ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ

Ο ΙΑΤΡΟΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΑΡΘΡΑ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

VIDEOS

ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Ας δούμε τις βασικές αρχές του μηχανισμού παραγωγής γάλακτος στο θηλασμό…

Δύο είναι τα μέρη του σώματος, τα οποία κατά βάσιν «συνεργάζονται», για να επιτευχθεί η παραγωγή γάλακτος:

•    ο εγκέφαλος και συγκεκριμένα δύο «ιδιαίτερες» περιοχές του εγκεφάλου, που ονομάζονται Υποθάλαμος και Υπόφυση

•    ο μαστός και συγκεκριμένα οι μαστικοί αδένες του και φυσικά οι γαλακτοφόροι πόροι, οι οποίοι συρρέουν στη θηλή και εξ αυτών εκρέει το γάλα στο στόμα του μωρού κατά το θηλασμό.

Τι είναι η Προλακτίνη;

Η Προλακτίνη είναι ορμόνη,  η οποία παράγεται από μία περιοχή του εγκεφάλου, που ονομάζεται Υπόφυση.

Η ορμόνη αυτή έχει εξέχουσα θέση στο μηχανισμό παραγωγής γάλακτος κατά το θηλασμό.

Πώς δρα η Προλακτίνη;

Ο μαστικός αδένας, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα αποτελείται από λοβούς, στους οποίους και παράγεται το γάλα από εξειδικευμένα κύτταρα. Το γάλα στη συνέχεια εισέρχεται στους γαλακτοφόρους πόρους, που «συρρέουν» στη θηλή, από την οποία και εκρέει φθάνοντας στο μωρό.

Τι είναι η Ωκυτοκίνη;

Η Ωκυτοκίνη είναι μία ορμόνη, που παράγεται σε μία εξειδικευμένη περιοχή του εγκεφάλου, η οποία ονομάζεται Υποθάλαμος.

Ο Υποθάλαμος, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα γειτνιάζει με μία άλλη περιοχή του εγκεφάλου, που ονομάζεται Υπόφυση. Οι δύο αυτές περιοχές βρίσκονται σε στενή σύνδεση μεταξύ τους μέσω νεύρων και αγγείων. Η Ωκυτοκίνη μεταφέρεται μέσω των αγγείων αυτών από τον Υποθάλαμο στην Υπόφυση, από την οποία και τελικώς εκκρίνεται, ώστε να δράσει στο σώμα.

Ας δούμε έναν όρο, που θα χρειαστούμε παρακάτω: Τι είναι τα αντανακλαστικά;

Ο ορισμός λαμβάνεται αυτούσιος από την Εγκυκλοπαίδεια «Πάπυρος – Larousse – Britannica»: «Με τον όρο αντανακλαστικό εννοούμε την αυτόματη (άμεση) και ακούσια απάντηση ενός οργάνου (μυός ή αδένα) σε κάποιο ερέθισμα, το οποίο παραλαμβανόμενο από έναν υποδοχέα, προκαλεί, με τη μεσολάβηση νευρώνων, την αντίδραση ενός εκτελεστικού στοιχείου ή τέλεση (τελική κινητική πλάκα στους μυς, εκκριτικό κύτταρο στους αδένες).»

Πόσο συχνό πρόβλημα είναι η κολπική ξηρότητα μετά τον τοκετό;

Η περίοδος της λοχείας είναι μία ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματική περίοδος της ζωής της γυναίκας, καθότι δοκιμάζονται τόσο οι σωματικές, όσο και η ψυχικές της αντοχές. Ο οργανισμός της βρίσκεται σε διαδικασία «επανόδου στην κανονικότητα» μετά την εγκυμοσύνη, ενώ οι ευθύνες της φροντίδας του νέου μέλους της οικογενείας απορροφούν σε σημαντικό βαθμό την ενέργεια και το χρόνο της.

Με όλα αυτά, που συμβαίνουν στη ζωή της, φυσικό είναι η προσοχή της νέας μαμάς να αποσπασθεί σε κάποιο βαθμό από τις δικές της ανάγκες και τα όποια δικά της προβλήματα.

Ένα από τα προβλήματα αυτά είναι και η κολπική ξηρότητα, που εμφανίζεται πολλές φορές μετά τον τοκετό, η οποία μάλιστα φαίνεται, πως ενισχύεται από το θηλασμό. Η συχνότητα της κολπικής ξηρότητας μετά τον τοκετό φαίνεται, πως έχει μάλλον υποτιμηθεί, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες παραλείπουν να την αναφέρουν, είτε γιατί η προσοχή τους είναι στραμμένη στο μωρό, είτε γιατί αισθάνονται μάλλον άβολα να συζητήσουν ένα τέτοιο το θέμα.

Ο θηλασμός είναι μία πολύ τρυφερή στιγμή στη σχέση της μητέρας με το μωρό, συχνά όμως, είναι πηγή άγχους ειδικά, αν πρόκειται για μητέρες, οι οποίες μόλις απέκτησαν το πρώτο τους παιδί. Είναι εντυπωσιακό πόσο το άγχος αυτό αμβλύνεται, αν κάποιος δείξει στη νέα μητέρα πώς κρατάνε το μωρό κατά το θηλασμό!

Είναι σημαντικό η μητέρα να μάθει πώς θα καθοδηγήσει το μωρό της αποτελεσματικά ώστε να πιάσει σωστά τη θηλή στο στόμα του. Το σωστό πιάσιμο της θηλής αφενός εξασφαλίζει έναν άνετο θηλασμό τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό, αφετέρου προστατεύει τις θηλές από ερεθισμούς, οι οποίοι αποτελούν και ένα από τα συχνότερα προβλήματα, που αναφέρουν οι θηλάζουσες μητέρες.

Ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα, που η νέα μητέρα αντιμετωπίζει κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι οι ερεθισμένες θηλές. Το πρόβλημα αυτό είναι ακόμα πιο συνηθισμένο σε γυναίκες, που μόλις απέκτησαν το πρώτο τους παιδί και αποτελεί πηγή άγχους και επιβάρυνσης της ψυχολογίας τους.

Αλλάζουν οι διατροφικές ανάγκες της γυναίκας κατά το θηλασμό;

Τόσο αυτή καθαυτή η εγκυμοσύνη, όσο και ο τοκετός θέτουν σε δοκιμασία αφενός την ψυχική ισορροπία της γυναίκας, αφετέρου τις σωματικές της αντοχές.

Η δοκιμασία αυτή μάλιστα δεν τελειώνει με την άφιξη του νέου μέλους της οικογενείας. Αντιθέτως!

Τι είναι η μαστίτιδα;

Με τον όρο αυτόν αναφερόμαστε στην εμφάνιση μίας επώδυνης φλεγμονής του μαστού. Η μαστίτιδα συνήθως εμφανίζεται εντός των πρώτων 3 μηνών από την έναρξη του θηλασμού. Εντούτοις, δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και αργότερα, ακόμα και όταν η γυναίκα βρίσκεται σε διαδικασία διακοπής του θηλασμού.

Η μαστίτιδα θεωρείται μία από τις κυριώτερες αιτίες διακοπής του θηλασμού, ειδικά αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα, ει δυνατόν εν τη γενέσει της.

Έπαθα μαστίτιδα… μήπως είναι επικίνδυνη για το μωρό; Μήπως πρέπει να διακόψω το γάλα;

Στατιστικά, η μαστίτιδα είναι ίσως η συνηθέστερη αιτία διακοπής του θηλασμού, κυρίως διότι η μητέρα απογοητεύεται και ενδεχομένως η ήδη βεβαρημένη ψυχολογία της να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω εξαιτίας της ιδιαίτερα ενοχλητικής συμπτωματολογίας.

Εντούτοις, το μωρό δεν κινδυνεύει, αν η μαστοί σας παρουσίασαν αυτή τη φλεγμονή. Αντίθετα, ο θηλασμός είναι εν πολλοίς και η βάση της αντιμετώπισης της δύσκολης αυτής κατάστασης.

Καταρχάς, για πόσο καιρό πρέπει να θηλάζει μία γυναίκα;

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ. – World Health Organization/ W.H.O.), ο αποκλειστικός θηλασμός πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 6 μήνες, προκειμένου να επιτευχθεί η ιδανική ανάπτυξή του νεογνού. Από το χρονικό αυτό σημείο κι έπειτα χρειάζεται να χορηγούνται στο μωρό συμπληρωματικές τροφές ανάλογα με την ηλικία του, ενώ ο θηλασμός μπορεί να συνεχίζεται παράλληλα ακόμα και για διάστημα μεγαλύτερο των 2 ετών.

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Έχετε κολπική ξηρότητα, ακράτεια ούρων ή αντιμετωπίζετε πόνο στη σεξουαλική επαφή;

 

Οι υπέρηχοι HIFU και η έγχυση ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ είναι η ΜΟΝΙΜΗ λύση για εσάς! (ενημερωθείτε ΕΔΩ)

 

 

 ΑΛΛΑΞΤΕ τη ζωή σας! 

Κλείστε ΤΩΡΑ το ραντεβού σας ΕΔΩ! 

Bρείτε μας στο You Tube!

Ακολουθήστε μας στο Facebook!