Η 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 12 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 12 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 10 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Δείτε ΕΔΩ τι συμβαίνει με το έμβρυο κατά την 13η εβδομάδα της κύησης!

Η 13η εβδομάδα της κύησης είναι και η τελευταία του πρώτου τριμήνου. Δηλαδή σε μία εβδομάδα μπαίνετε στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας!

Το πέρασμα από το ορόσημο αυτό προκαλεί μεγάλη ανακούφιση, καθότι οι πιθανότητες αποβολής με την έναρξη του δευτέρου τριμήνου μειώνονται δραματικά. Έτσι αίρεται μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες, που ταλανίζει τόσο τις μέλλουσες μαμάδες, όσο και τους μέλλοντες μπαμπάδες.

Οι περισσότερες από εσάς, που αντιμετώπιζαν έντονα συμπτώματα τις κύησης, όπως ναυτία και εμέτους ήδη αισθάνονται πολύ καλύτερα. Υπάρχουν όμως και οι γυναίκες, που ανήκουν σε μια μειοψηφία, οι οποίες πρέπει να περιμένουν τον τέταρτο ή ακόμα και τον πέμπτο μήνα, για να αισθανθούν πραγματικά καλύτερα.

Κάποιες ίσως παρατηρήσετε ένα υποκίτρινο υδαρές υγρό να διαρρέει από τις θηλές σας. Μην ανησυχείτε! Πρόκειται για το πύαρ ή πρωτόγαλα (λατινικά colostrum). Το πρωτόγαλα είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό είδος γάλακτος, το οποίο σε μερικές περιπτώσεις ξεκινάει να παράγεται από τους μαστούς ήδη από τον τρίτο μήνα. Η εκροή του από τη θηλή δεν αποτελεί σημείο παθολογίας, απλά ίσως χρειαστεί να πάρετε μέτρα προκειμένου να μη λεκιάζεται ο στηθόδεσμος. Επομένως ίσως να χρειαστεί να προμηθευτείτε ειδικά επιθέματα για τις θηλές.

Η άνοδος των επιπέδων στο αίμα των ορμονών της κύησης, αλλά και η αύξηση της ροής του αίματος στα όργανα της λεκάνης, σε συνδυασμό με την άρση του φόβου αποβολής, μπορεί να επηρεάσει θετικά την διάθεσή σας για σεξουαλική επαφή. Υπάρχουν μάλιστα και γυναίκες, οι οποίες κατά τη διάρκεια της κύησης, μάλλον λόγω ορμονικών παραγόντων, έρχονται πιο εύκολα σε οργασμό κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης. Η σεξουαλική επαφή κατά την κύηση κατά κανόνα δεν απαγορεύεται, εκτός, αν συντρέχουν ειδικές παθολογίες.

Τα ορμονικά ερεθίσματα αφενός και η αυξημένη αιμάτωση των οργάνων της λεκάνης αφετέρου, έχουν συχνά μια ακόμη συνέπεια, προκαλούν αύξηση των κολπικών εκκρίσεων. Τα παραγόμενα κολπικά υγρά έχουν διάφορες αποχρώσεις, αλλά συνήθως λαμβάνουν υπόλευκο χρώμα, είναι σχεδόν άοσμα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν αποτελούν σημείο ανησυχίας. Καλόν όμως είναι να τα αναμένετε, ώστε να αποφύγετε το ενοχλητικό λέκιασμα του εσώρουχου, χρησιμοποιώντας κατά περίπτωση ένα σερβιετάκι.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας