Λίγα λόγια για την ανατομία του αιδοίου…

Με τον όρο αιδοίο αναφερόμαστε στα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας.

Ανατομικά διακρίνουμε τα εξής μέρη:

•    Το εφήβαιο (πρόκειται για ένα έπαρμα, που δημιουργείται χάρη στη συσσώρευση υποδορίου λίπους στην περιοχή)

•    Τα δύο μεγάλα χείλη (είναι δύο επιμήκεις πτυχές του δέρματος, οι οποίες αρχίζουν από το εφήβαιο και εκτείνονται έως το περίνεο. Τα μεγάλα χείλη αφορίζου ανάμεσά τους την αιδοιική σχισμή.)

•    Τα δύο μικρά χείλη (εντοπίζονται εσωτερικά των μεγάλων χειλέων, από τα οποία και χωρίζονται με τη μεσοχειλική αύλακα. Αποτελούνται από άτριχο δέρμα ενώ διαθέτουν πλήθος σμηγματογόνων αδένων, οι οποίοι εκκρίνουν το σμήγμα, μία παχύρευστη ουσία, η οποία λιπαίνει την επιφάνειά τους.)

•    Η κλειτορίδα (αντιστοιχεί στο ανδρικό πέος και αποτελείται από το λεγόμενο στυτικό ιστό ο οποίος «γεμίζει» με αίμα, διογκώνεται και σκληραίνει κατά την ερωτική διέγερση.

•    Ο πρόδρομος του κολεού (πρόκειται για την «είσοδο» του κόλπου, όπου εντοπίζεται η ουρήθρα και αδένες, που παράγουν ουσίες, που λιπαίνουν την περιοχή)

•    Οι βολβοί του προδρόμου (πρόκειται για σχηματισμούς, οι οποίοι εντοπίζονται στη βάση των μεγάλων χειλέων εκατέρωθεν – δεξιά και αριστερά – της ουρήθρας και έχουν σχήμα αμυγδάλου, αποτελούνται από στυτικό ιστό και διογκώνονται μετά την ερωτική διέγερση)

•    Οι μεγάλοι αδένες του προδρόμου (ονομάζονται Βαρθολίνειοι αδένες και είναι μικρού μεγέθους στρογγυλοί αδένες στα πλάγια του στομίου του κόλπου, κάτω από το πίσω μέρος των μικρών χειλέων και εκκρίνουν βλέννη για την ύγρανση του κόλπου κατά την συνουσία)

Παρακάτω έχουμε δύο σχηματικές απεικονίσεις των μερών αυτών.

Πώς είναι το αιδοίο στη γέννηση;

Αμέσως μετά τον τοκετό και κατά τις πρώτες ημέρες του νεογνού, τα μεγάλα χείλη παρουσιάζονται διογκωμένα.

Αυτό ίσως να δημιουργήσει κάποια ανησυχία στη νέα μαμά. Όμως πρόκειται για φυσιολογική κατάσταση. Η διόγκωση των ιστών αυτών οφείλεται καταρχάς στη διάβαση του νεογνού από το γεννητικό σωλήνα κατά το φυσιολογικό τοκετό, η οποία προκαλεί σε κάποιο βαθμό διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή, το οποίο «λιμνάζει» εκεί.

Συμμετοχή στη διόγκωση των ιστών αυτών φαίνεται, πως έχουν και οι ορμόνες, στο αίμα της μητέρας, που ασκούν τη δράση τους εκεί, όσο το μωρό είναι μέσα στη μήτρα.

Οι διόγκωση των μεγάλων χειλέων του θήλεος νεογνού υποχωρεί σταδιακά εντός ολίγων ημερών από τον τοκετό.

Πώς αλλάζει το αιδοίο στην εφηβεία;

Όσο πλησιάζει η στιγμή της πρώτης περιόδου του κοριτσιού (εμμηναρχή), το μήκος και το μέγεθος των μεγάλων χειλέων προοδευτικά αυξάνεται.

Έτσι μετά την εφηβεία τα μεγάλα χείλη αρχίζουν να προεξέχουν περισσότερο, ενώ αποκτούν και τριχοφυΐα.

Πώς αλλάζει το αιδοίο μετά το φυσιολογικό τοκετό;

Μετά το φυσιολογικό τοκετό τα μεγάλα χείλη και το αιδοίο εν το συνόλω του παρουσιάζεται συχνά οιδηματώδες. Το οίδημα εντός ολίγων ημερών υποχωρεί.

Ενίοτε εξάλλου στο περίνεο (δηλαδή στην περιοχή, που εκτείνεται από τον πρωκτό έως την είσοδο του κόλπου) παρουσιάζονται και τραύματα, τα οποία ο ιατρός αποκαθιστά άμεσα μετά τον τοκετό. Σε κάποιες δε περιπτώσεις, ο ιατρός πραγματοποιεί την λεγόμενη περινεοτομή προκειμένου να υποβοηθηθεί η έξοδος του νεογνού, την οποία συρράπτει αμέσως μετά τον τοκετό. Κατά κανόνα οι τραυματισμοί αυτοί δεν αφήνουν ιδιαίτερες ουλές στην περιοχή και επουλώνονται πλήρως εντός της περιόδου της λοχείας, εντός 6 με 7 εβδομάδων από τον τοκετό.

Πάντως το μέγεθος των μεγάλων χειλέων αυξάνεται κατά κανόνα μετά από το φυσιολογικό τοκετό.

Πώς αλλάζει το αιδοίο μετά την εμμηνόπαυση;

Η μορφή των ιστών του αιδοίου μεταβάλλεται ανάλογα με το επίπεδο στο των ορμονών, που παράγονται από τις ωοθήκες.

Όσο η γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση τα επίπεδα αυτά παρουσιάζουν μία σταδιακή κάμψη, ενώ φθάνουν σε εξαιρετικά χαμηλά (σχεδόν μηδενικά) επίπεδα μετά από αυτήν καθαυτήν την εμμηνόπαυση.

Για το λόγο αυτόν οι ιστοί του αιδοίου ατροφούν.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ατροφίας αυτής;

Τόσο τα μεγάλα χείλη του αιδοίου, όσο και το δέρμα, που καλύπτει το περίνεο, παρουσιάζονται ωχρά στην όψη, ξηρά και έχουν απωλέσει την ελαστικότητά τους. Για το λόγο αυτό συχνά η ερωτική επαφή καθίσταται επώδυνη (η κατάσταση αυτή ονομάζεται δυσπαρευνία).

Επιπροσθέτως, τα μεγάλα χείλη συρρικνώνονται σε κάποιο βαθμό. Η μείωση του μεγέθους των ιστών αυτών έχει δύο κατά βάσιν συνέπειες:

•    δεν καλύπτεται η είσοδος του κόλπου

•    δεν καλύπτονται τα μικρά χείλη του αιδοίου

Τι συμβαίνει, αν τα μεγάλα χείλη δεν καλύπτουν την είσοδο του κόλπου;

Λόγω των ορμονικών αλλαγών της εμμηνόπαυσης και οι ιστοί του κόλπου παρουσιάζουν απώλεια της ποσότητας κολλαγόνου, που περιέχουν. Συνεπώς, εκδηλώνεται κολπική ξηρότητα.

Αν το μέγεθος των μεγάλων χειλέων είναι ανεπαρκές, για να καλύψει την είσοδο του κόλπου, η όποια υγρασία εντός αυτού εξατμίζεται, οπότε και η κολπική ξηρότητα επιτείνεται. Θα μπορούσαμε κατ’ αναλογία να ανατρέξουμε σε ό,τι συμβαίνει, όταν κάποιος κοιμάται με ανοικτό το στόμα: η στοματική κοιλότητα μετά από μερικές ώρες παρουσιάζεται ξηρή.

Η κολπική ξηρότητα συνδέεται με την αύξηση των πιθανοτήτων εκδήλωσης φλεγμονών στην περιοχή (κολπίτιδες), αλλά και πόνου στη σεξουαλική επαφή.

Επιπροσθέτως, με δεδομένο, ότι στον πρόδομο του κολεού «εκβάλλει» και η ουρήθρα, η τοπική ξηρότητα, εξαιτίας της συρρίκνωσης των μεγάλων χειλέων προδιαθέτει και για την εκδήλωση λοιμώξεων και του ουροποιητικού.

Τι συμβαίνει αν τα μεγάλα χείλη δεν καλύπτουν πλέον τα μικρά χείλη;

Ο ιστός, που καλύπτει τα μικρά χείλη, παρουσιάζει ευαισθησία στην τριβή. Για το λόγο αυτόν «προστατεύονται» πίσω από τα μεγάλα χείλη. Η συρρίκνωση επομένως των μεγάλων χειλέων οδηγεί σε έκθεση των μικρών χειλέων στην τριβή κατά το περπάτημα ή ακόμα και όσο η γυναίκα κάθεται, οπότε εκδηλώνονται ερεθισμοί της περιοχής.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη δυσάρεστη αυτήν κατάσταση;

Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται ριζικά και μακροπρόθεσμα με την έγχυση υαλουρονικού οξέος στα μεγάλα χείλη και στο περίνεο. Δια της μεθόδου αυτής επιτυγχάνεται η αύξηση του μεγέθους των μεγάλων χειλέων. Επιπροσθέτως, ο υαλουρονικό οξύ έχει την ιδιότητα να «ελκύει» το νερό. Έτσι ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και η αύξηση της υγρασίας των μεγάλων χειλέων, αλλά και του κόλπου.

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή χάρη στους υπερήχους HIFU!

Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη σεξουαλική σας ζωή χάρη στο υαλουρονικό οξύ!

Κλείστε ΕΔΩ το ραντεβού σας, για να αντιμετωπίσουμε όποιο γυναικολογικό θέμα, θέμα εγκυμοσύνης ή θέμα υπογονιμότητας σας απασχολεί!

 

Διαβάστε ακόμα:

– Αναγέννηση του αιδοίου με υπερήχους HIFU

 

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας