Η 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 15 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 15 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 13 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Δείτε ΕΔΩ τι συμβαίνει με το έμβρυο κατά την 16η εβδομάδα της κύησης!

Στην κοιλιά σας πλέον είναι εμφανές ένα εξόγκωμα, «φωνάζει» εγκυμοσύνη και όχι πρόσληψη βάρους. Η μήτρα σας έχει ξεπεράσει το άνω όριο, των οστών της λεκάνης σας και η κορυφή της, ο «θόλος», όπως ονομάζεται, εντοπίζεται περίπου στη μέση της απόστασης μεταξύ των οστών της λεκάνης σας και του ομφαλού.

Οι ορμόνες της κύησης εξάλλου, που τόσο ταλαιπώρησαν μερικές από εσάς κατά το πρώτο τρίμηνο, αφού προκάλεσαν ναυτίες και εμέτους, πλέον δρουν υπέρ σας! Έτσι δίνουν στο δέρμα σας και στα μαλλιά σας μια λάμψη, που αποπνέει υγεία.

Πολλές από εσάς, όχι όμως όλες, θα αισθανθείτε την ερωτική σας διάθεση να εντείνεται. Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν δεν υπάρχουν αντενδείξεις, όχι μόνο δεν απαγορεύεται, αλλά έχει ευεργετική επίπτωση στην διάθεσή σας και στη καλλιέργεια σχέσης οικειότητας με το σύντροφό σας. Κάποιες από εσάς μάλιστα, ίσων να συνειδητοποιήσουν, πως μπορούν πιο εύκολα να φτάσουν σε οργασμό, ο οποίος είναι μια χαρά, που δεν χρειάζεται να στερηθείτε κατά τη διάρκεια της κύησης.

Παρ’ όλο που οι περισσότερες από εσάς έχουν αφήσει πίσω τα προβλήματα του πρώτου τριμήνου, δυστυχώς υπάρχουν, μικρές ευτυχώς, ενοχλήσεις, που μπορεί να σας χαλάσουν τη μέρα. Έτσι συχνά η ρινική συμφόρηση, που συνήθως αρχίζει νωρίτερα, κατά τη 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, μπορεί να γίνει εντονότερη.

Γενικά είμαστε σχετικά συντηρητικοί στην χορήγηση των κλασσικών ρινικών αποσυμφορητικών εκνεφωμάτων (sprays) κατά τη διάρκεια της κύησης, εκτός αν η κατάσταση γίνει πολύ δύσκολη. Εντούτοις, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η κατάσταση αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά με την χρήση φυσιολογικού ορού.

Τέλος υπάρχουν γυναίκες, οι οποίες αισθάνονται για πρώτη φορά τις εμβρυϊκές κινήσεις κατά τη διάρκεια της 16ης εβδομάδας τη κύησης. Συνήθως είναι οι γυναίκες, που δεν διανύουν την πρώτη τους κύηση και έχουν προτέρα εμπειρία ή κυοφορούν δίδυμα. Μη βιάζεστε λοιπόν και μην ανησυχείτε, αν δεν «ακούσατε» ακόμα το μωρό σας, συνήθως η στιγμή αυτή έρχεται μετά τη 18η εβδομάδα ή ακόμα και μετά την 20η εβδομάδα.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας