Η 4η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 3 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 3 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης!

Όμως η πραγματική ηλικία του εμβρύου στο τέλος της εβδομάδας αυτής μετρούμενη από τη γονιμοποίηση είναι 1 εβδομάδα και 6 ημέρες!

Δείτε ΕΔΩ τι συμβαίνει με το έμβρυο κατά την 3η εβδομάδα της κύησης!

Μπορεί ακόμα να μην έχετε συνειδητοποιήσει πως είστε έγκυος.

Ενδέχεται να έχετε συμπτώματα, όμοια με αυτά, που αισθάνεστε, όταν περιμένετε να έρθει η έμμηνος ρύση. Έτσι οι μαστοί σας μπορεί να είναι οιδηματώδεις και να νιώθετε έντονο το βάρος τους, ενώ δεν αποκλείεται έχετε και έντονες μεταπτώσεις στην ψυχολογία σας. Συχνά δε η διάθεσή σας στη φάση αυτή της κύησης παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις και στιγμές ηρεμίας μπορεί να εναλλάσσονται με στιγμές έντασης, χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος.

Υπάρχει και η πιθανότητα κατά την 4η εβδομάδα της κύησης να αισθάνεστε και μικρά «τσιμπιματάκια» ή «πονάκια» χαμηλά στην κοιλιά. Το σύμπτωμα αυτό είναι αρκετά σύνηθες και συνήθως δεν εμπνέει ανησυχία.

Υπό κανονικές συνθήκες στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα αναμένατε μια κανονική έμμηνο ρύση. Υπάρχει η πιθανότητα να δείτε κάποια κολπική αιμόρροια, η οποία όμως κατά κανόνα διαρκεί το πολύ 1 με 2 ημέρες, ενώ η ποσότητα του αίματος είναι ασυνήθιστα μικρή. Ενδέχεται να πρόκειται για τη λεγόμενη «αιμόρροια της εμφύτευσης» και προκαλείται, όπως άλλωστε υποδηλώνει και το όνομά της, από την εμφύτευση του αναπτυσσόμενου εμβρύου στο ενδομήτριο, δηλαδή το ειδικό «δέρμα», το οποίο καλύπτει εσωτερικά την κοιλότητα της μήτρας. Η αιμόρροια αυτή μάλιστα συχνά συγχέεται με μία κανονική έμμηνο ρύση και έτσι η γυναίκα δεν αντιλαμβάνεται, πως στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αρχόμενη κύηση. Αυτού του είδους η αιμόρροια μάλιστα φαίνεται, πως παρουσιάζεται σε ποσοστό περίπου 30% των κυήσεων.

Πολλές γυναίκες, που βρίσκονται σε διαδικασία επίτευξης κύησης βιάζονται αυτήν την εβδομάδα να εξακριβώσουν, αν οι προσπάθειές τους στέφθηκαν με επιτυχία και μεταβαίνουν σε κάποιο φαρμακείο για να προμηθευτούν ένα test κύησης. Τα tests αυτά είναι αρκετά ακριβή, αλλά στη φάση αυτή της κύησης μπορεί να βγουν αρνητικά, αν και η κύηση υφίσταται, ή όπως επισήμως λέγεται να δώσουν ένα «ψευδώς αρνητικό» αποτέλεσμα. Γι’ αυτό το λόγο, καλύτερα κάντε υπομονή και ελέγξτε ξανά μετά το πέρας περίπου 35 ημερών από την τελευταία περίοδο. Υψηλή αξιοπιστία έχει και η μέτρηση των επιπέδων της β-χοριακής στο αίμα, η οποία μπορεί να γίνει σε ένα οποιοδήποτε μικροβιολογικό εργαστήριο.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας