Είσαστε έγκυος και έχετε διαβάσει και ακούσει τα πάντα για τις δυσκολίες της περιόδου αυτής της ζωής σας! Γνωρίζετε για τον πόνο στη μέση, για τα πρησμένα πόδια και για τη συχνουρία…. Ξαφνικά όμως κάπου στα μέσα του δευτέρου τριμήνου, αρχίζετε να αισθάνεστε τα χέρια σας να μουδιάζουν…. Τι συμβαίνει πάλι; Πιθανότατα ανήκετε στις γυναίκες αυτές, που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσιάζουν συμπτώματα του λεγόμενου Συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα.

Το Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα χαρακτηρίζεται από αιμωδίες (μουδιάσματα) των δακτύλων και κυρίως του αντίχειρα, του δείκτη, του μέσου και του παράμεσου καθώς και παραισθησίες (μυρμηγκιάσματα) στα δάκτυλα αυτά. Σε κάποιες δε περιπτώσεις υφίσταται και πραγματικός πόνος, ο οποίος εντοπίζεται κυρίως στην άκρα χείρα, χωρίς να αποκλείεται να αντανακλά και σε ολόκληρο το άνω άκρο, ενώ δεν είναι σπάνιο και η δύναμη του χεριού να εμφανίζεται μειωμένη και η χειραψία «αδύναμη». Έτσι ενδέχεται να αναφερθεί δυσκολία στο σήκωμα αντικειμένων, όπως ένα ποτήρι για παράδειγμα. Τα συμπτώματα αυτά είναι δε εντονότερα κατά τις νυχτερινές ώρες.

Το Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται κατά κόρον σε ανθρώπους, που βρίσκονται μπροστά στον υπολογιστή για πολλές ώρες, ιδίως αν δεν λαμβάνεται μέριμνα οι καρποί να είναι ευθειασμένοι κατά τη δακτυλογράφηση.

Εντούτοις, τα συμπτώματα, που χαρακτηρίζουν το σύνδρομο αυτό, εμφανίζονται και μεταξύ των εγκύων με συχνότητα, που κυμαίνεται ανάλογα με τη μελέτη μεταξύ του 25% και του 50%. Οι πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου αυτού εξάλλου κατά την κύηση αυξάνονται, αν είχε εμφανιστεί και σε παρελθούσα κύηση ή αν υπάρχει σχετικό οικογενειακό ιστορικό.

Πώς όμως προκαλούνται τα συμπτώματα του Συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα;

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι, όπως άλλωστε και υποδηλώνει ο όρος, ένας σωλήνας, ένα πέρασμα δηλαδή στον καρπό, εκ του οποίου διέρχονται οι τένοντες των μυών, που κάμπτουν τα δάκτυλα και το μέσο νεύρο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη νεύρωση της παλαμιαίας επιφάνειας του αντίχειρα, του δείκτη, του μέσου και του μισού παράμεσου. Το «δάπεδο» του σωλήνα αυτού ορίζεται από τα οστά του καρπού, ενώ η «οροφή» του από μία ταινία ελαστικού ιστού, που ονομάζεται εγκάρσιος καρπιαίος σύνδεσμος (βλ. εικόνα).

 

 

 

Αν για κάποιο λόγο ασκηθεί πίεση στο μέσο νεύρο, τότε εμφανίζονται τα συμπτώματα, που χαρακτηρίζουν το Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Η δε ένταση των συμπτωμάτων αυτών είναι ανάλογη με την ένταση της πίεσης πάνω στο μέσο νεύρο.

Χαρακτηριστική κατά την κύηση είναι η κατακράτηση υγρών. Η χαρακτηριστικότερη έκφανση του φαινομένου αυτού είναι η εμφάνιση οιδημάτων στα κάτω άκρα. Οίδημα κατά την κύηση όμως ενδέχεται να έχουμε και στην περιοχή του καρπιαίου σωλήνα. Έτσι ασκείται πίεση στο μέσο νεύρο και εμφανίζονται τα σχετικά συμπτώματα.

Τα καλά νέα είναι, πως σπάνια τα συμπτώματα κατά την κύηση είναι τόσο έντονα, ώστε να χρειαστεί επέμβαση, ενώ συνήθως αυτά εξαφανίζονται εντός τριμήνου από τον τοκετό.

Τι μπορεί όμως να γίνει, για να ανακουφιστείτε όσο ακόμα είστε έγκυος;

Καταρχήν, εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στον κατά το δυνατόν μετριασμό της κατακράτησης υγρών, που είναι και η γενεσιουργός αιτία του συνδρόμου κατά την κύηση. Έτσι δίνουμε προσοχή στην επαρκή ενυδάτωση, ενώ περιορίζουμε την κατανάλωση αλατιού.

Αν η εργασία σας απαιτεί τη χρήση υπολογιστή, δώστε έμφαση στην σωστή θέση των καρπών, οι οποίοι πρέπει να είναι ευθειασμένοι και οι αγκώνες να βρίσκονται υψηλότερα από την άκρα χείρα. Υπάρχουν μάλιστα και ανατομικά σχεδιασμένα πληκτρολόγια, τα οποία θέτουν τους καρπούς στην ορθή θέση.

Φυσικά, καλόν είναι να αποφύγετε κινήσεις, που θέτουν τον καρπό σε τάση, όταν αυτός είναι κεκαμμένος. Έτσι, αν γυμνάζεστε, αποφύγετε για παράδειγμα το στατικό ή το ελλειπτικό ποδήλατο.

Ανακούφιση, μπορεί να βρείτε και αν χρησιμοποιείτε κάποιο περικάρπιο, που περιορίζει την κάμψη του καρπού και μετριάζει το οίδημα, αφού ασκεί ήπια πίεση στην περιοχή. Σε κάποιες περιπτώσεις συνιστάται και η χρήση σκληρού κηδεμόνα, που στηρίζει τον καρπό σας ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου, οπότε και είναι πιθανό να κρατήσετε τον καρπό σας σε κάμψη, χωρίς να το αντιληφθείτε, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μερικές γυναίκες επωφελούνται και από την εφαρμογή πάνω στον καρπό παγοκύστης ή αν βάλουν τα χέρια τους μέσα σε κρύο νερό καθώς και αν κάνουν ήπιες μαλάξεις στην περιοχή του καρπού.

Υπάρχουν και κάποιες ασκήσεις, που ενδεχομένως να βοηθήσουν στον περιορισμό των συμπτωμάτων. Οι ασκήσεις αυτές περιλαμβάνουν την ήπια κάμψη και έκταση του καρπού, καθώς και αργές περιστροφικές κινήσεις της άκρας χείρας. Φυσικά, αν νιώσετε πόνο, όσο κάνετε τις ασκήσεις αυτές, τότε σταματήστε αμέσως.

Τέλος, αν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά, ενδέχεται να συσταθεί και η χορήγηση αναλγητικής αγωγής, η οποία όμως είναι συμβατή με την κύησης.

Το Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι λοιπόν αρκετά σύνηθες κατά την εγκυμοσύνη, αν και δεν είναι από τα πλέον γνωστά προβλήματα, που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κατά την ευαίσθητη αυτήν περίοδο. Ευτυχώς, τα συμπτώματα παρουσιάζουν συνήθως αυτόματη ύφεση μετά τον τοκετό και σπάνια απαιτείται η επέμβαση κάποιου εξειδικευμένου ιατρού.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας