Η 23η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 22 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 22 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 20 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Δείτε ΕΔΩ τι συμβαίνει με το έμβρυο κατά την 23η εβδομάδα της κύησης!

Πλέον βάζετε σταθερά βάρος. Το επιπλέον βάρος οφείλεται αφενός στο μωράκι σας, που μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς μαζί με όλο το σύστημα, που υποστηρίζει την ανάπτυξη αυτή, δηλαδή τη μήτρα, τον πλακούντα και τα αμνιακά υγρά, αφετέρου στην αύξηση της αποθήκευσης λίπους στο σώμα σας και στην κατακράτηση υγρών.

Η κατακράτηση υγρών συνδέεται κατά βάση με τις ορμονικές αλλαγές, που συντελούνται στο σώμα σας και προάγουν την παραγωγή επιπλέον υγρών, ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη του μωρού. Έχει μάλιστα υπολογιστεί πως στο τέλος της κύησης το 25% του επιπλέον βάρους οφείλεται σε αυτήν ακριβώς την κατακράτηση υγρών.

Η κατακράτηση υγρών σε συνδυασμό με την πίεση, που η μήτρα ασκεί στα αγγεία, που αιματώνουν τα κάτω άκρα και δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αίματος, ενδέχεται να προκαλέσουν τη δημιουργία οιδημάτων και κιρσών σε αυτά, αλλά και αιμορροΐδων.

Παράλληλα, τα ορμονικά ερεθίσματα συχνά προκαλούν και μεταβολές στο χρωματισμό του δέρματός σας. Έτσι αρχίζει να εμφανίζεται η λεγόμενη μέλαινα γραμμή στην κοιλιά σας. Πρόκειται για μια γραμμή με χρώμα σκούρο καφέ, η οποία εκτείνεται από το αιδοίο σας μέχρι τον ομφαλό, χωρίς όμως να αποκλείεται να φτάσει μέχρι και το στέρνο. Παράλληλα κάποιες από εσάς ίσως να παρατηρήσουν, πως η θηλαία άλως σε αμφότερους τους μαστούς λαμβάνει μια πιο σκούρα απόχρωση, ενώ το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με τις φακίδες, που ενδεχομένως έχετε στο σώμα σας. Συχνή είναι επίσης η εμφάνιση σκουρόχρωμων σχηματισμών στα μάγουλα, στο μέτωπο και το πιγούνι σας, τις γνωστές πανάδες, οι οποίες δίνουν στο πρόσωπό σας μια χαρακτηριστική όψη, η οποία ονομάζεται «προσωπείο της εγκυμοσύνης».

Όλες αυτές οι αλλαγές οφείλονται στη δράση των ορμονών της κύησης σε κάποια κύτταρα του δέρματός σας, που ονομάζονται μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν τη χρωστική ουσία μελανίνη σε αυξημένες ποσότητες.

Σε γενικές γραμμές οι χρωματικές αυτές αλλαγές, αν και είναι συχνά ενοχλητικές, δεν χρειάζεται να σας προκαλούν ανησυχία, αφού δε συνδέονται συνήθως με κάποια παθολογία. Εξάλλου λίγες εβδομάδες μετά την κύηση, συνήθως οι σχηματισμοί αυτοί υποστρέφουν και το δέρμα σας αποκτά τον προηγούμενο χρωματισμό του.

Θα άξιζε στο σημείο αυτό να αναφέρουμε, πως οι σχηματισμοί αυτοί ενδέχεται να γίνουν εντονότεροι, μετά από έκθεση στον ήλιο. Για το λόγω αυτό, αλλά και γιατί το δέρμα σας κατά την κύηση είναι πιο ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία, συνιστάται η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας το καλοκαίρι.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας