Η 17η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 16 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 16 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό. Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 14 εβδομάδες μέχρι και τις 14 εβδομάδες και 6 ημέρες.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μικρό πρόσωπο του εμβρύου έχει πλέον χαρακτηριστικά «ανθρώπινα» σε μικρογραφία. Αν και τα βλέφαρά του είναι ακόμα κλειστά, τα μάτια του μπορούν και κουνιούνται. Έχουν αρχίσει και σχηματίζονται τόσο τα φρύδια του, όσο και οι βλεφαρίδες!

Πολλοί γονείς εντυπωσιάζονται, όταν κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφικού ελέγχου ακούνε την καρδιά του εμβρύου, αιφνιδιάζονται από το πόσο γρήγορα χτυπάει. Η καρδιακή συχνότητα σε αυτήν την εβδομάδα της κύησης κυμαίνεται μεταξύ των 140 και των 150 παλμών το λεπτό, είναι δηλαδή περίπου διπλάσια από αυτή ενός ενήλικα.

Ο σκελετός γίνεται σταδιακά πιο σκληρός, καθότι αρχικά αποτελούνταν από πιο μαλακό χόνδρο, ο οποίος σταδιακά αντικαθίσταται από σκληρό οστό.

Ο ομφάλιος λώρος, ο οποίος και αποτελεί τη «γραμμή ζωής» του εμβρύου, που το συνδέει με τον πλακούντα, εμφανίζεται πιο στιβαρός.

Στο στάδιο αυτό της κύησης, αρχίζει κάτω από το δέρμα του εμβρύου να αποθηκεύεται λίπος, η ποσότητα του οποίου θα συνεχίσει να αυξάνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στον τοκετό το λίπος θα αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού βάρους του μωρού σας. Ο λιπώδης ιστός είναι εξαιρετικά σημαντικός, διότι αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας για το νεογνό, ενώ είναι απαραίτητος και για τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας του μικρού του σώματος.

Στο δέρμα του εμβρύου αρχίζουν να σχηματίζονται οι λεγόμενοι ιδρωτοποιοί αδένες, μέσω των οποίων αργότερα το μωράκι θα ιδρώνει.

Το μωράκι για εσάς θα είναι πάντα ξεχωριστό. Κατά τη διάρκεια της 17ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης όμως το μωράκι αποκτά ένα ακόμη «ξεχωριστό» χαρακτηριστικό: στα ακροδάκτυλά του, τόσο στα χέρια, όσο και στα πόδια, αρχίζουν να σχηματίζονται τα δακτυλικά του αποτυπώματα, που θα το ακολουθήσουν για την υπόλοιπή του ζωή!

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το βάρος του εμβρύου είναι περίπου 140 γραμμάρια, δηλαδή όσο το βάρος τριών μέτριων αβγών, ενώ το μήκος του, όπως αυτό μετράται από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι τον κόκκυγα (την ουρίτσα δηλαδή) είναι περίπου 13 εκατοστά και μόλις που χωράει στην παλάμη του χεριού σας!

Δείτε ΕΔΩ πώς αλλάζει η ζωή σας στην 17η εβδομάδα της κύησης!

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας