Η 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 13 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 13 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 11 εβδομάδες και 6 ημέρες!

Δείτε ΕΔΩ τι συμβαίνει με το έμβρυο κατά την 14η εβδομάδα της κύησης!

Καλωσορίσατε στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης! Κατά γενική ομολογία το δεύτερο τρίμηνο είναι και μάλλον η καλύτερη περίοδος της κύησης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα δυσάρεστα συμπτώματα της εγκυμοσύνης έχουν υποχωρήσει. Έτσι η ναυτία και οι έμετοι είναι πλέον σπάνιοι ή έχουν εξαφανιστεί εντελώς και η όρεξη για φαΐ έχει αρχίσει και επανέρχεται.

Μαζί με την όρεξη έχει αρχίσει και επανέρχεται και η ενέργειά σας. Η κόπωση, που μέχρι τώρα αισθανόσασταν είναι σαφώς λιγότερο ενοχλητική.

Οι μαστοί σας έχουν μεν αρχίσει να δείχνουν μεγαλύτεροι, αλλά τώρα είναι λιγότερο ευαίσθητοι και λιγότερο οιδηματώδεις.

Επίσης η κοιλιά, στις περισσότερες περιπτώσεις έχει αρχίσει πλέον να φουσκώνει σιγά σιγά, καθότι η μήτρα είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να ξεπεράσει τα οστά της λεκάνης, που την έκρυβαν.

Όλα καλά λοιπόν! Κάνουν όμως αρκετά συχνά την εμφάνισή τους κάποια νέα προβληματάκια, τα οποία ίσως αποτελέσουν εστία ενόχλησης.

Καταρχήν αρκετές γυναίκες στο στάδιο αυτό της κύησης αναφέρουν ένα «περίεργο» άλγος στην κοιλιά, το οποίο εντοπίζεται λίγο πιο χαμηλά από τον ομφαλό και εκατέρωθεν της μέσης γραμμής της κοιλιάς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις το άλγος αυτό δεν είναι εστία ανησυχίας. Συνδέεται με την τάση στην οποία υπόκεινται οι λεγόμενοι στραγγύλοι σύνδεσμοι. Οι σύνδεσμοι αυτοί είναι κατ’ ουσίαν δύο ταινίες από έναν ιστό, που ονομάζεται συνδετικός ιστός και κρατάνε τη μήτρα στη θέση της. Όσο όμως η μήτρα μεγαλώνει, οι σύνδεσμοι αυτοί «τεντώνονται» και περισσότερο και έτσι εμφανίζεται το άλγος αυτό. Ο πόνος των στρογγύλων συνδέσμων μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, αλλά συνήθως κάνει αισθητή την παρουσία του, όταν αλλάζετε κάπως απότομα τη θέση σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος αυτός υποχωρεί, αν ξαπλώσετε με σηκώσετε τα πόδια σας ψηλά, ακουμπώντας τα σε ένα μαξιλάρι.

Επίσης έχει παρατηρηθεί πως κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου της κύησης, η γυναίκα είναι κάπως πιο ευαίσθητη στο κρυολόγημα, στη γρίπη ή σε άλλες λοιμώξεις. Φαίνεται πως η ευαισθησία αυτή συνδέεται με κάποια ορμονικά ερεθίσματα, τα οποία καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε αυτό να μην «επιτεθεί» στο αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Όμως μην ανησυχείτε! Η ευαισθησία αυτή δεν είναι σε γενικές γραμμές ιδιαίτερα αισθητή. Για να προστατευθείτε από ενδεχόμενες λοιμώξεις αρκεί να λαμβάνεται κάποια απλά μέτρα υγιεινής, όπως είναι το επιμελές πλύσιμο των χεριών και ο καλός αερισμός των χώρων. Αν παρ’ όλα αυτά αντιμετωπίσετε κάποια λοίμωξη, ο ιατρός σας θα μπορέσει να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί.

Πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της 14ης εβδομάδας της κύησης αρχίζουν να βιώνουν το λεγόμενο φαινόμενο “baby brain”. Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στη συγκέντρωση και αδύνατη μνήμη. Η κατάσταση αυτή είναι τόσο συνηθισμένη, που μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογική και δεν σημαίνει πως υπάρχει πραγματική έκπτωση των πνευματικών λειτουργιών. Απλά φαίνεται, πως η κύηση οδηγεί σε μία αναδιάταξη των προτεραιοτήτων και θέματα, που μέχρι πριν φάνταζαν σημαντικά, έχουν πλέον χάσει τη σημασία τους.

Τέλος, δεν είναι σπάνιο κατά το δεύτερο τρίμηνο κάποιες γυναίκες να παραπονιούνται πως η μύτη τους έχει την τάση να βουλώνει ή ακόμα και να ματώνει. Επιστημονικά, οι δύο αυτές καταστάσεις περιγράφονται με τους όρους ρινική συμφόρηση και επίσταξη αντίστοιχα. Και η δύο αυτές καταστάσεις ενδέχεται να συνδέονται με την φυσιολογική αύξηση του όγκου του αίματος, που κυκλοφορεί στις αρτηρίες και στις φλέβες σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας