Η 19η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 18 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 18 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 16 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Δείτε ΕΔΩ τι συμβαίνει με το έμβρυο κατά την 19η εβδομάδα της κύησης!

Οι περισσότερες από εσάς έχουν ήδη «νιώσει» για πρώτη φορά το μωράκι τους να κινείται μέσα στη μήτρα. Μάλιστα πλέον ίσως να μπορείτε να ξεχωρίσετε, αν το μέλος του μωρού σας, που σας εκπλήσσει με την κίνησή του κάθε φορά, είναι πόδι ή χέρι.

Κάποιες γυναίκες κατά τη 19η εβδομάδα της εγκυμοσύνης αρχίζουν να παρατηρούν αλλαγές στο δέρμα τους, οι οποίες είναι ενίοτε ενοχλητικές.

Στο πρόσωπο ίσως αρχίσουν να εμφανίζονται περιοχές με πιο σκούρα απόχρωση, οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στο πάνω χείλος, στα μάγουλα και στο μέτωπο. Οι σκούρες αυτές περιοχές δίνουν στο πρόσωπό σας μια χαρακτηριστική όψη, η οποία ονομάζεται «προσωπείο ή μάσκα της εγκυμοσύνης».

Σκουρόχρωμες περιοχές του δέρματος δεν παρατηρούνται μόνο στο πρόσωπο, αλλά και στη θηλαία άλω στους μαστούς, στις μασχάλες και στο εσωτερικό των μηρών, αλλά και στα χείλη του αιδοίου.

Χαρακτηριστική είναι και η εμφάνιση της «μέλαινας γραμμής», η οποία διατρέχει κατά μήκος την κοιλιά και ξεκινάει από το άνω όριο της ηβικής σύμφυσης και καταλήγει στον ομφαλό, χωρίς όμως να αποκλείεται να προχωρήσει και μέχρι το στέρνο.

Συχνά εξάλλου σκούρα απόχρωση σε αυτό το στάδιο της κύησης λαμβάνουν και οι φακίδες ή οι ουλές, που φέρετε στο δέρμα σας.

Η σκούρα αυτή απόχρωση του δέρματος οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής της χρωστικής, που ονομάζεται μελανίνη. Η μελανίνη παράγεται από κάποια εξειδικευμένα κύτταρα, τα οποία ονομάζονται μελανοκύτταρα και αντιδρούν με τον τρόπο αυτό στα ορμονικά ερεθίσματα της κύησης.

Οι αλλαγές της απόχρωσης του δέρματος συνήθως αναστρέφονται αυτόματα μετά από τον τοκετό, αλλά μπορεί να γίνουν πιο έντονες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μετά από έκθεση στον ήλιο. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας.

Κατά τη 19η εβδομάδα της κύησης συχνά εμφανίζεται αυτό, που ονομάζουμε, «οπισθοστερνικό καύσος», δηλαδή καούρες, οι οποίες αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση με προσοχή στις διατροφικές συνήθειες ή με χρήση αντιόξινων.

Τέλος δεν είναι σπάνιο αρκετές γυναίκες να υποφέρουν από κράμπες ειδικά στα κάτω άκρα, οι οποίες είναι μεν ενοχλητικές, αλλά σε γενικές γραμμές δεν εμπνέουν ανησυχία.

 

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας