονιμότητα είναι συνηθέστερη σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε, πως και οι πιθανότητες επιτυχίας των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (σπερματέγχυση και εξωσωματική γονιμοποίηση) επηρεάζονται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό από την ηλικία της γυναίκας.
Υπάρχουν ελπίδες, πως η κατάψυξη ωαρίων ενδέχεται να «παρατείνει» την αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί και επί του πρακτέου.
Οι γυναίκες μετά τα 40 είναι και πιο πιθανό να παρουσιάζουν συνοδές παθήσεις (π.χ. διαβήτη ή πίεση), οι οποίες επηρεάζουν δυσμενώς έτι περαιτέρω τη γονιμότητά τους.
Είναι αυξημένες οι πιθανότητες η γυναίκα να παρουσιάζει χρόνιες παθήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιπλοκές σε μια ενδεχόμενη κύηση.
Τέτοιες παθολογίες είναι:
• Σακχαρώδης διαβήτης
• Χρόνια υπέρταση
• Γενικότερα παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος
• Παχυσαρκία
• Παθήσεις των νεφρών
Οι παθολογίες αυτές συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών κατά την κύηση όπως:
• Παλίνδρομη κύηση (αποβολή)
• Εμφάνιση συγγενών ανωμαλιών στο μωρό (δηλαδή ανατομικών ανωμαλιών, που είναι παρούσες ήδη από τον τοκετό)
• Υπέρταση κύησης
• Προεκλαμψία
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στην παχυσαρκία. Σε πρόσφατη μελέτη εξετάσθηκε η επιρροή της παχυσαρκίας στη εξέλιξη της εγκυμοσύνης σε γυναίκες με ηλικίας από 40 έτη και άνω τη στιγμή του τοκετού. Η μελέτη αυτή περιελάμβανε 52.249 γυναίκες ηλικίας 20 με 29 ετών και 1.231 γυναίκες με ηλικία 40 και άνω με μονήρεις κυήσεις.
Μεταξύ των παχύσαρκων γυναικών στην ηλικιακή ομάδα των 40 ετών και άνω καταγράφηκαν υψηλότερες πιθανότητες για καισαρική τομή, υπέρταση κύησης, προεκλαμψία, σακχαρώδη διαβήτη κύησης, πρόωρο τοκετό πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης, πρόωρο τοκετό πριν τη συμπλήρωση 28 εβδομάδων κύησης, ενώ τα νεογνά τους είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστούν εισαγωγή στη μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών σε σχέση με τις μη παχύσαρκες γυναίκες.
Εντούτοις, φαίνεται πως οι υγιείς παχύσαρκες γυναίκες, που επιλέγουν να τεκνοποιήσουν μετά τα 40 έτη, μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα για καισαρική τομή, σακχαρώδη διαβήτη κύησης, υπέρταση κύησης και προεκλαμψία, μειώνοντας το Δείκτη Μάζας Σώματος (Body Mass Index – BMI) σε επίπεδα φυσιολογικά πριν από την σύλληψη.
Γενικά, είναι καλή πρακτική να έχει επιτευχθεί το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα στα πλαίσια της αντιμετώπισης τέτοιων παθήσεων πριν από τη σύλληψη, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών κατά την κύηση.
Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο θέμα εγκυμοσύνης σας απασχολεί!
Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών το οποίου ανήκουμε!
Ακούστε το podcast της σχετικής συνέντευξης, που δώσαμε στη γλυκιά διευθύντρια του mothersblog.gr Μαργαρίτα Νικολάου στις 7 Μαρτίου 2022!
Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!
Διαβάστε ακόμα:
– Εγκυμοσύνη στα 40: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αφού μείνετε έγκυος
– Η καισαρική τομή είναι πιο συνηθισμένη σε γυναίκες άνω των 40
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας