Για τα οφέλη του θηλασμού έχουν γραφτεί πολλά και ευτυχώς σήμερα και στην Ελλάδα το θέμα αυτό έχει αρχίσει να λαμβάνει την προσοχή, που του αρμόζει, αφού η ενημέρωση έχει γίνει πιο στοχευμένη, ενώ και το κράτος άρχισε πλέον να παρέχει στη θηλάζουσα και την απαραίτητη νομική προστασία. Μία πρόσφατη μελέτη ανέδειξε ένα ακόμα όφελος από το θηλασμό, τη προστασία, που παρέχει από την εκδήλωση Λευχαιμίας στα παιδιά.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό JAMA Pediatrics στο τεύχος Ιουνίου 2015 (JAMA Pediatr. 2015;169(6):e151025. doi:10.1001/jamapediatrics.2015.1025) .

Η εκδήλωση διαφόρων μορφών καρκίνου, αποτελεί την κυρίαρχη αιτία θανάτου παιδιών και εφήβων στον αναπτυγμένο κόσμο και η Λευχαιμία αποτελεί το 30% των περιπτώσεων αυτών. Η αιτιολογία εκδήλωσης Λευχαιμίας είναι άγνωστη.

Οι συντάκτες της μελέτης αυτής συνέλεξαν μετά από ενδελεχή έρευνα σε μεγάλες βάσεις δεδομένων, επιστημονικά άρθρα εκδοθέντα μεταξύ του Ιανουαρίου του 1960 και του Δεκεμβρίου του 2014. Τα άρθρα αυτά καταπιάνονταν με τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ του θηλασμού και της παιδικής Λευχαιμίας.

Ο συνολικός αριθμός των παιδιών, που συμπεριλαμβάνονταν σε αυτές τις μελέτες ήταν περίπου 27.000, σε 10.000 από τα οποία είχε εκδηλωθεί Λευχαιμία.

Οι ερευνητές συμπέραναν πως ο θηλασμός για 6 ή περισσότερους μήνες οδηγεί σε μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης παιδικής Λευχαιμίας κατά 19% σε σύγκριση με παιδιά, που θήλασαν για μικρότερο διάστημα ή καθόλου.

Επίσης από τα στοιχεία φαίνεται πως παιδιά που θήλασαν κάποια στιγμή, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διάρκεια του θηλασμού, είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν λευχαιμία σε σχέση με παιδιά, που δεν θήλασαν καθόλου.

Τα οφέλη του θηλασμού είναι λοιπόν πολλαπλά και φαίνεται πως ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να τα εντοπίσουμε σε όλη τους την έκταση.

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας