Τι είναι η σεξουαλική απόκριση με λίγα λόγια;

Η σεξουαλική απόκριση είναι ένας όρος, με τον οποίον περιγράφουμε πώς το άτομο (εν προκειμένω η γυναίκα) αντιδρά στα ερωτικά ερεθίσματα.

Η σεξουαλική απόκριση περιλαμβάνει τόσο την ερωτική επιθυμία, η οποία – ιδανικά – προηγείται αυτής καθαυτής της γενετήσιας επαφής, όσο και τις σωματικές αντιδράσεις κατά τη σεξουαλική πράξη, οι οποίες οδηγούν στον οργασμό, αλλά και στη σεξουαλική ικανοποιηση.

Η σεξουαλική απόκριση της γυναίκας επηρεάζεται από την ηλικία της; Τι λένε τα στοιχεία;

Σήμερα υπάρχουν αρκετές μελέτες, οι οποίες συμπεριέλαβαν μεγάλους αριθμούς γυναικών και καταπιάνονται με την επιρροή της ηλικίας στην σεξουαλική απόκριση. Τα στοιχεία αρκετών εξ αυτών κατέδειξαν μικρή αύξηση του ποσοστού των γυναικών, που αναφέρουν σεξουαλική δυσλειτουργία, όσο προχωράει η ηλικία.

Πώς επηρεάζεται η ερωτική επιθυμία από την ηλικία της γυναίκας;

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ναι μεν οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας παρουσιάζουν σε γενικές γραμμές μειωμένη ερωτική επιθυμία, αλλά η μείωση αυτή της επιθυμίας δεν τους προκαλεί συναισθηματική πίεση, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις νεώτερων γυναικών.

Η γενικότερη ερωτική συμπεριφορά της γυναίκας επηρεάζεται από την ηλικία της;

Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας φαίνεται, πως εκφράζουν ισχυρότερη επιθυμία για σεξουαλική έκφραση, η οποία δεν περιλαμβάνει απαραίτητα τη γενετήσια επαφή.

Αντίθετα φαίνεται πως η ερωτική ικανοποίηση της γυναίκας σε μεγαλύτερη ηλικία συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με την αίσθηση ηρεμίας και ασφάλειας, που ο σύντροφός της της προσφέρει. Η ικανότητα του ζευγαριού να προσαρμόσει τη σεξουαλική του ζωή στις αλλαγές, που η ηλικία επιτάσσει, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σταθερότητα της σχέσης.

Πώς επηρεάζεται ο κύκλος σεξουαλικής απόκρισης τη γυναίκας από την ηλικία της;

Η ηλικία δεν επηρεάζει τη σεξουαλική απόκριση της γυναίκας μόνο στο επίπεδο της ερωτικής επιθυμίας, αλλά και στα άλλα στάδια του κύκλου σεξουαλική απόκρισης.

Όσον αφορά τη φάση της διέγερσης, η διόγκωση της κλειτορίδας και των έσω χειλέων ένεκα αύξησης της ροής του αίματος στις περιοχές αυτές είναι λιγότερο τονισμένη σε σχέση με ό,τι συνέβαινε σε νεώτερη ηλικία.

Το βασικό πρόσκομμα κατά τη διάρκεια της φάσης της διέγερσης σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας είναι η ανεπαρκής λίπανση του κόλπου, εξαιτίας της μειωμένης ή ανύπαρκτης δράσης των ωοθηκών. Η ανεπαρκής λίπανση έχει ως αποτέλεσμα τη δυσπαρευνία. Μάλιστα έχει διατυπωθεί η υπόθεση πως, αν η διείσδυση αντιμετωπίζεται από τη γυναίκα ως απολύτως απαραίτητο στοιχείο της σεξουαλικής δραστηριότητας, τότε η δυσφορία, που προκαλεί ο συνδυασμός διείσδυσης και ελλιπούς λίπανσης, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια και της ερωτικής επιθυμίας. Η συστηματική χρήση ενυδατικής ενδοκολπικής γέλης καθώς και ειδικής λιπαντικής γέλης πριν τη σεξουαλική επαφή, μπορεί να μειώσει σημαντικά τη δυσπαρευνία σε αυτές τις περιπτώσεις και να βελτιώσει τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.

Εντούτοις, η αντιμετώπιση αυτή είναι μάλλον παροδική και η βελτίωση της λίπανσης διαρκεί, όσο διαρκεί η χρήση των συγκεκριμένων σκευασμάτων. Σήμερα η σύγχρονη τεχνολογία μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε ριζικά το πρόβλημα της κολπικής ξηρότητας, που πολλές γυναίκες αναφέρουν, όσο πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση και ακόμα περισσότερες μετά από αυτήν με τους Εστιασμένους Υπερήχους Υψηλής Έντασης (High Intensity Focused Ultrasounds/ H.I.F.U.). Η συγκεκριμένη θεραπεία δίνει μακροπρόθεσμη ανακούφιση στις γυναίκες, που πάσχουν από χρόνια κολπική ξηρότητα.

Δείτε περισσότερα για τη θεραπεία με υπερήχους HIFU στο παρακάτω video.

Η γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να φθάσουν σε σεξουαλική διέγερση, ενώ μερικές φορές η διατήρηση αυτής της διέγερσης προϋποθέτει περισσότερο ερεθισμό. Έτσι και ο οργασμός επιτυγχάνεται μετά από περισσότερη προσπάθεια και συχνά δεν είναι τόσο έντονος, όσο ήταν όταν η γυναίκα ήταν νεώτερη.

Η μείωση της συχνότητας επίτευξης οργασμού με την ηλικία, αλλά και η μείωση της έντασης των οργασμών, όταν αυτοί επιτευχθούν, φαίνεται πως συνδέεται και με την μείωση του μυϊκού τόνου των μυών του περινέου. Ο τόνος των μυών του περινέου μειώνεται με την ηλικία και λόγω της μειωμένης παραγωγής ορμονών από τις ωοθήκες. Η βελτίωση του τόνου των μυών αυτών και κατ’ επέκταση η βελτίωση της ποιότητας των οργασμών μπορεί να επιτευχθεί και με τις λεγόμενες ασκήσεις περινέου (ασκήσεις Kegel).

Υπάρχουν διαφόρων ειδών ασκήσεις περινέου.  Οι ασκήσεις αυτές είναι στην πράξη μία σειρά εκουσίων συσπάσεων των μυών του περινέου, που βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών αυτών. Πρακτικά αυτό που κάνετε, αφού αδειάσετε την κύστη και όσο βρίσκεστε σε όρθια θέση, είναι να συσπάσετε τους μυς, που χρησιμοποιείτε, όταν θέλετε να κρατήσετε τα ούρα σας. Η σύσπαση αυτή, πρέπει να διαρκεί περίπου 10 δευτερόλεπτα και η άσκηση να επαναληφθεί για 10 με 15 φορές. Το ίδιο πρόγραμμα, διαρκείας περίπου 5 λεπτών, καλό είναι να επαναλαμβάνεται 2 με 3 φορές μέσα στην ημέρα.

Μπορεί να ακουστεί παράδοξο, αλλά οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας συχνά χρειάζονται λιγότερο χρόνο ηρεμίας μετά από τη σεξουαλική επαφή, προκειμένου να επανέλθουν στη φάση της σεξουαλικής διέγερσης.

Εν κατακλείδι….

Σε γενικές γραμμές η ηλικία δεν αποτελεί πραγματικό εμπόδιο στην απόλαυση υγιούς σεξουαλικής ζωής, απλά το ζευγάρι χρειάζεται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, που ο πανδαμάτωρ χρόνος επιτάσσει.

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για αναγέννηση κόλπου με υπερήχους HIFU και βελτιώστε κι εσείς τη σεξουαλική σας ζωή!

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

 

Διαβάστε ακόμα:

– Εξάψεις στην εμμηνόπαυση: Πώς επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή;

– Χορήγηση ορμονών μετά την εμμηνόπαυση για βελτίωση ερωτικής επιθυμίας

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας