Ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα, που η νέα μητέρα αντιμετωπίζει κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι οι ερεθισμένες θηλές. Το πρόβλημα αυτό είναι ακόμα πιο συνηθισμένο σε γυναίκες, που μόλις απέκτησαν το πρώτο τους παιδί και αποτελεί πηγή άγχους και επιβάρυνσης της ψυχολογίας τους.

Το πιο συνηθισμένο αίτιο της κατάστασης αυτής είναι το λανθασμένο πιάσιμο της θηλής στο στόμα του μωρού. Το λανθασμένο πιάσιμο της θηλής έχει ως αποτέλεσμα την τριβή της από τη γλώσσα του μωρού κατά τις θηλαστικές κινήσεις και τον ερεθισμό της. Συχνά και μόνο το σωστό πιάσιμο της θηλής είναι αρκετό για την αντιμετώπιση του ερεθισμού των θηλών.
Φυσικά υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις, που ο ερεθισμός των θηλών συνδέεται με κάποια δερματική μόλυνση από κάποιο μύκητα ή μικρόβιο και σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί τοπική θεραπεία με το κατάλληλο σκεύασμα, το οποίο θα χορηγηθεί μετά από εξέταση της περιοχής.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η περιποίηση των θηλών. Καταρχήν καλόν είναι να αποφεύγεται το πλύσιμο των θηλών με σαπούνι. Το σαπούνι μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα των θηλών. Η ξηρότητα σχετίζεται με απώλεια ελαστικότητας των θηλών και έτσι αυτές γίνονται πιο ευαίσθητες σε τραυματισμούς κατά το θηλασμό. Αρκεί η έκπλυσή τους με χλιαρό νερό.
Ένας φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρηθεί η καλή υγεία των θηλών είναι η επάλειψή τους μετά του πέρατος του θηλασμού με μικρή ποσότητα μητρικού γάλακτος. Το γάλα αυτό αφήνεται να στεγνώσει πάνω στη θηλή.
Εξάλλου, στο εμπόριο κυκλοφορούν και διάφορες κρέμες και γέλες κατάλληλες τόσο για τη διατήρηση της ενυδάτωσης των θηλών, όσο και για την καταπράυνση των ερεθισμών τους.
Συχνά ο ερεθισμός των θηλών προέρχεται και από την κακή χρήση του στηθόδεσμου. Ο στηθόδεσμος δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτός, διότι αυτό μπορεί να επιτείνει τον ερεθισμό των θηλών.
Επίσης μερικές φορές χρησιμοποιούνται κάποια προστατευτικά επιθέματα (pads), τα οποία είναι από πλαστικό και δεν αφήνουν το δέρμα να αναπνέει. Το δέρμα της θηλής είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, ειδικά κατά τον θηλασμό και καλόν είναι να έρχεται σε επαφή μόνο με βαμβακερά υφάσματα ή επιθέματα, που επιτρέπουν την αναπνοή του δέρματος. Επίσης αν γίνεται χρήση επιθεμάτων, αυτά θα πρέπει να αλλάζονται τακτικά, ώστε να μην συγκρατούν υγρασία, η οποία προδιαθέτει για μολύνσεις από μύκητες.
Οι ερεθισμένες θηλές είναι ένα πρόβλημα, που μπορεί να επιβαρύνει την ψυχολογία της νέας μητέρας. Εντούτοις, ευτυχώς είναι από τα προβλήματα, που έχουν λύσεις και δεν πρέπει να στερεί τη χαρά του θηλασμού και να αποτελεί πρόσκομμα στο δεσμό μητέρας και βρέφους, που ο θηλασμός κτίζει.

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

 

Δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο iatropedia.gr