Τι είναι η περιοδική αποχή;

Η μέθοδος αυτή βασίζεται στον εντοπισμό των γόνιμων ημερών της γυναίκας. Κατά τις γόνιμες ημέρες το ζευγάρι αποφεύγει την ερωτική επαφή ή χρησιμοποιεί μια άλλη μέθοδο αντισύλληψης, όπως για παράδειγμα το προφυλακτικό.

Πώς μπορεί μια γυναίκα να εντοπίσει τις «επικίνδυνες» ημέρες, ώστε να πάρει τα μέτρα της;

•    Μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν υπολογιστή γονιμότητας από αυτούς, που υπάρχουν στο διαδίκτυο
•    Μπορεί να υπολογίσει κατά προσέγγιση μόνη της τις γόνιμες («επικίνδυνες») ημέρες (ημερολογιακή μέθοδος)
•    Μπορεί να παρακολουθήσει την υφή της κολπικής βλέννης
•    Μπορεί να παρακολουθήσει τη βασική θερμοκρασία της
•    Χρήση tests ωοθυλακιορρηξίας

Πώς μπορεί μια γυναίκα να υπολογίσει μόνη της τις «επικίνδυνες» ημέρες;

Η εφαρμογή της ημερολογιακής μεθόδου βασίζεται στην καταγραφή των έμμηνων κύκλος για διάστημα 6 μηνών.

Το διάστημα από την πρώτη ημέρα της έμμηνου ρύσης μέχρι την πρώτη ημέρα της επόμενης έμμηνου ρύσης ονομάζεται μήκος του κύκλου.

Η αρχή των γόνιμων ημερών υπολογίζεται αφαιρώντας από το βραχύτερο κύκλο 18 ημέρες.

Το τέλος των γόνιμων ημερών υπολογίζεται αφαιρώντας 11 ημέρες από το μακρύτερο κύκλο.

Κατά το προκύπτον μεσοδιάστημα, το ζευγάρι επιλέγει μεταξύ της αποχής ή της χρήσης εναλλακτικής μεθόδου αντισύλληψης.

Η ημερολογιακή μέθοδος έχει εξαιρετικά χαμηλή αποτελεσματικότητα αν ο κύκλος σας είναι βραχύτερος των 26 ημερών ή μακρύτερος των 32 ημερών. Βέβαια, η ημερολογιακή μέθοδος είναι και τελείως ακατάλληλη, αν ο κύκλος σας είναι ασταθής.

Πώς η γυναίκα μπορεί να εντοπίσει τις «επικίνδυνες» ημέρες παρακολουθώντας την υφή της τραχηλικής βλέννης;

Η τραχηλική βλέννη αλλάζει υφή κάτω από την επιρροή των ορμονών, που ρυθμίζουν την έμμηνο ρύση. Την υφή της βλέννης, μπορείτε να την εκτιμήσετε εισάγοντας τα δάκτυλά σας στον κόλπο, αφού φυσικά τα έχετε πλύνει.

Έτσι μετά την έμμηνο ρύση η άνοδος των επιπέδων των οιστρογόνων αυξάνεται η έκκριση κολπική βλέννης, η οποία προοδευτικά καθίσταται πιο υδαρής, «γλιστερή» και ελαστική μέχρι να φτάσουμε στην «ημέρα της κορύφωσης της γονιμότητας», οπότε και η βλέννη έχει υφή όμοια με το λευκό του αβγού.

Στη συνέχεια η άνοδος των επιπέδων της προγεστερόνης οδηγεί σε προοδευτική μείωση της ποσότητας τραχηλικής βλέννης, η οποία καθίσταται και πιο «ξηρή».

Η ερωτική επαφή «επιτρέπεται» με σχετική ασφάλεια κατά τη διάρκεια των «ξηρών» ημερών της τραχηλικής βλέννης. Αποχή συνιστάται μετά από την «ημέρα κορύφωσης της γονιμότητας» και μέχρι και την τέταρτη ημέρα από αυτήν.

Η υφή της τραχηλικής βλέννης όμως επηρεάζεται και από ενδεχόμενη κολπίτιδα.

Πώς μπορεί μια γυναίκα να εντοπίσει τις «επικίνδυνες» ημέρες παρακολουθώντας τη βασική της θερμοκρασία;

Η βασική θερμοκρασία είναι αυτή, που καταγράφεται το πρωί αμέσως μετά την αφύπνιση και πριν κάποιος εμπλακεί σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, πριν ακόμα φάει, καπνίσει ή πιεί οτιδήποτε. Η βασική θερμοκρασία της γυναίκας παρουσιάζει, υπό την επήρεια των ορμονών, που ρυθμίζουν τον κύκλο αύξηση 0,2 με 0,5 βαθμών Κελσίου περίπου 12 ώρες από την ωοθυλακιορρηξία. Για τρεις ημέρες μετά την αύξηση αυτή της θερμοκρασίας, οι πιθανότητες για κύηση είναι σχετικά υψηλές.

Με τη μέθοδο αυτή μπορούμε να εντοπίσουμε το τέλος της γόνιμης φάσης. Την αρχή της μπορείτε να την εντοπίσετε χρησιμοποιώντας είτε την ημερολογιακή μέθοδο, είτε τη μέθοδο παρακολούθησης της τραχηλικής βλέννης.

Φυσικά η βασική θερμοκρασία δεν επηρεάζεται μόνο από την ωοθυλακιορρηξία, αλλά και από το ενδεχόμενο πυρετού.

Τι είναι τα test ωοθυλακιορρηξίας;

Πρόκειται για tests, που μπορεί κάποια γυναίκα να βρει στο φαρμακείο και μοιάζουν με τα αντίστοιχα tests κύησης. Όμως τα tests ωοθυλακιορρηξίας εντοπίζουν την παρουσία της ορμόνης LH στα πρωινά ούρα, η οποία και σηματοδοτεί την ωοθυλακιορρηξία. Η γυναίκα είναι γόνιμη για 24 ώρες περίπου μετά την στιγμή αυτή.

Και με τη μέθοδο αυτή εντοπίζεται το τέλος της γόνιμης φάσης (24 ώρες μετά το θετικό test), ενώ η αρχή της γόνιμης φάσης υπολογίζεται με βάση την ημερολογιακή μέθοδο ή τη μέθοδο παρακολούθησης της τραχηλικής βλέννης.

Τι γίνεται με τις γυναίκες, που καταλαβαίνουν πότε έχουν ωοθυλακιορρηξία;

Μερικές γυναίκες νιώθουν το λεγόμενο μεσοκυκλικό άλγος. Πρόκειται για ένα συνήθως ελαφρύ πόνο στη δεξιά ή αριστερή βουβωνική περιοχή, το οποίο και σηματοδοτεί την ωοθυλακιορρηξία. Το τέλος της γόνιμης φάσης εκτείνεται για 24 περίπου ώρες μετά το άλγος αυτό. Η αρχή της γόνιμης φάσης υπολογίζεται με βάση την ημερολογιακή μέθοδο ή τη μέθοδο παρακολούθησης της τραχηλικής βλέννης.

Είμαι «ασφαλής» σε ό,τι αφορά την ανεπιθύμητη κύηση, αν έχω ερωτική επαφή κατά την έμμηνο ρύση;

Δεν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι, που να απαγορεύουν την ερωτική επαφή κατά την έμμηνο ρύση. Εντούτοις, ακόμα και τότε δεν είστε πλήρως εξασφαλισμένες απέναντι σε μια ανεπιθύμητη κύηση.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της περιοδικής αποχής;

•    Χαμηλό κόστος
•    Δεν απαιτεί τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής
•    Δεν έχει παρενέργειες
•    Είναι άμεσα αναστρέψιμη (τη σταματάτε μόλις αποφασίσετε, πως θέλετε παιδί)

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της περιοδικής αποχής;

•    Εξαιρετικά χαμηλή αποτελεσματικότητα (Δείκτης του Pearl 24)
•    Χρειάζεται η παρακολούθηση κάποιων κύκλων (τουλάχιστον 6) πριν αρχίσει η εφαρμογή της
•    Η αποχή δεν είναι πάντα εύκολή (δυσχερής συμμόρφωση), όμως μπορούν στο ενδιάμεσο να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές μέθοδοι αντισύλληψης
•    Οι μέθοδοι αυτές δεν προστατεύουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

Δείτε και το σχετικό video, που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον ιστότοπο mothersblog.gr, στην ομάδα ειδικών του οποίου ανήκουμε!

 

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας