Πόσο συχνή είναι η οσφυαλγία στην εγκυμοσύνη;

Η οσφυαλγία, όπως «ιατρικά» ονομάζουμε τον πόνο στη μέση, είναι μια από τις συχνότερες οχλήσεις της εγκυμοσύνης.

Υπάρχουν στατιστικές, οι οποίες «ανεβάζουν» το ποσοστό των εγκύων, που θα αναφέρουν αυτό το πρόβλημα σε κάποιο στάδιο της κύησης ακόμα και στο 70%!

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται για πρώτο φορά μετά από τον πέμπτο μήνα. Τούτο φυσικά σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιες γυναίκες να αναφέρουν το πρόβλημα ακόμα και αρκετά νωρίτερα.

Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισης οσφυαλγίας στην εγκυμοσύνη;

Υπάρχουν διάφορα αίτια, τα οποία σχετίζονται με την κύηση και προδιαθέτουν για την εμφάνιση οσφυϊκού άλγους.

1.    Η έκκριση της ρελαξίνης.

Η ρελαξίνη είναι μία ορμόνη, η οποία εκκρίνεται κατά τη διάρκεια της κύησης και – μεταξύ άλλων – δρα και επί των συνδέσμων, που κρατάνε τις αρθρώσεις σταθερές. Έτσι οι σύνδεσμοι αυτοί τρόπον τινά «χαλαρώνουν» και αναλόγως χαλαρώνουν και οι αρθρώσεις.

Η χαλάρωση αυτή φαίνεται, πως είναι μέρος της «προετοιμασίας» του σώματος για τον τοκετό, αφού μεταξύ των αρθρώσεων, που χαλαρώνουν συμπεριλαμβάνονται και αυτές της λεκάνης. Έτσι η λεκάνη – θα μπορούσε να πει κανείς – «ανοίγει», οπότε διευκολύνεται και το «πέρασμα του νεογνού» κατά το φυσιολογικό τοκετό.

2.    Οι κοιλιακοί μύες βρίσκονται συνεχώς υπό τάση,

Η αυξημένη σε μέγεθος μήτρα, θέτει υπό τάση τους κοιλιακούς μυς, δηλαδή τους «τεντώνει». Οι μύες αυτοί, όσο κάποιος είναι όρθιος ή περπατά, «λειτουργούν» χωρίς να το καταλαβαίνουμε και σε συνέργεια με τους ραχιαίους μυς συμμετέχουν στη διατήρηση της όρθιας θέσης. Όταν όμως η μήτρα έχει μεγαλώσει και τους «υποβάλλει» σε συνεχή τάση, η λειτουργία των κοιλιακών μυών δυσχεραίνεται. Συνεπώς, το «έργο», που εκτός κύησης θα «μοιραζόταν» μεταξύ ραχιαίων και κοιλιακών, στην κύηση επιβαρύνει περισσότερο τους ραχιαίους μυς. Έτσι οι ραχιαίοι εμφανίζουν συχνά το λεγόμενο μυϊκό κάματο («κουράζονται»), ο οποίος συνδέεται με την οσφυαλγία.

3.    Μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος.

Το αυξημένο μέγεθος της μήτρας προκαλεί και μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος προς τα εμπρός. Η μετατόπιση αυτή επιβαρύνει έτι περαιτέρω τους ραχιαίους μυς, οι οποίοι «πασχίζουν» να αντιρροπήσουν την τάση του σώματος να καμφθεί προς τα εμπρός. Συνεπώς, αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανιστεί μυϊκός κάματος και τοπικό άλγος.

4.    Ακούσια σύσπαση των ραχιαίων μυών

Οι ραχιαίοι μύες τείνουν μερικές φορές να συσπώνται, όταν βρίσκεστε υπό ψυχολογική πίεση. Με δεδομένο, πως οι φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι και λίγες, μην εκπλαγείτε, αν κατά τις στιγμές αυτές το όποιο οσφυϊκό άλγος γίνει εντονότερο.

Ποιες γυναίκες είναι πιθανότερο να εμφανίσουν στην κύηση οσφυϊκό άλγος;

Παράγοντες, που αυξάνουν την πιθανότητα μια γυναίκα να εμφανίσει οσφυϊκό άλγος είναι:

•    Η υπέρμετρη αύξηση του βάρους
•    Η εμφάνιση οσφυϊκού άλγους σε προηγούμενη κύηση

Τι μπορώ να κάνω για να μειωθεί η πιθανότητα να εμφανίσω οσφυαλγία στην εγκυμοσύνη;

Μέτρα, που θα μπορούσαν να μειώσουν την πιθανότητα να εμφανίσετε οσφυϊκό άλγος στην εγκυμοσύνη ή τουλάχιστον να συμβάλλουν στη μείωση της έντασής του είναι:

•    Να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης.
Φυσικά πριν αρχίσετε να γυμνάζεστε είναι απαραίτητο να ενημερώσετε σχετικά τον ιατρό σας. Αν εκ του ιστορικού σας δεν προκύπτουν συγκεκριμένες αντενδείξεις, το περπάτημα και το κολύμπι, θα μπορούσαν να βοηθήσουν.

•    Να προσέχετε τη στάση του σώματός σας.
Όσο περπατάτε, καλόν είναι να προσπαθείτε να είστε κατά το δυνατόν ευθυτενής. Φυσικά αυτό με την πρόοδο της κύησης καθίσταται όλο και δυσκολότερο.

•    Μη φοράτε τακούνια

•    Προσέξτε, όταν σηκώνετε βάρος.
Γενικά λέμε, πως καλόν είναι κατά την εγκυμοσύνη να αποφεύγετε – κατά το δυνατόν – να σηκώνετε βάρος. Όμως θα τύχει να σηκώσετε – για παράδειγμα – δύο σακούλες με ψώνια. Προσπαθείτε να κατανέμετε το βάρος ισομερώς στα δύο χέρια (μία σακούλα στο ένα χέρι και μία στο άλλο).
Επίσης, όταν σηκώνετε κάτι, όσο ελαφρύ και να φαίνεται αυτό, φροντίστε να μην κάμπτετε τη μέση σας, αλλά τα γόνατά σας. Έτσι το όποιο βάρος επιβαρύνει τα πόδια σας και όχι τη μέση σας.

•    Κάντε (ή ζητήστε να σας κάνουν) μαλάξεις στους ραχιαίους μυς.

•    Τοποθετήστε στη ράχη σας χλιαρά επιθέματα.
Όμως προσέξτε να μην ακουμπά το επίθεμα απευθείας στο δέρμα, αλλά να το τυλίγετε σε κάποιο ύφασμα, μην το αφήνετε για περισσότερο από 20 λεπτά και επ’ ουδενί μην κοιμηθείτε αφήνοντας το επίθεμα στην πλάτη σας! Μπορεί να πάθετε έγκαυμα.

•    Επιλέξτε την κατάλληλη στάση ύπνου.
Φαίνεται, πως είναι καλύτερο να κοιμάστε στο πλάι με ένα ή δύο μαξιλάρια ανάμεσα από τα πόδια σας. Η στάση αυτή «χαλαρώνει» τους επιβαρυμένους ραχιαίους μυς.

•    Επιλέξτε τη σωστή στάση, όταν κάθεστε.
Ρυθμίστε κατάλληλα τη ράχη του καθίσματος, ώστε να σας παρέχει τη βέλτιστη στήριξη στη μέση και χρησιμοποιείτε κάποιο υποπόδιο.

•    Χρησιμοποιείστε κάποιο αναλγητικό.
Φυσικά τα αναλγητικά – όπως και κάθε άλλο φάρμακο – χορηγείται κατά τη διάρκεια της κύησης, μόνον κατόπιν συνεννόησης με το θεράποντα ιατρό, ώστε να επιλεγεί κάποιο, που δεν αντενδείκνυται.

Αντί επιλόγου…

Η οσφυαλγία είναι λοιπόν μία ενόχληση της εγκυμοσύνης, η οποία είναι εξαιρετικά συνήθης.

Ευτυχώς όμως σπάνια σας ακολουθεί και μετά τον τοκετό.

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο θέμα εγκυμοσύνης σας απασχολεί!

 

Διαβάστε ακόμα:

– Ισχυαλγία στην εγκυμοσύνη

– Πόσο συχνός είναι ο πόνος στην οσφύ και στην πύελο κατά την εγκυμοσύνη;

 

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας