Η 5η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 4 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 4 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 2 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Δείτε ΕΔΩ τι συμβαίνει με το έμβρυο κατά την 5η εβδομάδα της κύησης!

Αν είστε από τις γυναίκες με σταθερό κύκλο, τότε στο στάδιο αυτό της κύησης έχετε ήδη διαπιστώσει καθυστέρηση στην έλευση της έμμηνου ρύσης. Έχετε πια αρχίσει και έχετε βάσιμες υποψίες, πως μπορεί να είστε έγκυος! Ήρθε η ώρα να επιβεβαιώσετε τις υποψίες σας!

Τα επίπεδα της β-χοριακής γονιδοτροπίνης στο αίμα σας είναι πλέον αρκετά υψηλά, ώστε να ανιχνεύονται με σχετική ευχέρεια από ένα τυπικό test κύησης, που μπορείτε να προμηθευτείτε από οποιοδήποτε φαρμακείο. Ήρθε επομένως η ώρα να επισκεφθείτε το φαρμακοποιό σας και να ζητήστε ένα τέτοιο test….

Φυσικά ο πιο ακριβής τρόπος επιβεβαίωσης της αρχόμενης κύησης είναι η μέτρηση των επιπέδων β-χοριακής στο αίμα σας. Η εξέταση αυτή μπορεί να γίνει στο μικροβιολογικό εργαστήριο της γειτονιάς σας και μπορεί να δώσει στο μαιευτήρα σας χρήσιμες πληροφορίες.

Αντίθετα οι γυναίκες με ασταθή κύκλο είναι πιθανό να μην έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει στο σώμα τους. Οι γυναίκες αυτές μένουν να αναρωτιούνται σε τι οφείλονται τα συμπτώματα, που αντιμετωπίζουν.

Η αρχόμενη κύηση συνδέεται με μια σειρά αβληχρών συμπτωμάτων, δηλαδή συμπτωμάτων σχετικά χαμηλής έντασης. Η συμπτωματολογία αυτή είναι όμως αρκετά «αόριστη», με την έννοια πως δεν είναι ειδική για την κύηση και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δηλωτική καταστάσεων ανεξάρτητων από εγκυμοσύνη.

Κλασσικό τέτοιο σύμπτωμα, και ιδιαίτερα ενοχλητικό θα μπορούσε να πει κανείς, είναι οι ναυτίες, οι οποίες συχνά συνδυάζονται με επεισόδια έμετου. Υπάρχουν στατιστικές, που υποδηλώνουν πως ποσοστό ίσως και μέχρι 40% των γυναικών αναφέρουν ναυτίες στα πρώτα στάδια της κύησης. Οι ναυτίες αυτές συνδυάζονται συχνά με αλλοιώσεις στην αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης. Έτσι μυρωδιές και τροφές, που σας ήταν ευχάριστες, τώρα σας προκαλούν συχνά αηδία.

Συχνά ήδη από την 5η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, κάποιες γυναίκες αναφέρουν και την εκροή από τον κόλπο υγρών. Τα κολπικά αυτά υγρά είναι συχνά δηλωτικά της αρχόμενης κύησης.

Συχνά τέλος στην αρχή της κύησης ενδέχεται να αισθάνεστε έντονη κόπωση, ενώ και η διάθεσή σας μπορεί να παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις.

Φυσικά, ακόμα η εγκυμοσύνη σας δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή από τους γύρω σας. Ίσως το μόνο, που θα παρατηρήσει ο περίγυρός σας, αν δεν επιλέξετε να ανακοινώσετε εσείς το ευτυχές γεγονός, θα είναι κάποιες αλλαγές στις συνήθειές σας. Για παράδειγμα, ίσως παρατηρήσουν, πως πλέον δεν πίνετε οινοπνευματώδη ή ακόμα – ακόμα πως κόψατε το κάπνισμα, ειδικά αυτό θα ήταν ευχής έργον, αφού θα ωφελήσει τόσο εσάς την ίδια, όσο και το έμβρυο.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας