Η 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 27 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 27 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό. Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 25 εβδομάδες μέχρι και τις 25 εβδομάδες και 6 ημέρες.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης

Το μωράκι σας συνεχίζει να μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς, ενώ παράλληλα εξελίσσονται και οι αισθήσεις του. Στο στάδιο αυτό σιγά σιγά το βλαστάρι σας αρχίζει να λαμβάνει και την τελική θέση πριν από τον τοκετό. Συνήθως το κεφαλάκι του εντοπίζεται χαμηλά στη μήτρα, κοντά στον τράχηλο, ο οποίος βέβαια είναι υπό φυσιολογικές συνθήκες ακόμα κλειστός.

Η καρδούλα του πλέον ακούγεται πιο δυνατά. Μερικές φορές μάλιστα, αν ο σύντροφός σας τύχει και ακουμπήσει το αφτί του στο κατάλληλο σημείο, θα μπορέσει να την ακούσει να χτυπά. Τώρα η καρδιά μπορεί να ακουστεί ακόμα και με ένα κοινό στηθοσκόπιο, ενώ μέχρι πρότινος αυτό ήταν εφικτό μόνο με τη χρήση υπερηχογράφου ή ειδικού μηχανήματος, το οποίο ο ιατρός σας χρησιμοποιούσε στον τακτικό έλεγχο της πορείας της εγκυμοσύνης σας. Εδώ όμως καλό θα ήταν να γίνει ξεκάθαρο, πως μόνη σας με το σύντροφό σας δεν είναι πάντα εύκολο να ακούσετε την καρδιά του μωρού, χρειάζεται και πείρα για να εντοπιστεί το συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο η ακρόαση είναι εφικτή, για να βρεθεί όπως λέμε η «εστία» ακρόασης της καρδιάς. Επομένως σε περίπτωση, που δεν καταφέρετε να ακούσετε την καρδιά του μωρού σας, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε!

Το μωράκι σας αναπτύσσει συνεχώς καινούργιες «δεξιότητες». Μπορεί πια να βήξει, να κάνει έντονες θηλαστικές κινήσεις με τα χείλη του, ενώ συχνά το νιώθετε να έχει λόξιγκα, αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι πως έχει βελτιωθεί σημαντικά η ικανότητά του να αναπνέει.

Μία ακόμα «ικανότητα», με την οποία «πειραματίζεται» το μωράκι σας, είναι και το να ανοίγει και να κλείνει τα μάτια του. Η κινήσεις αυτές θα του είναι πολύ χρήσιμες, όταν με το καλό το πάρετε στην αγκαλιά σας, διότι με αυτές διατηρείται υγρή η επιφάνεια των ματιών του, ενώ απομακρύνονται από την επιφάνεια ματιών του ξένα σώματα και σκόνη, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Σημαντική είναι και η ανάπτυξη του εγκεφάλου στην 28η εβδομάδα της κύησης. Συγκεκριμένα εντυπωσιακή ανάπτυξη παρουσιάζουν οι περιοχές αυτές του εγκεφάλου, οι οποίες φαίνεται πως συνδέονται με τις λεγόμενες «ανώτερες λειτουργίες» του εγκεφάλου, όπως είναι η συνείδηση. Οι περιοχές αυτές είναι ο φλοιός του εγκεφάλου και ο θάλαμος, οι οποίες πλέον φαίνεται πως παρουσιάζουν σημαντική δραστηριότητα.

Μάλιστα υπάρχουν μελέτες, που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα, πως η ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου του εμβρύου σε αυτό το στάδιο της κύησης παρουσιάζει ομοιότητες με την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου ενός ανθρώπου, ο οποίος ονειρεύεται. Μπορεί με άλλα λόγια, όπως εσείς ονειρεύεστε το μωράκι σας, που θά ‘ρθει, και αυτό να ονειρεύεται εσάς!

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 37,6 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 1005 γραμμάρια. Επομένως την επόμενη φορά, που θα αγοράσετε αλεύρι σε συσκευασία του ενός κιλού, μπορείτε να σκεφτείτε, πως περίπου τόσο ζυγίζει και το μωράκι σας στην 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης! Τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο.

 

Δείτε ΕΔΩ πώς αλλάζει η ζωή σας στην 28η εβδομάδα της κύησης!

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας