Το κοιλιακό άλγος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι πηγή έντονης ανησυχίας για τη μέλλουσα μητέρα. Ευτυχώς όμως είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συνδέεται με ενδεχόμενη παθολογία της κύησης ή με άλλη παθολογία. Αυτή καθεαυτή η εγκυμοσύνη μάλιστα συχνά αποτελεί το ίδιο το αίτιο του κοιλιακού άλγους.

Συχνά το κοιλιακό άλγος συνδέεται με τις αντιδράσεις της μήτρας. Η μήτρα, μέσα στην οποία μεγαλώνει προστατευμένο το έμβρυο, είναι κατά βάση ένας ασκός. Τα τοιχώματα του ασκού αυτού έχουν μεγάλο πάχος και αποτελούνται κατά κύριο λόγο από μυϊκό ιστό. Το μόνο, που ο κάθε μυς γνωρίζει να κάνει, είναι να συσπάται.

Τα μυϊκά τοιχώματα της μήτρας δεν ξεφεύγουν από τον κανόνα αυτό. Όταν η μήτρα συσπάται, η έγκυος έχει την αίσθηση της κράμπας στην κοιλιά της. Συνήθως οι κράμπες αυτές δεν υπάρχει λόγος να διαταράσσουν την ηρεμία μας. Σε τι όμως οφείλονται;

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου μερικές γυναίκες αισθάνονται κοιλιακό άλγος χαμηλά στην κοιλιά, εκεί που εντοπίζεται η μήτρα. Ο πόνος αυτός σε μερικές περιπτώσεις μοιάζει με τους πόνους, που η γυναίκα αισθάνεται εν αναμονή της έμμηνου ρύσης. Στις αρχές της κύησης ο πόνος αυτός φαίνεται πως συνδέεται με την εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο. Ενδομήτριο, ονομάζεται ο ιστός, που καλύπτει εσωτερικά την κοιλότητα της μήτρας.

Ο πόνος, που συνδέεται με την εμφύτευση του εμβρύου, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα εμφανίζεται συγχρόνως με μία ήπια κολπική αιμόρροια, η οποία επίσης συνδέεται με την εμφύτευση. Χαρακτηριστικά, η αιμόρροια αυτή εμφανίζεται περίπου 10 με 14 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου, δηλαδή κατά προσέγγιση όταν η γυναίκα ούτως ή άλλως ανέμενε την έλευση της έμμηνου ρύσης. Έτσι συχνά η αιμόρροια αυτή συγχέεται με μια έμμηνο ρύση. Εντούτοις, η εκροή αίματος από τον κόλπο, όταν αυτή συνδέεται με την εμφύτευση, είναι σε γενικές γραμμές αρκετά πιο περιορισμένη σε ποσότητα σχέση με την αντίστοιχη εκροή, που παρατηρείται στην περίοδο, ενώ και η διάρκειά της ενδέχεται να είναι επίσης βραχύτερη και συνήθως δεν υπερβαίνει το διήμερο.

Επίσης, πόνο χαμηλά στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της κύησης δεν αποκλείεται να προκαλέσει και η ραγδαία αύξηση του μεγέθους του εμβρύου, ιδιαίτερα κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα της κύησης. Η αύξηση του μεγέθους του εμβρύου ασκεί πίεση στα τοιχώματα της μήτρας. Η αντίδραση των τοιχωμάτων, τα οποία αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από μυϊκό ιστό, είναι να συσπαστούν ελαφρώς. Οι ήπιες αυτές συσπάσεις γίνονται αντιληπτές από τη γυναίκα, ως άλγος.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης κατά κανόνα είναι λιγότερο πιθανό η έγκυος να αισθανθεί κοιλιακό άλγος. Μια εξαίρεση στον κανόνα αυτό είναι οι πολύδυμες κυήσεις.

Μια ακόμα όχι σπάνια εξαίρεση στον κανόνα αυτό αποτελεί ο πόνος από το λεγόμενο στρογγύλο σύνδεσμο. Οι στρογγύλοι σύνδεσμοι είναι δύο ταινίες, που αποτελούνται από μυϊκό και συνδετικό ιστό, αλλά και αγγεία, οι οποίες συμμετέχουν στην διατήρηση της θέσης της μήτρας μέσα στη λεκάνη. Η αύξηση του μεγέθους της μήτρας θέτει συχνά σε τάση τις ταινίες αυτές και έτσι προκαλείται άλγος στην κοιλιά. Το άλγος αυτό είναι συνήθως οξύ με μικρή διάρκεια και εντοπίζεται είτε δεξιά είτε αριστερά στην κοιλιακή χώρα.

Στο τρίτο τρίμηνο τέλος εμφανίζονται οι γνωστές συσπάσεις Braxton Hicks. Πρόκειται για ήπιες συσπάσεις, οι οποίες μοιάζουν ως ένα βαθμό με τις συσπάσεις του τοκετού, αλλά δεν είναι φυσικά το ίδιο επώδυνες. Οι συσπάσεις αυτές προετοιμάζουν τον τοκετό, αφού ευνοούν την προοδευτική κάθοδο του μωρού στη λεκάνη, ώστε να «πάρει θέση», εν αναμονή του μεγάλου του ραντεβού με εσάς!

Αυτή καθεαυτή η κύηση λοιπόν είναι δυνατόν να προκαλέσει πόνο στην κοιλιακή χώρα. Αυτού του είδους το άλγος δεν χρειάζεται να προκαλεί καμία ανησυχία. Το σημαντικό είναι να ξεχωρίσουμε αυτού του είδους το άλγος, από το άλγος, το οποίο συνδέεται με κάποια παθολογία της κύησης ή άλλων οργάνων στην κοιλιακή χώρα.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

 

Διαβάστε ακόμη:

Πότε το κοιλιακό άλγος είναι σημείο άμεσης επικοινωνίας με τον ιατρό;

Πότε το κοιλιακό άλγος στην εγκυμοσύνη μπορεί να συνδέεται με μια παθολογία αυτής καθαυτής της κύησης;

Πότε το κοιλιακό άλγος στην εγκυμοσύνη συνδέεται με αίτια ανεξάρτητα της αυτής καθαυτής της κύησης;

– Αιμορραγίες στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο της κύησης

 

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας