ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ

Ο ΙΑΤΡΟΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΑΡΘΡΑ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

VIDEOS

ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Ας δούμε τις βασικές αρχές του μηχανισμού παραγωγής γάλακτος στο θηλασμό…

Δύο είναι τα μέρη του σώματος, τα οποία κατά βάσιν «συνεργάζονται», για να επιτευχθεί η παραγωγή γάλακτος:

•    ο εγκέφαλος και συγκεκριμένα δύο «ιδιαίτερες» περιοχές του εγκεφάλου, που ονομάζονται Υποθάλαμος και Υπόφυση

•    ο μαστός και συγκεκριμένα οι μαστικοί αδένες του και φυσικά οι γαλακτοφόροι πόροι, οι οποίοι συρρέουν στη θηλή και εξ αυτών εκρέει το γάλα στο στόμα του μωρού κατά το θηλασμό.

Τι είναι η Προλακτίνη;

Η Προλακτίνη είναι ορμόνη,  η οποία παράγεται από μία περιοχή του εγκεφάλου, που ονομάζεται Υπόφυση.

Η ορμόνη αυτή έχει εξέχουσα θέση στο μηχανισμό παραγωγής γάλακτος κατά το θηλασμό.

Πώς δρα η Προλακτίνη;

Ο μαστικός αδένας, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα αποτελείται από λοβούς, στους οποίους και παράγεται το γάλα από εξειδικευμένα κύτταρα. Το γάλα στη συνέχεια εισέρχεται στους γαλακτοφόρους πόρους, που «συρρέουν» στη θηλή, από την οποία και εκρέει φθάνοντας στο μωρό.

Τι είναι η Ωκυτοκίνη;

Η Ωκυτοκίνη είναι μία ορμόνη, που παράγεται σε μία εξειδικευμένη περιοχή του εγκεφάλου, η οποία ονομάζεται Υποθάλαμος.

Ο Υποθάλαμος, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα γειτνιάζει με μία άλλη περιοχή του εγκεφάλου, που ονομάζεται Υπόφυση. Οι δύο αυτές περιοχές βρίσκονται σε στενή σύνδεση μεταξύ τους μέσω νεύρων και αγγείων. Η Ωκυτοκίνη μεταφέρεται μέσω των αγγείων αυτών από τον Υποθάλαμο στην Υπόφυση, από την οποία και τελικώς εκκρίνεται, ώστε να δράσει στο σώμα.

Ας δούμε έναν όρο, που θα χρειαστούμε παρακάτω: Τι είναι τα αντανακλαστικά;

Ο ορισμός λαμβάνεται αυτούσιος από την Εγκυκλοπαίδεια «Πάπυρος – Larousse – Britannica»: «Με τον όρο αντανακλαστικό εννοούμε την αυτόματη (άμεση) και ακούσια απάντηση ενός οργάνου (μυός ή αδένα) σε κάποιο ερέθισμα, το οποίο παραλαμβανόμενο από έναν υποδοχέα, προκαλεί, με τη μεσολάβηση νευρώνων, την αντίδραση ενός εκτελεστικού στοιχείου ή τέλεση (τελική κινητική πλάκα στους μυς, εκκριτικό κύτταρο στους αδένες).»

Ο θηλασμός είναι μία πολύ τρυφερή στιγμή στη σχέση της μητέρας με το μωρό, συχνά όμως, είναι πηγή άγχους ειδικά, αν πρόκειται για μητέρες, οι οποίες μόλις απέκτησαν το πρώτο τους παιδί. Είναι εντυπωσιακό πόσο το άγχος αυτό αμβλύνεται, αν κάποιος δείξει στη νέα μητέρα πώς κρατάνε το μωρό κατά το θηλασμό!

Είναι σημαντικό η μητέρα να μάθει πώς θα καθοδηγήσει το μωρό της αποτελεσματικά ώστε να πιάσει σωστά τη θηλή στο στόμα του. Το σωστό πιάσιμο της θηλής αφενός εξασφαλίζει έναν άνετο θηλασμό τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό, αφετέρου προστατεύει τις θηλές από ερεθισμούς, οι οποίοι αποτελούν και ένα από τα συχνότερα προβλήματα, που αναφέρουν οι θηλάζουσες μητέρες.

Ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα, που η νέα μητέρα αντιμετωπίζει κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι οι ερεθισμένες θηλές. Το πρόβλημα αυτό είναι ακόμα πιο συνηθισμένο σε γυναίκες, που μόλις απέκτησαν το πρώτο τους παιδί και αποτελεί πηγή άγχους και επιβάρυνσης της ψυχολογίας τους.

Αλλάζουν οι διατροφικές ανάγκες της γυναίκας κατά το θηλασμό;

Τόσο αυτή καθαυτή η εγκυμοσύνη, όσο και ο τοκετός θέτουν σε δοκιμασία αφενός την ψυχική ισορροπία της γυναίκας, αφετέρου τις σωματικές της αντοχές.

Η δοκιμασία αυτή μάλιστα δεν τελειώνει με την άφιξη του νέου μέλους της οικογενείας. Αντιθέτως!

Η μαστίτις κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα. Πρόκειται για μία επώδυνη φλεγμονή του μαστού, η οποία εμφανίζεται συνήθως εντός των τριών πρώτων μηνών του θηλασμού, αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και αργότερα. Συχνά, αν δεν αντιμετωπιστεί, οδηγεί σε πρόωρο απογαλακτισμό του μωρού.

Καταρχάς, για πόσο καιρό πρέπει να θηλάζει μία γυναίκα;

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ. – World Health Organization/ W.H.O.), ο αποκλειστικός θηλασμός πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες, προκειμένου να επιτευχθεί η ιδανική ανάπτυξή του νεογνού. Από το χρονικό αυτό σημείο κι έπειτα χρειάζεται να χορηγούνται στο μωρό συμπληρωματικές τροφές ανάλογα με την ηλικία του, ενώ ο θηλασμός μπορεί να συνεχίζεται παράλληλα ακόμα και για διάστημα μεγαλύτερο των 2 ετών.

Η λοχεία είναι μια περίοδος της ζωής της γυναίκας, στην οποία εισέρχεται αφού οι ψυχικές και σωματικές της αντοχές έχουν δοκιμαστεί από την εγκυμοσύνη, αλλά και τον τοκετό. Για το λόγο αυτό της αναγνωρίζεται, τόσο από την παράδοση, όσο και από την κοινωνία, αλλά και από την Πολιτεία το δικαίωμα να αναπαυθεί για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Μία μικρή σχετικά μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Cellular and Infection Microbiology στις 5 Φεβρουαρίου του 2015 αναδεικνύει ένα ακόμα πλεονέκτημα του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού. Φαίνεται πως ο αποκλειστικός θηλασμός καθιστά πιο ομαλή την μετάβαση στην κατανάλωση από το βρεφος στερεών τροφών.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Έχετε κολπική ξηρότητα, ακράτεια ούρων ή αντιμετωπίζετε πόνο στη σεξουαλική επαφή;

 

Οι υπέρηχοι HIFU είναι η ΜΟΝΙΜΗ λύση για εσάς! (ενημερωθείτε ΕΔΩ)

 

 

 ΑΛΛΑΞΤΕ τη ζωή σας! 

Κλείστε ΤΩΡΑ το ραντεβού σας ΕΔΩ! 

Bρείτε μας στο You Tube!

Ακολουθήστε μας στο Facebook!