Η 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 11 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 11 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 9 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Δείτε ΕΔΩ τι συμβαίνει με το έμβρυο κατά την 12η εβδομάδα της κύησης!

Πώς περνάει ο καιρός! Για πότε είδατε για πρώτη φορά θετικό test κύησης, για πότε φτάσατε στο τέλος του πρώτου τριμήνου! Φυσικά κάποιες από εσάς θα παρατηρήσετε, πως ο καιρός δεν πέρασε και τόσο εύκολα με τα διάφορα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου να σας ταλαιπωρούν. Δεν ήταν ευχάριστο να αισθάνεστε συνέχεια ναυτία, να αποστρέφεστε το φαγητό ή να κάνετε και εμετό.

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως, αλλά όχι πάντα, έχουν αρχίσει να υποχωρούν στο στάδιο αυτό της κύησης. Δυστυχώς όμως κατά τη 12η εβδομάδα της κύησης τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα, που βρίσκονται σε αποδρομή, όπως λέμε στην ιατρική ορολογία για τα συμπτώματα, που υποχωρούν, «αντικαθίστανται» συχνά από άλλα εξίσου ενοχλητικά συμπτώματα.

Έτσι αρκετές γυναίκες, που βρίσκονται στο στάδιο αυτό της κύησης αναφέρουν οπισθοστερνικό καύσος, τις γνωστές μας καούρες, και ορθοστατική υπόταση. Τι συμβαίνει όμως και εμφανίζονται αυτές οι ενοχλητικές καταστάσεις;

Ο ένοχος είναι η προγεστερόνη, η οποία παράγεται σε μεγάλες ποσότητες από τον πλακούντα. Η ορμόνη αυτή δρα πάνω στον σφιγκτήρα του οισοφάγου, ο οποίος δεν είναι παρά ένας μυϊκός δακτύλιος, που εντοπίζεται στο σημείο ένωσης του οισοφάγου με το στομάχι. Η λειτουργία του μυϊκού αυτού δακτυλίου είναι ο αποκλεισμός των καυστικών υγρών του στομάχου μέσα σε αυτό. Επομένως, όταν ο σφιγκτήρας αυτός χαλαρώνει υπό την επίδραση της προγεστερόνης τα καυστικά αυτά υγρά βρίσκουν δίοδο προς τον οισοφάγο, ιδιαίτερα όταν η γυναίκα βρίσκεται σε ανάκληση. Όμως ο ιστός, που καλύπτει εσωτερικά την κοιλότητα του στομάχου είναι προστατευμένος έναντι της δράσης των καυστικών αυτών υγρών, κάτι που δεν ισχύει και για τον ιστό, που καλύπτει εσωτερικά τον οισοφάγο. Κατά συνέπεια όταν τα καυστικά υγρά του στομάχου εισέλθουν στον οισοφάγο ασκούν ερεθιστική δράση επ’ αυτού και εσείς αισθάνεστε καούρες.

Η προγεστερόνη όμως «ευθύνεται» και για την ορθοστατική υπόταση, διότι με τη δράση της προκαλεί διεύρυνση των αγγείων, που οδηγούν το αίμα στη μήτρα και στη συνέχεια στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Έτσι παρατηρείται μια ελαφρά μείωση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο. Για το λόγο αυτό μερικές φορές ίσως να αισθανθείτε ζάλη, όταν δοκιμάσετε να σηκωθείτε απότομα από ένα κάθισμα ή από το κρεβάτι.

Τέλος στην 12η εβδομάδα της κύησης η μήτρα σας έχει πλέον το μέγεθος ενός μικρού πεπονιού και αρχίζει σιγά σιγά να προβάλλει πάνω από τα οστά της λεκάνης. Μερικές από εσάς μάλιστα ίσως να αρχίσατε να παρατηρείτε και ένα μικρό «φούσκωμα» στην κοιλιά σας, ενώ τα παντελόνια και οι φούστες, που φορούσατε μέχρι εχθές, ίσως να μην σας είναι πλέον και τόσο άνετα.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας